Σώστε την τροφή: Τόνοι φρούτων και λαχανικών της ΚΑΘ προσφέρονται σε ευπαθείς ομάδες!

Μια πρωτοβουλία που με συγκίνησε και αξίζει να προβληθεί! Πρόκειται για μια ενέργεια του προέδρου της λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρη Χαμπίδη που έδωσε νόημα στη καθημερινότητα της ζωής σχεδόν όλων των εμπόρων. Τόνοι φρούτων και λαχανικών πετάγονται κάθε χρόνο.

Ο πρόεδρος όμως είχε το όραμα και απευθύνθηκε στους …. εμπόρους της λαχαναγοράς και στη γενναιοδωρία τους προκειμένου να συγκεντρώνουν όλα τα αδιάθετα προϊόντα και να τα προσφέρουν σε ευπαθείς ομάδες.

Άραγε πόσοι ακόμα θ’ ακολουθήσουν το παράδειγμά του;

Άννα Δρούζα

Δείτε σχετικές φωτογραφίες:

Λίγα λόγια για την πρωτοβουλία Social Plate

Την ιδέα του “Social Plate” την ανέπτυξε η Κ.Α.Θ. Α.Ε. ως λύση στα προβλήματα φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού και στην ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος. Σκοπός του προγράμματος είναι η σίτιση των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων, η παροχή εργασίας σε μακροχρόνια ανέργους και ο περιορισμός απώλειας τροφίμων. Αναπόσπαστο κομμάτι του είναι η διάδοση της λύσης αυτής σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και η ενεργή τους συμμετοχή για αλλαγή πλεύσης και νοοτροπίας σε ό,τι αφορά θέματα απώλειας τροφίμων.

Κάθε μέρα, έμποροι της Κ.Α.Θ. Α.Ε παραδίδουν μη εμπορεύσιμα προϊόντα στο γραφείο διαχείρισης οργανικών υπολειμμάτων της εταιρείας και υπό την εποπτεία του υπευθύνου για τον ποιοτικό έλεγχο τα προϊόντα διαχωρίζονται σε κατάλληλα για κατανάλωση και μη. Κατόπιν με τη βοήθεια εθελοντών από τους φορείς που επωφελούνται από το πρόγραμμα ανασυσκευάζονται. Κοινωνικοί φορείς της περιφέρειας (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Συσσίτια Εκκλησιών, Συλλογικότητες κ.α.) συνεργαζόμενοι με το πρόγραμμα παραλαμβάνουν τα ανακτημένα προϊόντα και τα διανέμουν μαγειρεμένα ή όχι, σε ευπαθείς ομάδες της κοινωνίας μας. Έτσι, άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες και όσοι χρειάζονται ένα πιάτο φαγητό, το έχουν χάρη στην εθελοντική συμμετοχή όλων αυτών των ανθρώπων που συνεργάζονται με  το “Social Plate”.

Οι ποσότητες που έχουν διατεθεί

Από το ξεκίνημα του έργου (23/04/2018) και μέσα σε ένα τετράμηνο λειτουργίας του, η ομάδα του “Social Plate” διαχειρίστηκε 78.312,30 κιλά φρούτων και λαχανικών από τα οποία ανακτήθηκαν και προσφέρθηκαν 43.506,50 κιλά σε συνανθρώπους μας. Ταυτόχρονα αποτράπηκε η μετατροπή όλης αυτής της ποσότητας τροφίμων σε οργανικό απόβλητο. Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν προς το παρόν τους 35, με στόχο να γίνουν περισσότεροι.

Σχετικά άρθρα