Θρίλερ στη Νορβηγία: Κάτω από δύσκολες συνθήκες η εκκένωση του «Viking Sky»

Εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας συνεχίζεται η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών στο κρουαζιερόπλοιο «Viking Sky», το οποίο υπέστη χθες μηχανική βλάβη και έπνεε ακυβέρνητο κοντά στην ακτογραμμή που έχει πλήθος επικίνδυνων υφάλων σ’ ανοιχτά της περιοχής Μέρε ογκ Ρομσντάλ στη δυτική Νορβηγία, την ώρα που οι ταχύτητες των ανέμων έφταναν τα 70 χλμ./ώρα και τα κύματα ξεπερνούσαν τα οκτώ με εννιά μέτρα.

Ύστερα από ολονύχτιες προσπάθειες το πλήρωμα κατάφερε να θέσει σε λειτουργία τις τρεις από τις τέσσερις μηχανές αλλά η επιχείρηση διάσωσης συνεχίζεται καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί τι προκάλεσε τη βλάβη και αν θα παρουσιαστεί εκ νέου. Μέχρι στιγμής έχουν απομακρυνθεί 440 από τους 1.300 επιβαίνοντες.

Η εκκένωση του κρουαζιερόπλοιου είναι ιδιαίτερα δύσκολη και χρονοβόρα καθώς στο σημείο δεν μπορούν να πλησιάσουν σωστικές λέμβοι και η επιχείρηση γίνεται μόνο από αέρος.

Πέντε ελικόπτερα μεταφέρουν κάθε φορά 15-20 επιβάτες σε ένα χωριό βόρεια της πόλης Μόλντε στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας, ενώ οι αρχές έχουν ζητήσει βοήθεια από τη Δανία.

https://twitter.com/ootahara_tweet/status/1109631063909761024?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1109631063909761024&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.efsyn.gr%2Fkosmos%2Feyropi%2F188415_kato-apo-dyskoles-synthikes-i-ekkenosi-toy-viking-sky

Ανάμεσα στους διασωθέντες υπάρχουν δέκα τραυματίες (έξι γυναίκες και τέσσερις άνδρες), τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το σχέδιο των αρχών είναι όταν το επιτρέψει ο καιρός και έχουν απομακρυνθεί όλοι οι επιβάτες, το πλοίο να ρυμουλκηθεί στο λιμάνι του Μόλντε.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα cruisemapper.com, το κρουαζιερόπλοιο ξεκίνησε στις 14 Μαρτίου από τη νορβηγική πόλη Μπέργκεν για 12ήμερο ταξίδι που θα κατέληγε στο στο βρετανικό λιμάνι του Τίλμπουρι στον ποταμό Τάμεση.

Η πλειονότητα των τουριστών είναι ηλικιωμένοι και προέρχονται από 16 χώρες· οι περισσότεροι από Βρετανία και ΗΠΑ.

Το κρουαζιερόπλοιο ανήκει στη Viking Ocean Cruises και έχει κατασκευαστεί το 2017.

Πηγή: efsyn.gr

Σχετικά άρθρα