Νέος Κόσμος: Ποια θα είναι η «επόμενη μέρα» για τον τραγικό πατέρα;

Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί ακόμη σοκαρισμένη την τραγωδία του Νέου Κόσμου. Όλοι αναζητούν απαντήσεις. Τι μπορεί να οδήγησε μία μάνα σε μία τόσο αποτρόπαιη πράξη; Οι μέρες θα περάσουν, κάποιοι θα ξεχάσουν, αλλά ένας θα μείνει για πάντα κολλημένος σε αυτή τη φοβερή μέρα και αυτός δεν είναι άλλος από τον τραγικό πατέρα…

Γράφει ο Ιωάννης Νίκου, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Το πένθος ειδικότερα μετά από μια τόσο έντονη και άμεση διπλή απώλεια είναι οι συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις και επιπτώσεις που αισθάνονται οι άνθρωποι. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο φάσμα συναισθημάτων όπως λύπη, θυμό, απελπισία, ενοχές, φόβο.

Μπορεί να ξεπεραστεί αυτή η διπλή απώλεια;

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να παρουσιάσει ένα διαφορετικό συνδυασμό συναισθημάτων και σωματικών ενοχλήσεων. Ο θάνατος ενός παιδιού δημιουργεί ένα ανυπόφορο αίσθημα αδικίας. Η απώλεια του μέλλοντος του παιδιού, τα ανεκπλήρωτα όνειρα και το παράλογο της συμφοράς, καθιστούν το χαμό ενός παιδιού από τις πλέον οδυνηρές ανθρώπινες εμπειρίες.

Οι ενοχές και το συναισθηματικό σοκ

Οι γονείς μπορεί να αισθάνονται υπεύθυνοι για το θάνατο του παιδιού όσο παράλογο και εάν αυτό φαίνεται. Οι γονείς παράλληλα νιώθουν ότι έχουν χάσει ένα σημαντικό μέρος του ίδιου του εαυτού τους. Ο θάνατος ενός συζύγου, είναι μια εξαιρετικά οδυνηρή εμπειρία. Εκτός από το σοβαρό συναισθηματικό σοκ, προκαλούνται νέα δύσκολα προβλήματα όπως αποδιοργάνωση της οικογένειας, ανάγκη αλλαγής τρόπου ζωής, απώλεια εισοδήματος, κοινωνικές επιπτώσεις.

Επίσης, ο θάνατος αγαπημένου προσώπου λόγω αυτοκτονίας είναι από τις δυσκολότερες καταστάσεις. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντος, της οικογένειας και οι φίλοι δυσκολεύονται πολύ να δεχτούν και να ξεπεράσουν το δράμα που τους συμβαίνει. Νιώθουν ένα τεράστιο βάρος ευθύνης, ενοχών, θυμού και ντροπής. Μπορεί ακόμη να αισθάνονται σαν υπεύθυνοι για το θάνατο του αγαπημένου τους προσώπου.

Ο αβάσταχτος ψυχικός πόνος του πένθους

Ο ψυχικός πόνος του πένθους είναι τόσο μεγάλος που μερικές φορές οι άνθρωποι αναζητούν τρόπους να τον αποφύγουν παρά να περάσουν από τα στάδια του. Δυστυχώς ο τρόπος αυτός δεν επιτρέπει την ανάρρωση από την ψυχική και σωματική οδύνη του πένθους.

Οι άνθρωποι για να μπορέσουν να ξεπεράσουν την τραυματική αυτή εμπειρία, πρέπει να περάσουν από τα στάδια του πένθους. Χρειάζονται τη βοήθεια της οικογένειας τους, των συγγενών και των φίλων τους. Ακόμη η βοήθεια εξειδικευμένων επαγγελματιών ψυχολόγων από τα πρώτα στάδια του πένθους, μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

Υπάρχουν φυσικά και διαφορές μεταξύ των ανθρώπων όσον αφορά τον τρόπο αντίδρασης στην απώλεια. Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι οι μητέρες των παιδιών παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παρά οι πατέρες. Επίσης οι μητέρες έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Οι πατέρες έχουν αυξημένη θνησιμότητα μόνο βραχυπρόθεσμα και κυρίως από μη φυσικές αιτίες.

Βλέπουμε λοιπόν με αντικειμενικά δεδομένα, να τεκμηριώνονται οι σοβαροί κίνδυνοι που απειλούν τους γονείς που έχασαν από φυσικό ή μη φυσικό θάνατο, ένα παιδί τους. Είναι πολύ σημαντικό η κατάσταση αυτή να γίνει κατανοητή, διότι αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την οικογένεια.

Για τους λόγους αυτούς, είναι αναγκαίο να δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση του βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου πένθους και στρες που πλήττει τους γονείς που έχασαν ένα παιδί.  Η υποστήριξη που πρέπει να παρέχεται, έχει σαν στόχο να τους βοηθήσει να αντεπεξέλθουν και να αντισταθούν στους κινδύνους που εγκυμονεί η τραγική αυτή κατάσταση.

 

Νίκου Ιωάννης

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας – Ψυχοθεραπευτής

Ευρυδάμαντος 33, Νέος Κόσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213 0456530

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί μια μητέρα να μην αγαπάει το παιδί της;

Ν. Κόσμος: Τι μπορεί να οδήγησε μια μητέρα σε μια τέτοια σοκαριστική πράξη;

Νέος Κόσμος: Μητέρα «βούτηξε» από τον 5ο όροφο μαζί με το παιδί της

Σχετικά άρθρα