Brexit: Σε αδιέξοδο η Μέι – Ορατό το ενδεχόμενο αποχώρησης χωρίς συμφωνία

Πρόταση, μέσω της οποίας θα μπορεί να ψηφιστεί ξανά η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., καταθέτει στο Κοινοβούλιο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, ώστε να ξεπεράσει τον σκόπελο του κανονισμού της Βουλής που δεν επέτρεπε τρίτη ψηφοφορία επί του ίδιου νομικού κειμένου, χωρίς αυτό να έχει υποστεί «ουσιώδεις αλλαγές».

Όπως ανακοινώθηκε από την επικεφαλής των Συντηρητικών στη Βουλή των Κοινοτήτων, Άντρεα Λίντσομ, το κείμενο, που θα συζητηθεί αύριο Παρασκευή και θα τεθεί σε ψηφοφορία, θα περιέχει τη Συμφωνία Αποχώρησης, αλλά όχι την Πολιτική Διακήρυξη για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Σύμφωνος και ο πρόεδρος της Βουλής

Η κίνηση αυτή βρήκε σύμφωνο και τον πρόεδρο της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, με τον οποίο διαπραγματεύθηκαν τη διαδικασία ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντέιβιντ Λίβινγκτον.

Σύμφωνα με τη Λίντσομ, με την κατάθεση αυτής της πρότασης η κυβέρνηση μπορεί να εκμεταλλευθεί την παράταση εφαρμογής του άρθρου 50 της Συμφωνίας της Ε.Ε. έως τις 22 Μαΐου και να μη μετάσχει η Βρετανία στις ευρωεκλογές της 23-26ης Μαΐου.

Από την πλευρά του ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή είναι απολύτως νόμιμη και λογική και επιτρέπει στην κυβέρνηση να έχει ακόμη μία ευκαιρία να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης.

Η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει ότι αν περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης θα παραιτηθεί, πυροδοτώντας διάφορα σενάρια όσον αφορά τον αντικαταστάτη της.

«Δεν θα περάσει»

Οι Εργατικοί, αντιδρώντας στην ανακοίνωση, τόνισαν ότι ακόμη και έτσι τίποτα δεν εξασφαλίζει ότι η συμφωνία θα εγκριθεί. Επιπλέον σημειώνουν ότι η κίνηση της κυβέρνησης δεν έχει κανένα νόημα, διότι οι Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν καταστήσει σαφές με επιστολή τους στις 14 Ιανουαρίου ότι «η Συμφωνία Αποχώρησης και η Πολιτική Διακήρυξη είναι μέρος του ίδιο πακέτου» και δεν μπορούν να χωριστούν.

Αν και οι Εργατικοί έχουν κυρίως αντιρρήσεις με την Πολιτική Δήλωση για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. και όχι με τη συμφωνία καθαυτή, δήλωσαν ότι πάλι θα καταψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.

Επίσης, σημειώνουν ότι με την κίνηση της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ο Τζέρεμι Κόρμπιν, που είχε υποστηρίξει πολλές φορές ότι η Τερέζα Μέι θα έφερνε στη Βουλή μόνο τη Συμφωνία Αποχώρησης και η Ντάουνινγκ Στριτ το διέψευδε.

Οι ευρωσκεπτικιστές υποστηρικτές του σκληρού Brexit μέσα στο κόμμα των Συντηρητικών, όπως η ομάδα ERG, αλλά και το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας DUP από την αρχή έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν και τρίτη φορά τη Συμφωνία Αποχώρησης, καθώς διαφωνούν με το περιεχόμενό της.

Το DUP, μετά την ανακοίνωση της Άντρεα Λίντσομ, δήλωσε και πάλι ότι θα καταψηφίσει.

Άλλωστε από την αρχή ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει να περάσει η συμφωνία με την οποία διαφωνεί.

Για να εγκριθεί στο Κοινοβούλιο η Συμφωνία Αποχώρησης πρέπει να λάβει 320 ψήφους στη Βουλή.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συγκεντρώνει περισσότερες από 270, από βουλευτές των Συντηρητικών, των Εργατικών και ανεξάρτητους.

Η Ε.Ε. «βλέπει» έξοδο χωρίς συμφωνία

Νωρίτερα, οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τίθεται σε «διαδικασία αντιμετώπισης κρίσης», καθώς φοβούνται ότι πλέον είναι πολύ πιθανή η έξοδος της Βρετανίας χωρίς συμφωνία, γεγονός που θα μπορούσε να έχει σοβαρές οικονομικές συνέπειες.

Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ε.Ε. συναντήθηκαν σήμερα για εξετάσουν αυτό το ενδεχόμενο και υπό ποιους όρους θα επιστρέψει το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενώ ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι η μη συμφωνία «είναι το πιο εύλογο σενάριο» και η Ένωση πρέπει να έχει έτοιμο «σχέδιο πολέμου».

Αυτό που έχει συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες είναι ότι αν τελικά η Βρετανία φύγει χωρίς συμφωνία, στις 18 Απριλίου το Λονδίνο θα δώσει εντολή να πληρωθεί ο λογαριασμός των 50 δισ. ευρώ, που οφείλει στην Ε.Ε. Επίσης, διερεύνησαν εναλλακτικές για τους συνοριακούς τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία ώστε να αποφευχθεί το «σκληρό σύνορο».

Επίσης, συμφώνησαν ότι το Λονδίνο θα πρέπει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «πολύ σύντομα» ώστε να βρεθούν τρόποι για να μην καταρρεύσει η βρετανική οικονομία.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε επίσης ότι μετά τα πολλά «όχι» που ακούστηκαν χθες βράδυ στο Λονδίνο, η Ε.Ε. περιμένει να ακούσει και ένα «ναι».

Πηγή: efsyn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τουσκ προς Ευρωκοινοβούλιο: «Ας είμαστε ανοικτοί σε μακρά παράταση για το Brexit»

Brexit: Ποιοι έχουν στήσει σχέδιο για να αναγκάσουν τη Μέι να παραιτηθεί;

Σχετικά άρθρα