Πώς μετράμε σωστά την πίεσή μας με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο

Προσπαθώ να μετρήσω την πίεση του αίματος με ηλεκτρονικό πιεσόμετρο και μου δείχνει διαφορετικές τιμές με διαφορά και 2 μονάδων. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε ποιο χέρι βάζουμε την περιχειρίδα;

Στο ερώτημά σας απαντά ο Δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οι πιο αξιόπιστες μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης λαμβάνονται σε ηρεμία χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση μηχανικά, και όχι ηλεκτρονικά, σφυγμομανόμετρα.

Η περιχειρίδα θα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος, ώστε να εφαρμόζει κατάλληλα χωρίς να είναι πολύ σφιχτή ή πολύ χαλαρή καθώς έτσι αλλοιώνονται οι μετρήσεις. Ο θάλαμος που φουσκώνει θα πρέπει να εφάπτεται στην εσωτερική επιφάνεια του βραχίονα από όπου διέρχεται η βραχιόνια αρτηρία την αρτηριακή πίεση της οποίας μετράμε.

Επίσης, αν χρησιμοποιούμε στηθοσκόπιο για την εκτίμηση της πίεσης μέσω ακρόασης, η περιχειρίδα θα πρέπει να απέχει περί τα 2 εκατοστά από τον αγκωνιαίο βόθρο ώστε να υπάρχει χώρος για το διάφραγμα του στηθοσκόπιου.

Ο ιατρός μπορεί να σας εκπαιδεύσει ώστε να μάθετε να αναγνωρίζετε τους σχετικούς ήχους και να τους αντιστοιχίζετε με τις τιμές της συστολικής και της διαστολικής πίεσης. Μετράμε συνήθως και από τα δύο χέρια και κρατάμε το χέρι με τις υψηλότερες τιμές.

Πάντα επαναλαμβάνουμε την μέτρηση εντός 3 λεπτών και είτε κρατάμε τη δεύτερη τιμή που συνήθως είναι χαμηλότερη, καθώς έχουμε ενδεχομένως χαλαρώσει στο μεταξύ, είτε τον μέσο όρο τους.

Τέλος, πάντα καταγράφουμε παράλληλα και τον αριθμό των σφύξεων εντός ενός λεπτού μιας και οι μετρήσεις συναξιολογούνται.

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Αρτηριακή πίεση: «Έχω 14 τη μεγάλη και 10 τη μικρή. Είναι φυσιολογικές οι μετρήσεις μου»;

Σίδηρος: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την τιμή της φερριτίνης στο αίμα;

Έχω στίγμα και ο αιματοκρίτης μου είναι χαμηλός. Τι να κάνω για να ανέβει;

Σχετικά άρθρα