Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Η μητέρα στην ιστορία ολόκληρης της ανθρωπότητας, συνδέθηκε με εκείνη που προσφέρει άνευ όρων αγάπη, στοργή, φροντίδα και αποδοχή στα παιδιά της. Δεν υπάρχει λαός, χώρα και πολιτισμός που να μην την έχει εξυμνήσει και λατρέψει, δείχνοντας πως υπάρχει καθολική και πανανθρώπινη λατρεία στη σπουδαιότητα του ρόλου της και στη ζωή του κάθε ανθρώπου.

Γράφει ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Και ενώ η μητέρα συμβολίζει την ανιδιοτελή και απόλυτη αγάπη, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως όλες οι μητέρες είναι σωστές ή αγαπούν αληθινά τα παιδιά τους. Αντιθέτως, ουκ ολίγες φορές έχουμε γίνει μάρτυρες των ιστοριών παιδιών που έχουν γίνει αποδέκτες απόρριψης, αστοργίας, αδιαφορίας από τον άνθρωπο που τους χάρισε το δώρο της ζωής, από την ίδια τους τη μητέρα.

Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να γίνουν γονείς…

goneis paidi

Είναι αποδεκτό πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ικανοί να γίνουν γονείς και δεν πρέπει κιόλας. Το γεγονός πως κάποιος μπορεί να αναπαραχθεί δεν διασφαλίζει σε τίποτα την ικανότητα που θα έχουν ως γονείς στη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού και στην κάλυψη των απαραίτητων ψυχικών και συναισθηματικών του αναγκών.

Ο γονεϊκός ρόλος έχει απαιτήσεις. Αλλάζει η ζωή του ανθρώπου σε μια νύχτα. Δεν εκπαιδεύεται ένας άνθρωπος σε μια νύχτα να γίνει γονιός και να αντιμετωπίσει ένα νέο άνθρωπο. Ανάλογα με το τι προϋπάρχει στον ψυχισμό του κάθε νέου γονιού, ανάλογα εκδηλώνεται και ως συμπεριφορά: αυτό που είδε από τους γονείς του, το δίκτυο που έχει δίπλα του, την υποστηρικτική ή όχι θέση του συντρόφου του…

Εξαρτάται πώς βιώνει κάποιος ένα “δύσκολο παιδί”, πώς το αντιμετωπίζει, πόσες ψυχικές αντοχές έχει, τι διεξόδους έχει για την καταπίεση ή το συναίσθημα που βιώνει… Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που γίνονται γονείς δεν είναι προετοιμασμένοι και έτοιμοι γι’ αυτό!

Τι βιώνει ένα παιδί που μεγαλώνει δίχως αγάπη;

Ένα παιδί που μεγαλώνει με μία μητέρα που δεν το αγαπάει, βιώνει μία οδυνηρή κατάσταση και ένα γεγονός που μπορεί να τραυματίσει τόσο καταλυτικά την ψυχή του, ώστε να επηρεάσει όλη την υπόλοιπη πορεία της ζωής του όπως και όλες τις σχέσεις του με τους ανθρώπους.

Νίκου Ιωάννης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ν. Κόσμος: Τι μπορεί να οδήγησε μια μητέρα σε μια τέτοια σοκαριστική πράξη;

Ν. Κόσμος: Άγνωστα παραμένουν ακόμα τα κίνητρα της αυτοκτονίας της τραγικής μητέρας

Κόρη μίας ανταγωνιστικής μητέρας: «Άσε με να ζήσω, μη με καταβροχθίζεις»

Σχετικά άρθρα