Πρώτο φιλί στα 15 – Η μαμά μου πιστεύει ότι είμαι μικρή…

Θέλω να δώσω το πρώτο μου φιλί αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να φοβάμαι την αντίδραση της μαμάς μου ή αν χρειάζεται να της το πω. Απλώς μερικές φορές νομίζω πως είναι λάθος επειδή έχω καταλάβει πως δεν θα της αρέσει να μάθει κάτι τέτοιο επειδή είμαι μικρή. Αλλά εγώ δεν νιώθω μικρή για αυτό το θέμα.

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Γεια σου,

Αισθάνεσαι λοιπόν πως έχει έρθει η ώρα για το πρώτο σου φιλί. Φαντάζομαι πως έχεις βρει έναν άνθρωπο με τον οποίο έχεις νιώσει έτοιμη να προχωρήσεις σε αυτό. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τα λεγόμενά σου, φοβάσαι την αντίδραση της μητέρας σου, γεγονός που σε εμποδίζει να της μιλήσεις.

Το πέρασμα στην επόμενη φάση της… ερωτικής ζωής

Ας δούμε λοιπόν μαζί ορισμένα πραγματάκια που αφορούν και τα δύο παραπάνω.Καταρχάς είτε το έχεις αντιληφθεί είτε όχι, το γεγονός ότι αισθάνεσαι πως έφτασε η ώρα για το πρώτο σου φιλί, σηματοδοτεί ένα πέρασμα σε μία επόμενη φάση της (ερωτικής) σου ζωής. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι μία τέτοια ανάγκη στην ηλικία σου και κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει το αντίθετο. Να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι το πρώτο φιλί αποτελεί μία πρωτόγνωρη εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου και ακριβώς για το λόγο αυτό, θεωρώ πως είναι απαραίτητο να αισθάνεσαι σίγουρη και γι’ αυτό καθαυτό το φιλί και για το άτομο με το οποίο θέλεις να το μοιραστείς μαζί του.

agapi erotas fili kardoules

Η αντίδραση της μητέρας

Ας δούμε τώρα την αντίδραση της μητέρας σου και τα συναισθήματα – σκέψεις που η αντίδραση αυτή προκαλεί. Αναφέρεις πως η μητέρα σου σε θεωρεί μικρή για κάτι τέτοιο κι ότι αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος που σε εμποδίζει να της ανοιχτείς, φοβούμενη μια ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση. Ίσως έχεις τους λόγους σου γι’ αυτό. Ίσως από την άλλη το φοβάσαι τόσο που μεγεθύνεται μέσα στο μυαλό σου. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάσαι ότι ακριβώς επειδή είναι η μητέρα σου, ανησυχούσε, ανησυχεί και θα ανησυχεί για σένα, ιδιαίτερα σε κάθε νέο στάδιο που θα καλείσαι να αντιμετωπίσεις στη ζωή σου, είτε αυτό αφορά ένα φιλί είτε π.χ. την εισαγωγή σου στο πανεπιστήμιο. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν σε εμπιστεύεται ή ότι δε θέλει να το κάνεις επειδή είσαι μικρή αλλά πιο πολύ η αντίδρασή της υποδηλώνει μια αμηχανία και μια ανησυχία μπροστά σε ένα καινούριο – όχι μόνο για εσένα αλλά και για εκείνη – δεδομένο.

mana kori kabgas

Τι μπορείς να κάνεις εσύ όμως τώρα στη φάση που βρίσκεσαι;

Θα μπορούσες να προσπαθήσεις να ανιχνεύσεις ξανά και ξανά τη γνώμη της πάνω σε αυτό, σε ανύποπτες στιγμές και αν δεις ότι σε παίρνει, να της μιλήσεις ανοιχτά, τονίζοντας το γεγονός ότι την εμπιστεύτηκες και της το είπες. Αν από την άλλη, κρίνεις ότι αυτό θα δημιουργούσε πολλή και συνεχή ένταση ανάμεσά σας και επαναλαμβανόμενες χωρίς ουσιαστικό νόημα συζητήσεις, τότε ίσως καλύτερα να άφηνες για αργότερα τη συζήτηση αυτή, μέχρι δηλαδή και η ίδια να βρεθεί πιο κοντά στην αποδοχή αυτής της νέας και φυσιολογικής πραγματικότητας στη ζωή σου.Εύχομαι ειλικρινά οι παραπάνω γραμμές να σε βοήθησαν!

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»

Σχετικά άρθρα