Ολλανδία: Έλληνας γνώριζε καλα τον δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη (ΗΧΗΤΙΚΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Νίκος Μέτσιος, μόνιμος κάτοικος Ουτρέχτης, ξέρει τον φερόμενο ως δράστη της επίθεσης στην Ουτρέχτη και σκιαγράφησε στον Νews 24/7 στους 88,6 το προφίλ του με το συμπέρασμα που εξάγεται να είναι ότι επρόκειτο για άτομο που αντιμετώπιζε συγκεκριμένα προβλήματα.

«Δεν ήταν καλά, το ξέραμε όλοι»

Πως τον γνώριζες το συγκεκριμένο άνθρωπο;

“Τον έχω δει κάποιες φορές σε ένα μαγαζί το οποίο είναι σαν πρακτορείο ΟΠΑΠ, μένουμε στα 200 μέτρα, μπορεί να είναι και πιο κοντά”.

Σοκαρίστηκες όταν έμαθες ότι αυτός είναι πιθανότατα ο δράστης της επίθεσης σήμερα;

“Η αλήθεια είναι ότι όταν είδα τη φωτογραφία του δεν τον γνώρισα διότι το παλικάρι αυτό είχα να το δω σίγουρα μια πενταετία, αλλά κάποια στιγμή έβγαλαν στο facebook κάποια βιντεάκια τα οποία ήταν από το 2011 και λέω τι έγινε, αυτός είναι; Νόμιζα στην αρχή ότι είναι πλάκα, αλλά εν συνεχεία διαπίστωσα ότι μόνο πλάκα δεν είναι. Λέω, λοιπόν, ότι αυτόν τον ξέρω αλλά η μία φωτογραφία με την άλλη δεν έχουν καμία σχέση, και μετά σοκαρίστηκα, λέω τι έγινε, αυτός εδώ; Δεν ήταν καλά, το ξέραμε όλοι όσοι τον γνωρίζαμε”.

Από ποια άποψη; Τι εννοείς;

“Δεν ήταν καλά. Τον έχουν βγάλει σε μια εκπομπή στο youtube που πήγε μια δημοσιογράφος να του κάνει μια ερώτηση και αυτός άρχισε να της λέει πως είσαι έτσι, να μιλάει για το ντύσιμό της. Μα αν δεν σου αρέσουν τα πράγματα όπως είναι σήκω και φύγε, πήγαινε στην Τουρκία εφόσον δεν σου αρέσουν αυτά που βλέπεις”.

Είχε δώσει δηλαδή δείγματα φανατισμού και ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τις συνθήκες εκεί;

“Εφόσον είπε αυτό το πράγμα, αυτό ήταν το βιντεάκι το 2011 για να λέει στην κοπέλα κοίτα πως είσαι ντυμένη, εννοείται. Και να μην είναι τρομοκρατική ενέργεια, είναι σαφές ότι το παιδί έχει κάποια θέματα ότι δεν ήταν καλά. Νομίζω ότι έχω διαβάσει κιόλας ότι πριν από δυο βδομάδες τον έψαχναν για βιασμό. Στις ειδήσεις το έχουν αναφέρει”.

Είχες μιλήσει εσύ ποτέ μαζί του, είχατε ανταλλάξει απόψεις, κουβέντες;

“Η αλήθεια είναι ότι έχουμε μιλήσει, αλλά κάτι παραπάνω από καλημέρα και καλησπέρα δεν έχουμε πει. Τα τυπικά, ξέρετε”.

Πως είναι η ατμόσφαιρα στην πόλη μετά το γεγονός;

“Τώρα είναι λίγο καλύτερα, εκείνη την ώρα πάντως, ήταν πολύ μυστήρια η ατμόσφαιρα όπως όταν βλέπουμε ταινίες. Το μαγαζί μου είναι σε ένα δρόμο ο οποίος έχει πολλή κίνηση και ξαφνικά δεν βλέπεις να περνάνε λεωφορεία, δεν βλέπεις κόσμο, δεν βλέπεις τίποτα. Προς το απόγευμα τα πράγματα ήταν καλύτερα”.


