Η αρρωστημένη ζήλια της διέλυσε τη σχέση μας

Αντιμετώπισα αρρωστημένη ζήλια από την σύντροφό μου. Άργησα να το καταλάβω ότι ήταν αρρωστημένη. Φτάσαμε στο σημείο να με ρωτά αν βλέπω ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα στην τηλεόραση επειδή έχει γκόμενες. Πάρα πολλά περιστατικά χωρίς λόγο και πάντα μούτρα και διάθεση για καυγά.

Σε όλα αυτά υπήρχε πάντα η τάση φυγής και πάντα η προσπάθεια μου να μιλήσουμε γιατί δεν υπήρχε λόγος για όλα αυτά και πάντα κατά παράξενο τρόπο εγώ να απολογούμαι. Μετά από πολύ προσπάθεια μου είπε ότι ζηλεύει τα πάντα, ότι ξέρει ότι έχει πρόβλημα και ότι χρειάζεται βοήθεια.

Ξεκίνησε ψυχοθεραπεία αλλά και είμαστε χώρια γιατί δεν αντέχει. Την βοηθάω οικονομικά σε αυτό γιατί δεν θα το έκανε μόνη της. Προτεραιότητά της είναι ένα καλό σαμπουάν ή ένα φόρεμα.

Πώς να της συμπεριφερθώ; Έχω αρχίσει να αμφιβάλλω αν ποτέ με αγάπησε. Απίστευτο.

Μέναμε μαζί και σε ένα αναίτιο ξέσπασμα μου είπε ότι θα νοικιάσει μόνη της σπίτι. Δεν την πίεσα να μην το κάνει. Έφυγε τελικά αλλά μιλάμε. Δεν βρισκόμαστε. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

Πώς με συμβουλεύετε να της συμπεριφερθώ; Εννοείται ότι θέλω να το προσπαθήσω και ότι την αγαπώ. Μου αναφέρει άλλες φορές ότι είναι  καλύτερα μόνη της, γιατί νιώθει δυστυχισμένη. Άλλες φορές ότι δεν ταιριάζουμε. Έτσι ήταν πάντα στις σχέσεις της. Πάντα φυγή και πάντα να προσπαθεί κάποιος να της μιλήσει.

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Γεωργία Καλτσίδου:

Αγαπητέ αναγνώστη,

Καταλαβαίνω ότι σε αυτή τη σχέση έχετε ταλαιπωρηθεί αρκετά και νιώθετε την ανάγκη να βρείτε έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της συντρόφου σας, καθώς καταλαβαίνω ότι έχετε αισθήματα ακόμη για εκείνη.

Από την περιγραφή σας, καταλαβαίνω ότι πρόκειται για μία γυναίκα που σε όλες τις σχέσεις της νιώθει μεγάλη ανασφάλεια για τους συντρόφους της και επιζητά την προσοχή και την επιβεβαίωση, σε βαθμό που είναι κουραστικός για τον άνθρωπο που βρίσκεται δίπλα της. Καταλαβαίνω επίσης ότι επιλέγοντας το να φύγει και να εγκαταλείψει την προσπάθεια, ενώ την ίδια στιγμή σας μιλά και επιθυμεί την επαφή μαζί σας αποτελεί ένα διπλό μήνυμα από τη μεριά της που πιθανώς σας μπερδεύει και δεν σας είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς χρειάζεται. Την ίδια στιγμή, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη της για βοήθεια από κάποια-ον επαγγελματία ψυχικής υγείας, φαίνεται να μην επενδύει σε αυτήν την προσπάθεια και να ξοδεύει χρήματα σε άλλα πράγματα.

Συμβολικά το ότι εσείς στηρίζετε οικονομικά την ψυχοθεραπεία της μου δημιουργεί την αίσθηση ότι επενδύετε συναισθηματικά στην αλλαγή της συντρόφου σας και, ίσως, υπάρχει προσδοκία να απαλλαγεί από την ζήλεια της και να έχετε μία περισσότερο ισορροπημένη σχέση μαζί σας.

Η αλήθεια είναι πως η απόφαση της αλλαγής είναι προσωπική και απαιτεί θέληση από την ίδια για να κάνει αλλαγές. Επίσης η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Η δική μου προτροπή προς εσάς είναι να της δώσετε το χώρο που χρειάζεται για να αποφασίσει το πώς θα κινηθεί και τι θα επιλέξει. Επίσης το ίδιο προτείνω και σε εσάς, δηλαδή να έχετε τον δικό σας χώρο και να προχωρήσετε βάζοντας στο επίκεντρο τον ίδιο σας τον εαυτό. Αν εκείνη επιθυμεί να ακολουθήσει, εσείς θα κρίνετε το πώς είστε με αυτό και μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε τη σχέση σας μαζί της, θέτοντας όρια και αξίες που είναι σημαντικές και για τους δύο σας.

Ελπίζω να σας βοήθησα. Είμαι στη διάθεση σας.

 

Γεωργία Καλτσίδου
Ψυχολόγος
Ειδίκευση στην Κλινική & Κοινωνική Ψυχολογία Εξαρτήσεων & Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων
[email protected]
697-3502573

 

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η ζήλια του συντρόφου μου τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή

Ζήλια: «Με έβαλε να διαλέξω… Ή εκείνη ή την κολλητή μου…»

Μαζοχισμός, ζήλια και μισογυνισμός: Οι συνέπειες των οιδιπόδειων συγκρούσεων που δεν επιλύθηκαν

Σχετικά άρθρα