Ν. Κόσμος: Τι μπορεί να οδήγησε μια μητέρα σε μια τέτοια σοκαριστική πράξη;

Πώς μια μητέρα αποφασίζει να ρίξει το παιδί της από το μπαλκόνι και στη συνέχεια να αυτοκτονήσει; Πώς μπορεί να οδηγήθηκε σε μια τέτοια σοκαριστική πράξη; Οι επίσημες απαντήσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί καθώς η υπόθεση διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές. Ωστόσο, ένας ειδικός μπορεί να κάνει κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, παρατηρώντας απλώς το γεγονός.

Ζητήσαμε τη βοήθεια του συνεργάτη του boro .gr, του Σύμβουλου Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτή κυρίου Γιάννη Νίκου, ο οποίος έκαε μια πρώτη «ανάγνωση» του περιστατικού και μας δήλωσε τι πιθανολογεί ότι μπορεί να οδήγησε τη μάνα σε μια τέτοια απόφαση.

Πρώτα πρέπει να εξετάσουμε τον παράγοντα «περιβάλλον»

Αναφερόμενος στο γεγονός της πτώσης του ανήλικου τέκνου της κυρίας στον Νέο Κόσμο και μετά της δικής της αυτοκτονίας, από τη μεριά της ψυχολογίας θα μπορούσαμε να εξετάσουμε σε πρώτο χρόνο –από τη δική μου πλευρά βέβαια- κυρίως τον παράγοντα «περιβάλλον». Περιβάλλον βέβαια  με την έννοια  του εξωτερικού περιβάλλοντος που βίωνε και η μητέρα σε συνάρτηση με το παιδί και την υπόλοιπη οικογένεια καθώς και το δικό της εσωτερικό περιβάλλον  το οποίο έχει να κάνει με το πώς η ίδια αντιμετώπιζε τα γεγονότα στη ζωή της  και ίσως γεγονότα παρελθοντικά που της έχουν συμβεί μέχρι την ημέρα που αποφάσισε να κάνει κάτι τέτοιο.

Ένας άνθρωπος με ισορροπημένη ζωή δεν θα προέβαινε σε κάτι τέτοιο

Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά, δεν το ακούμε καθημερινά, είναι ένα πολύ τραγικό γεγονός, από την ίδια την πράξη και τη φύση του είναι σοκαριστικό και ένας άνθρωπος με μια ισορροπημένη ζωή δεν θα προέβαινε σε κάτι τέτοιο πολύ εύκολα. Αυτό μας οδηγεί να ερευνήσουμε το πώς ζούσε η οικογένεια, πώς ήταν τα χαρακτηριστικά, τι βίωνε, τι ψυχολογικά προβλήματα μπορεί  να υπήρχαν και στην οικογένεια αλλά και στη μητέρα περισσότερο και τι μπορεί να έχει συμβεί στο παρελθόν  το δικό της ούτως ώστε να εντείνει μια δυσκολία.

Δύσκολη ψυχολογική κατάσταση – Μειωμένες ψυχικές αντοχές

Με άλλα λόγια αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι πιθανό να βίωνε μια δύσκολη κατάσταση, η οποία δεν ήταν συνηθισμένη ούτε είχε τις ψυχικές αντοχές να την αντιμετωπίσει. Αυτή η κατάσταση, συνδεόμενη κιόλας με πιθανό ψυχιατρικό ιστορικό ή κάποιο αναγνωρισμένο πρόβλημα της ίδιας,  μπορεί να δικαιολογεί μια τέτοια άσχημη πράξη.

Η οικογένεια και η κοινωνία αποσιωπούν σοβαρά προβλήματα

Πέρα από αυτό είναι πολύ βασικό να δούμε ότι στην κοινωνία μας είναι πολύ πιθανό να υπάρχει μέσα σε μια οικογένεια ένα πολύ σοβαρό θέμα είτε ψυχιατρικό, είτε επιβίωσης είτε γενικότερα δυσκολίες ζωής, όπου αποσιωπούνται, δεν ζητείται βοήθεια, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζει και το άμεσο κοινωνικό ή φιλικό περιβάλλον  πώς να μπορέσει να βοηθήσει ή να στηρίξει ή να παραπέμψει σε κάποιον ειδικό την όποια δύσκολη περίπτωση.

Πώς θα μπορούσε ίσως να είχε αποφευχθεί όλο αυτό;

Άρα μπορούμε κι εμείς ως κοινωνία να «εκθέσουμε» ένα θέμα, το οποίο είναι ότι ο κόσμος, από το κοινωνικό στίγμα, από το πώς μπορεί να κριθεί ή να συζητηθεί η περίπτωση του από το φιλικό, οικογενειακό ή κοινωνικό ευρύτερο περιβάλλον, προτιμά να κρατά το στόμα του κλειστό, να μην αναφέρει τα προβλήματα, να μην εκφράζει τις δυσκολίες στο συναισθηματικό κόσμο του με αποτέλεσμα όλα αυτά να συσσωρεύονται. Εδώ προστίθενται πιθανόν και νέα γεγονότα στη ζωή του κάθε γονιού. Αν το συνδέσουμε τώρα και με πρότερη ψυχιατρική ή ψυχολογική πάθηση, είτε κάποια διαταραχή προσωπικότητας ή ψύχωση ή οτιδήποτε άλλο, φτάνουμε  να βλέπουμε μια τέτοια εικόνα, ένα τέτοιο περιστατικό πάρα πολύ σοκαριστικό, που ίσως αν αυτοί οι παράγοντες έστω και λίγο να ήταν γνωστοί, να μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Αυτό είναι μια πρώτη εικόνα αν θέλει κάποιος να παρατηρήσει το περιστατικό και να δώσει όσο γίνεται μια πρώτη εξήγηση.  Σίγουρα πίσω από ένα τέτοιο περιστατικό υπάρχουν γεγονότα ή άλλες καταστάσεις που επηρέασαν τον ψυχισμό της μητέρας.

Νίκου Ιωάννης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ν. Κόσμος: «Πρώτα πέταξε το παιδί», λένε οι γείτονες της τραγικής μητέρας

Νέος Κόσμος: Μητέρα «βούτηξε» από τον 5ο όροφο μαζί με το παιδί της

Αυτοκτονία: Πώς να βοηθήσετε έναν άνθρωπο που κινδυνεύει;

 

Σχετικά άρθρα