5 συμβουλές για να αποφύγεις μυκητιάσεις και ουρολοιμώξεις

Ο γυναικείος κόλπος ή ευρύτερα γνωστός κι ως ευαίσθητη περιοχή είναι ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του γυναικείου σώματος που απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή, καθώς μπορεί να αποτελέσει «εύφορο έδαφος» για την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

Ας δούμε, όμως, μαζί 5 μυστικά για να προστατεύσετε την ευαίσθητη περιοχή σας και να μην διαταράξετε την κολπική χλωρίδα:

Δεν πλένουμε το εσωτερικό του κόλπου

Ποτέ μην πλένετε το εσωτερικό του κόλπου, καθώς αυτό διαταράσσει την ισορροπία της κολπικής χλωρίδας και αυξάνει τον κίνδυνο μυκητιάσεων, κολπίτιδας και ερεθισμού όλων των ειδών. Απλώς, πρέπει να καθαρίζουμε την γύρω περιοχή και μάλιστα χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό σαπούνι, πιο ήπιο σε σχέση με αφρόλουτρα και σαπούνια του υπόλοιπου σώματος.

Όπως λένε οι ειδικοί, ο κόλπος κάνει τη δουλειά του πολύ καλά επειδή έχει ένα αυτοκαθαριζόμενο σύστημα. Το τοίχωμα του κόλπου καλύπτεται με μια προστατευτική μεμβράνη (βλέννα) που περιέχει, μεταξύ άλλων, βακτήρια που είναι ευεργετικά για τον κόλπο. Αυτή η βλέννα θα εξαλείψει με φυσικό τρόπο όλα τα κυτταρικά υπολείμματα. Σε περίπτωση «εσωτερικής» υγιεινής, το κολπικό τοίχωμα δεν προστατεύεται πλέον, εξηγούν οι ειδικοί, κάνοντας τον κόλπο ευάλωτο σε μολύνσεις.

«Θεραπεία» με προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποσκοπούν στην εξισορρόπηση της κολπικής χλωρίδας. Μπορούν να ληφθούν με τη μορφή αυγών ή από το στόμα. Προσοχή! Τα συστατικά και η διάρκεια της θεραπείας πρέπει να καθορίζονται μαζί με τον γυναικολόγο σας, ανάλογα με το πρόβλημά που αντιμετωπίζετε.

Η θεραπεία με προβιοτικά είναι πολύ χρήσιμη για γυναίκες που πάσχουν από επαναλαμβανόμενες κολπικές ή ουρολογικές λοιμώξεις (ουρολοιμώξεις).

Το κάπνισμα βλάπτει

Το κάπνισμα σκοτώνει, όλοι το γνωρίζουν. Αυτό που είναι άγνωστο, ωστόσο, είναι ότι ο καπνός διαταράσσει την κολπική χλωρίδα και αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κολπικής βακτηριακής λοίμωξης.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το κάπνισμα είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τις γυναίκες που είναι φορείς του ιού HPV, δηλαδή των ανθρωπίνων θηλωμάτων, ιός που σχετίζεται με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Συχνές σεξουαλικές επαφές

Ανεξαρτήτως της ισορροπίας της κολπικής χλωρίδας, οι τακτικές σεξουαλικές σχέσεις είναι πολύτιμοι «σύμμαχοι» για αυτή. Πράγματι, λένε οι γυναικολόγοι, οι τακτικές σεξουαλικές επαφές βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του κόλπου διεγείροντας τις φυσικές εκκρίσεις (λίπανση) και κατ’ επέκταση την εξάλειψη τυχόν κυτταρικών υπολειμμάτων. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις προφυλάξεις σε κάθε σεξουαλική μας επαφή.

nea gunaika pairnei xapi

Περιορισμός στη λήψη φαρμάκων

Η χρήση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών φαρμάκων είναι μερικές φορές απαραίτητη, αλλά πρέπει να αποφευχθεί η παρατεταμένη διάρκειά τους, επειδή τα προϊόντα αυτά έχουν πολύ ενοχλητική δράση για την κολπική χλωρίδα. Είναι, επομένως, σκόπιμο να συνδυάσουμε προβιοτικά που θα συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από e-sante.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

8 συνήθειες που βλάπτουν την ευαίσθητη περιοχή σου!

Έχω βγάλει ένα εξάνθημα στην ευαίσθητη περιοχή. Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα