Κήλες στην κοιλιακή χώρα: Ποια μέθοδος μειώνει τις επιπλοκές στην αφαίρεσή τους

Έχω κήλη στην κοιλιακή χώρα και πρέπει να χειρουργηθώ. Υπάρχει κάποια μέθοδος που να μειώνει τον μετεγχειρητικό πόνο;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Γιώργος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι μέχρι τώρα επιπλοκές που παρουσιάζονταν με την τοποθέτηση και καθήλωση του πλέγματος με clips στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κήλης, αποφεύγονται πλέον με την χρησιμοποίηση της επαναστατικής μεθόδου που αντικαθιστά τα clips με ειδική για τους ανθρώπινους ιστούς κόλλα, με μηδενικές παρενέργειες και μετεγχειρητικό πόνο.

Η εφεύρεση και εφαρμογή αυτής της ειδικής κόλλας γενικά στην χειρουργική, έχει αρκετά χρόνια στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, με εφαρμογές στην καρδιοχειρουργική, στη γενική χειρουργική ως αιμοστατικό, στην προστασία αναστομώσεων, συγκολλήσεων ιστών κλπ.

Πού βασίζεται η νέα μέθοδος;

Η νέα μέθοδος, βασίζεται σ’  ένα εξειδικευμένο εργαλείο για λαπαροσκοπική χειρουργική, έναν εφαρμογέα κόλλας για την καθήλωση όλων των ειδών των πλεγμάτων, στα ανατομικά σημεία όπου αυτό απαιτείται.

Μέχρι τώρα, η  καθήλωση των πλεγμάτων  γινόταν με ειδικά καθηλωτικά clips, κυρίως μεταλλικά τιτανίου ή απορροφήσιμα,  τα οποία εφαρμόζονταν από ειδικά προσαρμοσμένα εργαλεία για λαπαροσκοπική επέμβαση. Η μέθοδος αυτή είχε όμως σε κάποιες περιπτώσεις επιπλοκές, όπως τον τραυματισμό των αγγείων και των νεύρων, τον μικρό αλλά υπαρκτό μετεγχειρητικό πόνο, καθώς και τη δημιουργία αιματωμάτων και νευραλγιών.

Απόλυτα ασφαλής μέθοδος

Μάλιστα, αν λάβουμε υπόψη πως η εφαρμογή  πλέγματος με clips σε συγκεκριμένες ανατομικές θέσεις είναι απαγορευτική λόγω πολύ ευαίσθητων ανατομικών δομών, είναι κατανοητό γιατί η νέα μέθοδος κρίνεται ως κατάλληλη, παρέχοντας απόλυτη ασφάλεια διενέργειας της λαπαροσκοπικής τοποθέτησης πλέγματος, με μηδαμινές τις πιθανότητες επιπλοκών, ενώ σε σύγκριση με την μέχρι τώρα τεχνική, η ασφάλεια καθήλωσης του πλέγματος μεγιστοποιείται.

Ας μην ξεχνάμε ότι η λαπαροσκοπική χειρουργική στην αντιμετώπιση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος, εξελίσσεται διαρκώς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς, με γνώμονα πάντα την απάλειψη του πόνου και την ελαχιστοποίηση των όποιων επιπλοκών είναι δυνατόν να προκύψουν.

Δρ. Γιώργος Σάμπαλης, Γενικός Χειρουργός-Λαπαροσκόπος

Διευθυντής Χειρουργός – Ευρωκλινική Αθηνών

Μέλος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοσκοπικής Χειρουργικής

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κήλη: Πώς προκαλείται και πότε μπορεί να γίνει επικίνδυνη; Ποια είναι η ιδανική θεραπεία;

Μύθοι και αλήθειες για την κύστη κόκκυγα – Ποια άτομα πλήττει περισσότερο;

 

Σχετικά άρθρα