Τον ήξεραν καλά οι ολλανδικές αρχές

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ο 37χρονος Γιοκμάν Τανίς είναι παλιός γνώριμος των ολλανδικών αρχών.

Ο Γιοκμάν Τανίς Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο NOS, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης που στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους εννιά (τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση), είχε απασχολήσει πολλάκις στο παρελθόν τις αρχές για τα ακόλουθα εγκλήματα:

– Διάρρηξη φορτηγού στην πόλη Μπεστ, τον Φεβρουάριο του 2012

– Απόπειρα ανθρωποκτονίας τον Δεκέμβριο 2013, κατά την οποία έριξε πυρά σε διαμέρισμα στο Καναλενέιλαντ

– Κλοπή καταστήματος στην Ουτρέχτη τον Μάιο 2014

– Επίθεση σε αστυνομικό τον Οκτώβριο 2014 – Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τον Νοέμβριο του 2014

– Πρόκληση υλικών ζημιών σε κελί αστυνομικού τμήματος της Ουτρέχτης (όπου προσήχθη αφού είχε σπάσει ένα παράθυρο) τον Οκτώβριο του 2015

– Βιασμός τον Ιούλιο 2017, έγκλημα για το οποίο ξεκίνησε η δίκη του δύο μόλις εβδομάδες πριν την επίθεση της Δευτέρας.

Να τιμωρηθεί ζητά ο πατέρας του

Ο πατέρας του 37χρονου Τούρκου δήλωσε σήμερα ότι θέλει να «τιμωρηθεί» ο γιος του, εφόσον είναι πράγματι ο δράστης της επίθεσης.

«Αν το έκανε, πρέπει να τιμωρηθεί», είπε στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ο Μεχμέτ Τανίς.

Ο Μεχμέτ Τανίς είπε ότι επέστρεψε στην Τουρκία από την Ολλανδία το 2008, αφού χώρισε με τη σύζυγό του η οποία έμεινε πίσω μαζί με τον γιο τους, τον Γκιοκμέν. Ο πατέρας ξαναπαντρεύτηκε και εγκαταστάθηκε στην επαρχία της Καισάρειας.

«Δεν έχω μιλήσει, δεν έχω καμία επαφή με τον γιο μου εδώ και 11 χρόνια. Δεν έχουμε μιλήσει από το 2008», συνέχισε ο Μεχμέτ Τανίς. «Δεν είχε επιθετική συμπεριφορά. Όμως στο μεταξύ πέρασαν 11 χρόνια. Τι έγινε, τι βίωσε; Δεν γνωρίζω τίποτα», κατέληξε.

Το χρονικό

Ο συναγερμός σήμανε περίπου στις 10:45 το πρωί της Δευτέρας (τοπική ώρα), όταν ο δράστης άρχισε να πυροβολεί μέσα στο τραμ, στην πλατεία 24ης Οκτωβρίου. Μέσα σε λίγη ώρα, η αστυνομία έδωσε οδηγία στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμο. Άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια τους, μαθητές στα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς σταμάτησαν να κυκλοφορούν.

Αρχικά υπήρξαν πληροφορίες για πυροβολισμούς και σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης, αλλά η αστυνομία διευκρίνισε αργότερα πως δεν υπήρξε άλλο τέτοιο περιστατικό. Ο δράστης διέφυγε, με ένα κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο εντόπισαν αργότερα οι αρχές, που εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του. Ακολούθησαν έφοδοι σε διάφορα σημεία, ενώ αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας σε όλη τη χώρα.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

3 οι νεκροί από την επίθεση στην Ουτρέχτη – Τούρκος ο κύριος ύποπτος (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Ολλανδία: Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες από πυροβολισμούς στην Ουτρέχτη! (ΦΩΤΟ)

Σχετικά άρθρα