Ποια σοβαρή δερματολογική πάθηση προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης;

Ως ιδραδενίτιδα πρωκτού χαρακτηρίζεται η χρόνια υποτροπιάζουσα φλεγμονή των αποκρινών αδένων του δέρματος και του συνδετικού ιστού της περιπρωκτικής περιοχής. Παθογενετικά, η νόσος αρχίζει με την απόφραξη του εκφορητικού πόρου του αποκρινούς αδένα.

Γράφει ο Όθων Μιχαήλ, Γενικός Χειρουργός

Πώς εκδηλώνεται η ιδραδενίτιδα πρωκτού

Συνεπεία της απόφραξης μικροοργανισμοί της φυσιολογικής χλωρίδας του περιπρωκτικού δέρματος παγιδεύονται εντός του εκφορητικού δικτύου του αποκρινούς αδένα, ενώ ο ίδιος ο αποκρινής αδένας διογκώνεται και επεκτείνεται μέχρι τον υποκείμενο λιπώδη ιστό.

Δευτερογενής επιμόλυνση και φλεγμονή του αδένα προκαλεί σχηματισμό αποστήματος, διήθηση των παρακείμενων χαλαρών ιστών και πρόκληση κυτταρίτιδας, ενώ η αυτόματη παροχέτευση του αποστήματος προς την επιδερμίδα οδηγεί στη δημιουργία συριγγίου.

Ποιες είναι οι αιτίες

Παθογενετικά ενοχοποιούνται η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το θερμό περιβάλλον, η χρήση αντι-ιδρωτικών αποσμητικών σκευασμάτων, το ιστορικό ακμής, η εγκυμοσύνη, οι ορμόνες του δεύτερου μισού του καταμμήνιου κύκλου και οι υψηλές τιμές ανδρογόνων, ενώ έχει παρατηρηθεί και η οικογενής εμφάνισή της.

Διάγνωση της ιδραδενίτιδας πρωκτού

Ανάλογα με τη βαρύτητα, η νόσος σταδιοποιείται ως εξής:

  • Στάδιο Ι: Μονήρη ή πολλαπλά αποστήματα χωρίς σχηματισμό συριγγίων και απουσία ουλών,
  • Στάδιο ΙΙ: Μονήρη ή πολλαπλά υποτροπιάζοντα αποστήματα με σχηματισμό συριγγίων και βλάβες αφοριζόμενες μεταξύ τους με παρεμβολή υγιούς ιστού
  • Στάδιο ΙΙΙ: Διάχυτη προσβολή τμήματος τις περιπρωκτικής περιοχής με πολλαπλά συρίγγια

Πώς γίνεται αντληλιπτή η ιδραδενίτδα πρωκτού

Στα αρχικά στάδια, υπάρχει ένα ψηλαφητό επώδυνο και ευαίσθητο υποδόριο απόστημα με συνοδό κυτταρίτιδα σε μία ή περισσότερες περιοχές του περιπρωκτικού δέρματος. Οι βλάβες εκτείνονται σε άλλοτε άλλη έκταση και αφορίζονται μεταξύ τις με παρεμβολή υγιούς δέρματος. Αυτόματη ή χειρουργική διάνοιξη του αποστήματος παροχετεύει ένα δύσοσμο υγρό.

Τις χρόνιες μορφές τις νόσου παρατηρούνται πολλαπλές πλημμελώς επουλωμένες ουλές με συνοδό συρρίκνωση και ίνωση του περιπρωκτικού δέρματος. Σταθερό χαρακτηριστικό εύρημα τις κλινικής εξέτασης αποτελεί η παρατήρηση ότι η εντόπιση των βλαβών περιορίζεται στα περιφερικά 2/3 του πρωκτικού σωλήνα χωρίς συμμετοχή τις οδοντωτής γραμμής.

Πηγή: https://omichail.gr

Η διαφορική διάγνωση τις νόσου πρέπει να γίνει από περιεδρικά αποστήματα και συρίγγια, συριγγοποιημένη κύστη κόκκυγα, περιπρωκτικές δερματικές εκδηλώσεις τις νόσου του Crohn, φυματίωση και σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Θεραπεία της ιδραδενίτιδας πρωκτού

Υγιεινή και καθαριότητα τις περιοχής, χλιαρά εδρόλουτρα, αποφυγή εφαρμοστών και συνθετικών ενδυμάτων, αποφυγή ερεθιστικών τροφών και τοπικών χημικών ουσιών και ερυθρομυκίνη, τετρακυκλίνη ή σιπροφλοξασίνη από του στόματος, ανακουφίζουν τις εξάρσεις τις νόσου και προστατεύουν από την υποτροπή.

Η ευρεία χειρουργική εξαίρεση του προσβεβλημμένου δέρματος και του υποδορίου ιστού μέχρι την υποκείμενη απονεύρωση, χωρίς κάλυψη του δερματικού ελλείμματος και επούλωσή του κατά 2ο σκοπό αποτελεί τη μέθοδο εκλογής για την αντιμετώπισή τις.

Όθων Μιχαήλ

Γενικός Χειρουργός

Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου

Υπεύθυνος Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής

Τηλ.: 2109520070, 6944435931

omichail.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ποια σοβαρή πάθηση προκαλεί ακράτεια κοπράνων και πώς αντιμετωπίζεται

Φαγούρα και ερεθισμός στον πρωκτό: Ποια τα αίτια και πώς αντιμετωπίζονται;

Σχετικά άρθρα