Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια: είναι δείγμα μίσους;

Τα παιδιά σας καβγαδίζουν όλη την ώρα. Κι εσύ φοβάσαι. Ανησυχείς ότι κάτι θα συμβεί, ότι θα… σκοτωθούν! Στην καλύτερη, ότι δεν αγαπιούνται, ότι δεν στηρίζουν το ένα το άλλο, ότι δεν έχουν καλές σχέσεις. Φοβάσαι ότι μισιούνται… Πόσο άδικο έχεις; Ο παιδοψυχίατρος  Marcel Rufo  αποκωδικοποιεί τους καβγάδες των παιδιών σου.

Μην συγχέεις τη βία με το μίσος!

“Δεν πρέπει να πιστεύεις ότι δυο παιδιά που μαλώνουν δεν αγαπιούνται”, τονίζει ο Marcel Rufo. Τα αδέρφια βρίσκονται σε ένα συνεχή πόλεμο σωματικό, συναισθηματικό, λεκτικό. Τα πιο μικρά θέλουν να ξεπεράσουν τα μεγαλύτερα ενώ τα μεγαλύτερα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουν την… εξουσία τους πάνω στα μικρότερα…

Ο… πόλεμος ξεκινάει από τη στιγμή που γεννιέται το δεύτερο παιδί που έρχεται ουσιαστικά να πάρει τη θέση που είχε κατ’ αποκλειστικότητα μέχρι τότε το πρώτο! Πώς εκδηλώνεται; Το μεγάλο διακριτικά τσιμπάει το μικρό, προσπαθεί να το… πνίξει με ένα μαξιλάρι ή κάνει ερωτήσεις του τύπου: “Μαμά, πότε θα το επιστρέψουμε αυτό”; Συνήθως βέβαια όλα αυτά συνδυάζονται με πολλές εκδηλώσεις αγάπης και φροντίδας. Όχι πάντα βέβαια…

kavgas aderfia2

Θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των γονέων!

Σε κάθε εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς απέναντι στα αδέρφια τους, τα παιδιά ουσιαστικά θέλουν να τραβήξουν την προσοχή των γονέων! Νομίζουμε μερικές φορές ότι τα παιδιά είναι βίαια. Ο παιδοψυχολόγος εξηγεί: “Δεν είναι τα παιδιά βίαια. Είναι ότι δίνουμε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στις συμπεριφορές τους”. Στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 τα παιδιά φοβόντουσαν τους γονείς τους, οπότε δεν τους ήταν εύκολο να εκφράσσουν τέτοιες συμπεριφορές απέναντι στα αδέρφια τους. Τώρα αισθάνονται ότι τους επιτρέπεται να το κάνουν….

Η κληρονομικότητα από τους γονείς

Στη βία που εκδηλώνεται ανάμεσα στα αδέρφια ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός. Γιατί να απαγορεύεται να πεις “ηλίθιο” τον αδερφό σου αφού έτσι χαρακτηρίζει η μαμά σου τον μπαμπά σου; Ουσιαστικά και οι γονείς, χωρίς να το συνειδητοποιούν, αναπαράγουν συμπεριφορές των δικών τους γονέων, που μπορεί και να τις είχαν βιώσει τραυματικά αλλά έχουν εγγραφεί στο υποσυνείδητό τους!

Ο χρόνος γιατρεύει τις εντάσεις

Σε πολλές περιπτώσεις η κατάσταση αλλάζει στην περίοδο της εφηβείας. Μπορεί να υπάρχει ένταση ανάμεσα στα αδέρφια σε μικρές ηλικίες, αλλά καθώς μεγαλώνουν και αισθάνονται την ηλικιακή, χωροταξική και συναισθηματική εγγύτητα, γίνονται σιγά σιγά συνένοχοι απέναντι στους γονείς. Όπως εξηγεί ο Marcel Rufo, “δεμένα αδέρφια είναι εκείνα που με τον καιρό γίνονται ο ένας ο καλύτερος φίλος του άλλου”.

Πότε η διαμάχη μπορεί να είναι επικίνδυνη;

kavgas aderfia3

Η διαμάχη ανάμεσα στα αδέρφια γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό για να τραβήξουν την προσοχή των γονέων. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να ξεπεράσουν τα όρια και να χρειαστεί ακόμα και η παρέμβαση κάποιου ειδικού! Τα παιδιά δεν μπορούν να κατανοήσουν τις συνέπειες των πράξεών τους! Αν η βίαιη συμπεριφορά ενός αδερφού προς τον άλλο είναι συστηματική, τότε φτάνει και στα όρια του bullying, οπότε οι γονείς χρειάζεται να παρέμβουν και να συνετίσουν αυτόν που εκφοβίζει. Από την άλλη, κάποια πράγματα ξεπερνούν το όριο της πλάκας και μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή ενός παιδιού. Το να προσπαθείς για βουλιάξεις στη θάλασσα ή την πισίνα το αδερφάκι σου που ίσα μπορεί να βουτήξει, είναι επικίνδυνο να το πνίξεις στα αλήθεια! Αν τέτοιες παρόμοιες πράξεις αποτελούν μια καθημερινή ρουτίνα της οικογένειας, τότε είναι καλό οι γονείς να συμβουλευτούν κάποιον ειδικό για να διαχειριστούν όσο το δυνατόν καλύτερα την κατάσταση!

Ν.Κ.

Με πληροφορίες από psychologies.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Καβγάδες ανάμεσα στα αδέρφια: Πώς να τους αντιμετωπίσετε;

Καβγάδες στα αδέρφια: 3 περιπτώσεις που πρέπει να παρέμβει ο γονιός

Αδερφική σχέση: 5 + 2 tips για να καλλιεργήσετε κλίμα… συνωμοσίας ανάμεσα στα παιδιά σας!

Πώς να πείσω τους γιους μου να μην παλεύουν όταν τσακώνονται;

 

Σχετικά άρθρα