Η 51χρονη Ρούλα ρωτά

Απολαμβάνει το σεξ μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση;

Είμαι στην εμμηνόπαυση και έχω ελαφρά κολπική ξηρότητα. Θέλω, όμως, να κάνω σεξ. Υπάρχουν λύσεις;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος, Μαιευτήρας, Χειρουργός-Γυναικολόγος 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η εμμηνόπαυση με τα συμπτώματά της όπως είναι η κολπική ξηρότητα, η  πιθανή απώλεια ελαστικότητας του κόλπου, οι εξάψεις, η αύξηση του σωματικού βάρους, είναι ενδεχόμενο να περιορίσει το σεξ, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αναστείλει τη διάθεση για σεξ, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να είναι αυξημένη.

Κάθε γυναίκα σε εμμηνόπαυση, το μόνο που έχει να αντιμετωπίσει είναι η μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη παραγωγική περίοδο της ζωής της, με τις λύσεις να είναι πλέον δεδομένες και να επιτρέπουν στη γυναίκα να μην εμποδίζεται στην έκφραση της ερωτικής της επιθυμίας από τα παραπάνω… τεχνικά προβλήματα, που δημιουργούνται και, ανάμεσα στα οποία, σημαντικός μπορεί να είναι και ο πόνος στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Τι αλλάζει στη ζωή της γυναίκας;

Οι ορμονικές διαταραχές που δημιουργούνται στην εμμηνόπαυση δημιουργούν κυρίως ψυχολογικές αλλαγές στην ερωτική ζωή των γυναικών, είναι όμως αναγκαίο στη φάση αυτή η γυναίκα να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, εκφράζοντας με άνεση τις ανάγκες και τις επιθυμίες της και αντιμετωπίζοντας με δημιουργικό τρόπο την ενδεχόμενη ανισορροπία στην ερωτική επιθυμία ανάμεσα στην ίδια και τον σύντροφό της.

Πιο εξειδικευμένες «ενοχλήσεις» από την εμμηνοπαυσιακή φάση της γυναίκας, όπως η ατροφία του κόλπου και του αιδοίου, αντιμετωπίζονται πλέον από τους ειδικούς, αποκαθιστώντας πλήρως μια ακόμα από τις αιτίες που ενδεχόμενα στερεί τη γυναίκα από τη χαρά του έρωτα.

Δρ. Νικόλαος Σκαρτάδος

Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα καταλάβω ότι μπαίνω στην εμμηνόπαυση;

Είμαι στην εμμηνόπαυση και πονάω όταν κάνω σεξ. Υπάρχει θεραπεία;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X