9 διατροφικά λάθη που προκαλούν καούρα στο στομάχι

Η καούρα στο στομάχι είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη αίσθηση, η οποία και αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της γαστροισοφαγικής παλινδρόμησης. Η καούρα στο στομάχι και κατ’ επέκταση η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, είναι ένα πρόβλημα που αφορά σε χιλιάδες ανθρώπους (και) στη χώρας μας που ταλαιπωρούνται από αυτή.

Εφόσον, όμως, έχουμε ήδη τη συγκεκριμένη ευαισθησία που μας ταλαιπωρεί αναφορικά με το πεπτικό σύστημά μας, καλό θα είναι να προσέχουμε ορισμένες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να έχουμε και οι οποίες επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την κατάστασή μας.

Ας δούμε, όμως, μαζί 10 διατροφικά – κι όχι μόνο – λάθη που κάνουμε, τα οποία δυσκολεύουν επιπλέον την διαδικασία της πέψης μας.

Τρώμε πολύ και πολλά λιπαρά

Το στομάχι γενικά «υποφέρει» από τα τηγανιτά και τις σάλτσες. Η παραπάνω προσπάθεια που κάνει για να τα χωνέψει, επιβραδύνει την κίνηση του εντέρου. Για να αποφύγουμε τη παλινδρόμηση και φυσικά την καούρα, καλό θα είναι το βράδυ να τρώμε ελαφρά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η οριζόντια στάση του ύπνου διευκολύνει την αναρρόφηση από τα στομαχικά υγρά.

Πολύ όξινες τροφές

Γενικά, όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι και τον οισοφάγο τους, καλό θα είναι να αποφεύγουν τις υπερβολικά όξινες τροφές, όπως το ξύδι, οι ντομάτες και τα πορτοκάλια. Μια καλή λύση αντί για ξύδι είναι να βάλουμε στη σαλάτα μας λεμόνι, που δεν είναι ιδιαίτερα επίπονο σε περίπτωση καούρας.

Καφές και ανθρακούχα

Περιορίστε την ημερήσια κατανάλωση του καφέ, ώστε να μην ξεπερνά τις τρεις κούπες την ημέρα, αλλά και τα ανθρακούχα που βάζουν περισσότερη πίεση στο στομάχι, συμβάλλοντας στην εμφάνιση των πεπτικών διαταραχών.

Δεν μασάμε καλά τις τροφές

Εφόσον καταναλώνουμε κάποια τροφή, θα πρέπει πριν καταπιούμε να την έχουμε μασήσει καλά, ώστε να μην ζοριστεί τόσο ο οισοφάγος μας, όσο και το στομάχι μας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της πέψης. Όταν μασάμε παράγουμε σάλιο, το οποίο – σύμφωνα με τους ειδικούς – βοηθάει στο να καταπιούμε την τροφή, αλλά και να τη χωνέψουμε καλύτερα.

Δεν τρώμε λαχανικά

Ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε είναι ότι δεν τρώμε λαχανικά, ανεξαρτήτως χρώματος, τα οποία περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που βοηθούν τα μέγιστα τόσο στην καλή λειτουργία του οργανισμού, όσο και στην προστασία μας από καούρες.

Το παρακάνουμε με τα φρούτα

Τα φρούτα είναι ιδιαιτέρως υγιεινά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, που κάνουν καλό στη λειτουργία του οργανισμού. Μερικές φορές, όμως, μπορεί να το παρακάνουμε, οπότε να έχουμε πρηξίματα και δυσκολία στην πέψη. Καλό θα είναι να μην τρώμε περισσότερα από δυο την ημέρα.

Πολύ στρες

agxos

Η καθημερινότητα και οι απαιτητικές συνθήκες της με τις υποχρεώσεις που δημιουργεί κάνει κακό και στο στομάχι μας. Κι αυτό, γιατί όταν αγχωνόμαστε πολύ, το στομάχι παράγει περισσότερα οξέα, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην εκδήλωση της οισοφαγικής παλινδρόμησης.

Τέλος, δύο ακόμα παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση καούρας στο στομάχι είναι η άσκηση μετά από γεύμα και η υπερκατανάλωση φαρμάκων. Στην πρώτη περίπτωση, καλό θα είναι να περιμένουμε 2 με 3 ώρες πριν κάνουμε κάποια άσκηση, ενώ στην περίπτωση των φαρμάκων, καλό θα είναι πρώτα να συμβουλευόμαστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό μας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Υποφέρω από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι θα πρέπει να προσέχω;

Τρώω αρκετές καυτερές τροφές και έχω καούρες. Μπορεί να είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

 

Σχετικά άρθρα