Ερντογάν: Η Αγιά Σοφιά από «μουσείο» μπορεί να γίνει «Τέμενος»

O πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία εφ’ όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξη κατά την προεκλογική εκστρατεία και ερωτηθείς για το αν θα ήταν εφικτό η είσοδος στην Αγία Σοφία να είναι δωρεάν, απάντησε ότι δεν είναι παράλογη πρόταση.

«Γιατί όχι. Μπορεί να γίνει άνετα. Μάλιστα, μπορούμε να το δούμε σοβαρά αλλάζοντας τον τίτλο του από “μουσείο” σε “Τέμενος Αγίας Σοφίας”. Όπως οι τουρίστες εισέρχονται χωρίς πληρωμή στο τέμενος Σουλταναχμέτ, όπως και στο Σουλεϊνάνιγιε ή το τέμενος Φατίχ. Θα το βγάλουμε από το καθεστώς μουσείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

«Ήδη γνωρίζετε ότι αυτό το καθεστώς καθιερώθηκε μεταγενέστερα. Κι αυτό ήταν βήμα της νοοτροπίας του Ρεπουμπλικανικού κόμματος. Μπορούμε να αλλάξουμε το βήμα αυτό που έκανε η νοοτροπία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, ο Ερντογάν μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση και απαντώντας σε οπαδούς για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, είχε πει:

«Αντί να γεμίσετε το Σουλταναχμέτ που είναι δίπλα, ζητάτε να γεμίστε την Αγία Σοφία. Κάναμε το τζαμί στην Τσάμλιτζα μεγάλο όσο 4-5 Αγίες Σοφίες, να μην παρασυρόμαστε από αυτά τα παιχνίδια. Όλα αυτά είναι στημένα».

 

«Aυτοί που αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα»

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως όσοι στον οικονομικό τομέα αγοράζουν ξένο συνάλλαγμα περιμένοντας πως η τουρκική λίρα θα πέσει, θα πληρώσουν «πολύ βαρύ τίμημα» και πρόσθεσε πως το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται γι’ αυτό.

Την Παρασκευή η τουρκική λίρα σημείωσε πτώση πάνω από 4% έναντι του δολαρίου. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση της μέσα σε μια μέρα από τον περασμένο Αύγουστο που εκδηλώθηκε η νομισματική κρίση και δημιουργεί ανησυχίες πως Τούρκοι αγοράζουν περισσότερο ξένο συνάλλαγμα, καθώς οι σχέσεις με την Ουάσινγκτον επιδεινώνονται.

Τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας έδειξαν την Πέμπτη πως οι καταθέσεις ξένου συναλλάγματος και οι αγορές χρυσού από Τούρκους υπηκόους έφθασαν σε επίπεδο ρεκόρ την εβδομάδα μέχρι τις 15 Μαρτίου και οικονομολόγοι είπαν πως αυτό σηματοδοτεί απώλεια εμπιστοσύνης στην τουρκική λίρα.

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των δημοτικών εκλογών, ο Ερντογάν δήλωσε πως «μερικοί» έχουν αρχίσει να προκαλούν την Τουρκία και πως προσπαθούν, μαζί με τους συνεργάτες τους στην Τουρκία, να μειώσουν την ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι ξένων νομισμάτων.

«Λέγω σ’ αυτούς που επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες την παραμονή των εκλογών, ξέρουμε τις ταυτότητές σας. Ξέρουμε τι κάνετε όλοι εσείς. Να γνωρίζετε πως μετά τις εκλογές θα σας στείλουμε βαρύ λογαριασμό», δήλωσε.

Οι Τούρκοι προσέρχονται στις κάλπες στις 31 Μαρτίου για τις τοπικές εκλογές.

Ο Ερντογάν δεν διευκρίνισε ποιους έχουν στόχο τα σχόλιά του, όμως το Σάββατο τουρκικές ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες και την αγορά ανακοίνωσαν πως έχουν αρχίσει να ερευνούν προσφυγές, σύμφωνα με τις οποίες μια έκθεση της JP Morgan προκάλεσε κερδοσκοπικές κινήσεις στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και έπληξε τη φήμη των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε την Παρασκευή πως κερδοσκόποι κακολογούν την τουρκική οικονομία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πως η χειραγώγηση είναι παρόμοια με εκείνη που ο ίδιος υποστηρίζει πως υπήρξε στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του 2013.

 

Πηγή: cnn.gr

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν για τις πτήσεις μαχητικών στο Αιγαίο

Προκαλεί ο Ερντογάν: «Δεν φοβόμαστε από ελληνικές στρατιωτικές ασκήσεις»

Σχετικά άρθρα