«Με έχουν… γαργαλήσει για πρόωρες εκλογές, αλλά αντιστέκομαι», δήλωσε ο Α. Τσίπρας

«Αν και πολλοί με έχουν “γαργαλήσει” να κάνουμε εθνικές εκλογές την ίδια μέρα (σ.σ. με τις ευρωεκλογές), αντιστέκομαι και δεν θα γίνει αυτό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση με νέους για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης, που διοργανώνεται από τον Στέλιο Κούλογλου, στο Θέατρο Κιβωτός, για να υπογραμμίσει τη σημασία που έχουν οι επικείμενες ευρωεκλογές.

«Κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη»

«Βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα σήμερα, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα καθεαυτό και τον πλανήτη», είπε ο κ. Τσίπρας. Σχολίασε, ότι μέσα σε αυτή την πενταετία «υπήρξαν και μηνύματα ελπίδας, υπήρξαν όμως και πολλά αρνητικά γεγονότα και βρισκόμαστε άλλη μια φορά μπροστά σε κρίσιμες επιλογές».

Είπε ότι είναι κρίσιμες ευρωπαϊκές επιλογές για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας και πως οι νέοι θα πρέπει να κάνουν το πρώτο βήμα και να πάνε να ψηφίσουν. «Η ευρωπαϊκή ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης δεν είναι μια ιδέα συντηρητική, παρότι τη διαχειρίστηκαν συντηρητικές δυνάμεις, αλλά ριζοσπαστική, ρηξικέλευθη και προοδευτική», υπογράμμισε.

«Οι εθνικιστές έχουν ντυθεί τον μανδύα του αντισυστημισμού»

Μιλώντας για την άνοδο δυνάμεων του εθνικισμού και της ακραίας δεξιάς στην Ευρώπη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε, ότι «αυτές έχουν ενδυθεί τον μανδύα του αντισυστημισμού, κάτι που όμως είναι μια απάτη». Σχολίασε ότι «υλοποιούν τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές στην οικονομία, όποτε τους δόθηκε η ευκαιρία», φέρνοντας ως παράδειγμα τον Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία. «Θέλει να εφαρμόσει εργατική πολιτική που μας γυρίζει στον Μεσαίωνα», είπε. «Το ίδιο και ο ομοϊδεάτης του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι «οι άνθρωποι κινητοποιούνται από ανάγκη και από όραμα» και σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα στην Ευρώπη είναι μια «πλατύτατη συσπείρωση όλων των προοδευτικών δυνάμεων από την αριστερά της Αριστεράς έως την αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των Πρασίνων, που αντιλαμβάνονται τον κοινό στόχο, τη μάχη κατά της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού που τρέφει τον φασισμό».

Αναφερόμενος στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση μεταξύ άλλων της έρευνας, στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση από την αρχή, ακόμα και στις εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, είπε ότι «το brain gain είναι μια ευχή, αν δεν γίνουν απτά βήματα για να κερδίσουμε τη μάχη, όπως και τη μάχη της Παιδείας».

Μιλώντας για το θέμα της προώθησης στο εξωτερικό των ελληνικών ποιοτικών προϊόντων και το «κατά πόσο η παγκόσμια αγορά μπορεί να δώσει μια θέση σε πολύ ποιοτικά ελληνικά προϊόντα και αυτό να μας οδηγήσει σε επιλογές στρατηγικού χαρακτήρα στην παραγωγή», ο κ. Τσίπρας είπε, ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί την ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά σε συγκεκριμένα προϊόντα». Παρατήρησε, ότι «το αγροτικό μοντέλο στην Ελλάδα δομήθηκε πάνω στη λογική της επιδότησης, που μαζί με τα φαινόμενα διαφθοράς στο αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα ευθύνονται για την αποτυχία του αγροτικού μοντέλου και της αγροτικής παραγωγής».

Πηγή: news.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Α. Τσίπρας: «Κρίσιμη για τη χώρα η Συνταγματική Αναθεώρηση»

«Το φθινόπωρο οι εκλογές», τόνισε ο Α. Τσίπρας στην ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά άρθρα