Αποκαλυπτικός ο Ζ. Ζάεφ – Τι τον έκανε να αποδεχτεί τον όρο «Β. Μακεδονία»

Ο Ζόραν Ζάεφ αποκάλυψε τον βασικό λόγο που τον οδήγησε στην αποδοχή της μετονομασίας της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και αυτός ήταν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποδέχθηκε τη «μακεδονική ταυτότητα».

«Έγιναν αποδεκτές η μακεδονική ταυτότητα και η γλώσσα»

«Η μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα έγιναν αποδεκτές. Το αίτημά τους ήταν η ονομασία να είναι erga omnes, να χρησιμοποιείται δηλαδή και στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Θεωρώ πως η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο πλευρές», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Libertas, κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNEΧρίστιαν Μίτσοσκι.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υπογράμμισε, ακόμη, ότι ο κ. Τσίπρας είχε αποδεχθεί την πρόταση για το «Δημοκρατία του Ίλιντεν». Ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησε αυτή η ονομασία, πρόσθεσε, ήταν πως υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ αναφέρθηκε και στο θέμα της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής ταυτότητας» για την οποία, σημείωσε, ότι «λάμπει στον ΟΗΕ».

«Ανοίγει» ο δρόμος για ΝΑΤΟ και Ε.Ε.

«Η Μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων σε όλο τον κόσμο, στη Διασπορά και στη πατρίδα», τόνισε και είπε πως «είναι η επίσημη γλώσσα που αναγνωρίζεται παντού. Είναι μέρος της ταυτότητας του Μακεδονικού λαού όπως κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα».

«Η επιγραφή της μακεδονικής γλώσσας και της μακεδονικής ταυτότητας» συνέχισε, «λάμπουν στον ΟΗΕ, όπου καταχωρήθηκαν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Η μακεδονική γλώσσα είναι η γλώσσα των Μακεδόνων στην Αυστραλία, στην Αμερική, στον Καναδά στην Ελβετία στην Γερμανία και κανείς δεν την αμφισβητεί».

Ακόμη, ο Ζάεφ επανέλαβε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Συμφωνία Πρεσπών: Συγχαρητήρια Τραμπ σε Τσίπρα και Ζάεφ

Συμφωνία Πρεσπών: Δεύτερο «ναι» από τη Βουλή της πΓΔΜ

Σχετικά άρθρα