Τι παθαίνει ο οργανισμός μας όταν αναπνέουμε από το στόμα

Όταν αναπνέουμε κανονικά μέσω της μύτης, ο αέρας που αναπνέουμε θερμαίνεται και υγραίνεται πριν φτάσει στους πνεύμονες. Αλλά εάν ένα άτομο δυσκολεύεται να αναπνεύσει μέσω της μύτης, θα εισπνεύσει ψυχρό, ξηρό αέρα μέσα από το στόμα. Και αυτή η διαφορά μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ενοχλήσεις.

Γιατί αναπνέουμε από το στόμα;

Παρόλο που η στοματική αναπνοή συμβαίνει για διάφορους λόγους σε ενήλικες και παιδιά, ο… ένοχος είναι συνήθως ρινική απόφραξη, για παράδειγμα εξαιτίας ενός αποκλίνοντος διαφράγματος ή συγγενούς ανωμαλίας. Μερικά παιδιά μπορεί επίσης να έχουν πολύ μεγάλες αμυγδαλές, οι οποίες τελικά περιπλέκουν την αναπνοή.

Οι ενήλικες και οι ηλικιωμένοι μπορούν να αναπνεύσουν από το στόμα μετά τη λήψη φαρμάκων. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ξηρασία μπορεί να είναι οδυνηρή. Η στοματική αναπνοή μπορεί επίσης να αναπτυχθεί αφού οι αδένες έχουν υποστεί βλάβη κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας και θεραπειών ακτινοβολίας.

Ποιες είναι οι παρενέργειες

Μια από τις πιο συχνές παρενέργειες της αναπνοής στο στόμα είναι η υπερβολική ξηρότητα του στόματος. Υπό κανονικές συνθήκες, το σάλιο απομακρύνει συνεχώς τα βακτηρίδια από το στόμα. Εάν το στόμα σας είναι ξηρό, ωστόσο, τα βακτήρια μπορούν να εγκατασταθούν πιο εύκολα και να προκαλέσουν προβλήματα όπως οι κοιλότητες. Στα παιδιά, η στοματική αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες δυσπλασίες του σκελετού, προάγοντας την ανάπτυξη της άνω γνάθου και όχι της κάτω γνάθου. Τέλος, αυτός ο τύπος αναπνοής μπορεί να προκαλέσει διαταραχές ύπνου, όπως άπνοια ύπνου.

Ποια τα συμπτώματα

Οι άνθρωποι που αναπνέουν από το στόμα συχνά έχουν κόκκινα ούλα και είναι χρόνια φλεγμονή, ακόμη και αν η στοματική τους υγεία είναι σωστή. Οι ενήλικες που αναπνέουν από το στόμα τους μπορούν εύκολα να αιμορραγούν τα ούλα ή να υποφέρουν συχνές κοιλότητες. Ένα άλλο σημάδι είναι το αίσθημα της ξηρότητας και του κνησμού στο πίσω μέρος του λαιμού κατά το ξύπνημα, ή μια αίσθηση καψίματος, καθώς και η χρόνια halitosis.

Πώς αντιμετωπίζεται

Μια ενδελεχής οδοντιατρική εξέταση μπορεί να καθορίσει τη δυνητική σοβαρότητα της αναπνοής από το στόμα. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα σου προτείνει λύσεις που βασίζονται στην αιτία του προβλήματος, όπως χειρουργική επέμβαση αμυγδαλών, ορθοδοντική θεραπεία ή έναν υγραντήρα αέρα.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ιγμορίτιδα: Δυσκολεύομαι στην αναπνοή και αγχώνομαι

Σχετικά άρθρα