Είμαστε συνέχεια σε πόλεμο με τους γονείς μου. Πώς θα με ακούσουν;

Έχω πολλά προβλήματα με τους γονείς μου και επειδή είμαι συναισθηματικό άτομο, τους αγαπάω πάρα πολύ, άλλα δεν ξέρω πώς να τους το πω γιατί είμαστε συνέχεια σε πόλεμο. Δηλαδή είμαστε τσακωμένοι συνέχεια και ποτέ δεν αποκτώ κάτι που θέλω…

Έχω δοκιμάσει αρκετά πράγματα, όπως συμφωνίες του τύπου να κάνω κάτι και να μου κάνουν και αυτοί ενώ εγώ το κάνω πάντα αυτό που μου ζητάνε, η τουλάχιστον έτσι νομίζω, αυτοί δεν ανταποκρίνονται. Επίσης ξέρω ότι οικονομικά είμαστε αρκετά καλά για να μπορούν να μου κάνουν μια φορά αυτό που θέλω. Τέλος, επειδή έχω αρκετούς φίλους και όλοι έχουν αυτό που θέλω, με κάνει να ζηλεύω και να το θέλω ακόμα ποιο πολύ, όποτε αυτή η διαμάχη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με τους γονείς μου.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και πραγματικά χρειάζομαι βοήθεια.

goneis paidi malwnoyn3

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Ας ξεκινήσουμε από την θετική παραδοχή ότι είσαι ένα συναισθηματικό άτομο και ότι αγαπάς τους γονείς σου παρά τις όποιες διαφωνίες. Σίγουρα το ότι είστε σε πόλεμο συνεχώς, όπως λες, δεν διευκολύνει την κατάσταση ώστε να μπορείς και να τους το εκφράζεις,αλλά ίσως να μην έχεις τις ευκαιρίες να διαπιστώνεις και τη δική τους αγάπη και αναγνώριση προς εσένα λόγω αυτής της διαμάχης.

Συμφωνίες μεταξύ γονέων – παιδιών

Οι συμφωνίες μεταξύ παιδιών και γονέων είναι κάτι συνηθισμένο και μια θεμιτή πρακτική για να υλοποιηθούν κάποια πράγματα και να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές. Με προβληματίζει λίγο αυτό που λες, ότι ενώ εσύ κάνεις αυτό που σου αναλογεί, εκείνοι δεν ανταποκρίνονται στην συμφωνία.Ίσως εδώ να υπάρχει λόγω της τεταμένης σχέσης σας ένα ζήτημα επικοινωνίας μεταξύ σας ως προς αυτό που επιζητούν εκείνοι και αυτού που επιζητάς εσύ. Καλό θα είναι λοιπόν αν αυτά δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρα, οι όποιες συμφωνίες κάνετε να έχουν πιο ξεκάθαρους στόχους και μετρήσιμους και όχι γενικούς και αόριστους.

Ως προς το οικονομικό σκέλος σίγουρα είναι θετικό που δεν αντιμετωπίζει η οικογένεια σου προβλήματα, επομένως ο λόγος που δεν ικανοποιούν αυτό που θέλεις σίγουρα δεν είναι οικονομικός.Ίσως να διαφωνούν με αυτό το οποίο επιθυμείς και το οποίο δεν γνωρίζω τι είναι για να μπορώ να τοποθετηθώ ξεκάθαρα.

goneis paidi malwnoyn2

Η ανάγκη να… μοιάζεις στους συνομήλικους σου

Σίγουρα το ότι οι φίλοι σου έχουν αυτό που θέλεις κάνει της επιθυμία σου μεγαλύτερη και αυτό είναι φυσιολογικό καθώς σε αυτές τις ηλικίες η μίμηση και η σύγκριση με τους συνομηλίκους μας παίζει κομβικό ρόλο και καθορίζει την ταυτότητα μας.

Αυτό που θα ήθελα να σκεφτείς είναι πώς αυτό που έχουν οι φίλοι σου είναι κάτι που πραγματικά θέλεις ή το θέλεις μόνο και μόνο λόγω του ότι ζηλεύεις όπως λες; Αν είναι κάτι που πραγματικά θέλεις καλό θα είναι να σκεφτείς πειστικούς λόγους που το θέλεις και να το επικοινωνήσεις καλύτερα με τους γονείς σου. Ίσως μια πιο ξεκάθαρη κουβέντα μεταξύ σας και χωρίς εντάσεις με επιχειρήματα,νηφαλιότητα και ψυχραιμία να δώσει λύση στο πρόβλημα σου, καθώς αν οι γονείς σου πειστούν για την ανάγκη σου μέσα από λογικά επιχειρήματα, να είναι πιο δεκτικοί στην υλοποίηση της.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Οι γονείς μου με πιέζουν και δε με καταλαβαίνουν καθόλου!

Οι γονείς μου δε με καταλαβαίνουν – Τι να κάνω;

Οι τοξικοί γονείς: Πώς καταστρέφουν τη ζωή των παιδιών τους

 

Σχετικά άρθρα