Παραδοσιακή συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά ή αλιάδα

Η αλιάδα είναι σκορδαλιά με πατάτα που συνοδεύει τον τηγανητό μπακαλιάρο και περιέχει οπωσδήποτε ζουμί από το ψάρι. Σερβίρεται ζεστή σε βαθιά πιάτα, με τον μπακαλιάρο από πάνω. Οι Κεφαλονίτες την κάνουν τσουχτερή, αλλά εσείς το σκόρδο ρυθμίστε το σύμφωνα με το γούστο σας. Αν δεν έχετε γουδί, περάστε τις πατάτες ζεστές από το μύλο των λαχανικών και δουλέψτε τες μετά με κουτάλα.

Υλικά

Για τον μπακαλιάρο

  • 1 μεγάλο φύλλο μπακαλιάρου, πλυμένο πολύ καλά, κομμένο σε μέτρια κομμάτια και ξαλμυρισμένο (αλλάζουμε 4 – 5 φορές το νερό)
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για την αλιάδα

  • 1 κιλό πατάτες
  • 3 – 4 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • χυμός 1 λεμονιού
  • αλάτι

Διαδικασία

Αλιάδα: Κανονίζουμε το χρόνο για να σερβίρουμε τον μπακαλιάρο και την αλιάδα ζεστά. Κρατάμε στην άκρη δύο μικρά κομμάτια μπακαλιάρου και τα βράζουμε σε κατσαρολάκι με 1 – 1½ ποτήρι νερό μέχρι να μαλακώσει το ψάρι. Σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε άφθονο νερό τις πατάτες με το φλούδι τους, μέχρι να γίνουν (τις τρυπάμε με ένα ξύλο για σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι – πρέπει να τις διαπερνά με ευκολία).

Πηγή: gastronomos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψητός μπακαλιάρος παναρισμένος με corn flakes

Μπακαλιάρος αλιάδα από την Κεφαλονιά

Σχετικά άρθρα