Αίσθημα μελαγχολίας στην εφηβεία: Πού μπορεί να οφείλεται;

Θέλω να σας αναφέρω ότι τον τελευταίο καιρό έχω ένα αίσθημα μελαγχολίας, γυρνάω από το σχολείο και θέλω να κάνω τις δουλειές μου όπως να διαβάσω αλλά δεν μπορώ διότι με περιτριγυρίζει μια κούραση συνέχεια με αποτέλεσμα να κοιμάμαι πολλές ώρες.

Επίσης νιώθω ότι τίποτα δεν με ευχάριστη πλέον ούτε το ποδόσφαιρο ούτε τίποτα!

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Κωνσταντίνος Γερακίτης

Καλησπέρα αγαπητέ μου νέε,

Διαβάζω στο μήνυμά σου γι’ αυτό το συναίσθημα μελαγχολίας που λες ότι σε διακατέχει, για τη κούραση που αισθάνεσαι και για την αδυναμία ευχαρίστησης, όπως λες, από τα αγαπημένα σου πράγματα. Ας δούμε λοιπόν ένα προς ένα όλα αυτά τα δεδομένα.

Οι πρώτες σοβαρές -αγχωτικές- ακαδημαϊκές υποχρεώσεις

Σε πρώτη φάση βλέπω ότι είσαι 17 χρονών, βρίσκεσαι δηλαδή σε μια ηλικία όπου ξεπηδούν οι πρώτες σοβαρές – αγχωτικές ακαδημαϊκές υποχρεώσεις, ενδεχομένως κάποιες πρώτες υπαρξιακές αναζητήσεις σχετικά με το σκοπό και το νόημα της ζωής, ίσως κάποιων ειδών απογοητεύσεις και σίγουρα η συνειδητοποίηση ότι μέρα με τη μέρα μετακινείσαι ολοένα και περισσότερο στη θέση ενός ενήλικου ανθρώπου. Επιπλέον θεωρώ πως δεν αποκλείεται καθόλου να περνάς μία δύσκολη φάση από άποψη σωματικής και ψυχικής κόπωσης, λόγω του φορτωμένου προγράμματός σου (παρατήρησα ότι αναφέρθηκες στη λέξη δουλειές). Ωστόσο η φάση αλλά και η ηλικία στην οποία βρίσκεσαι, εκτός από όλα τα απαιτητικά (και μάλλον αγχωτικά) παραπάνω διαθέτει και ένα πολύ ισχυρό όπλο που λέγεται νιότη, φρεσκάδα. Ίσως να μη το αισθάνεσαι αρκετά τώρα λόγω της φορτικότητας του προγράμματος που έχεις αλλά, πίστεψέ με, μόλις χαλαρώσεις από όλα αυτά θα εκπλαγείς με την ενέργεια που η νιότη σου σε έχει προικίσει.

Tips για να ξεπεράσεις τη φάση που βρίσκεσαι

Σχετικά με τη φάση που περνάς όμως τώρα, σημασία έχει τι μπορείς να κάνεις ώστε να αντιμετωπίσεις με όσο το δυνατόν καλύτερο και λειτουργικότερο τρόπο αυτό που συμβαίνει. Πριν από οτιδήποτε , αυτό που σίγουρα θα βοηθούσε τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σωματική κούραση, θα ήταν να προσπαθήσεις να κερδίσεις μια ωρίτσα ύπνου παραπάνω κατά τις βραδινές ώρες. Σε δεύτερη φάση, πέρα από τον οποιονδήποτε πιθανώς εμπλεκόμενο ψυχολογικό παράγοντα, καλό θα ήταν επίσης να κάνεις και μια γενική εξέταση αίματος αλλά και θυρεοειδούς προκειμένου να αποκλειστεί εντελώς αυτός ο παράγοντας. Όσον αφορά τώρα το γενικευμένο αίσθημα μελαγχολίας και έλλειψης ευχαρίστησης από τη σκοπιά του ψυχολογικού παράγοντα, πέραν τον όσων είπαμε στην αρχή σχετικά με τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις της φάσης που διανύεις, δεν έχω εικόνα εάν συμβαίνει κάτι άλλο στη ζωή σου που σε εμπλέκει σε όλη αυτή την αρνητική συναισθηματική διαδικασία.

thlipsi monaksia efivos

Όπως όμως και να έχουν τα πράγματα, σημασία για σένα έχει να προσπαθείς πάντοτε έστω και στο ελάχιστο να βρίσκεις λίγο χρόνο και να καταφεύγεις σε αυτούς τους μικρούς παραδείσους ευχαρίστησης που μπορεί να έχεις ήδη επιλέξει ή να ανακαλύψεις, προκειμένου να χαλαρώνεις τη σκέψη σου και το συναίσθημά σου.

Επιπλέον, καθίσταται παραπάνω από αναγκαίο , το να βρίσκεις έστω και λίγα λεπτά την ημέρα προκειμένου να αφουγκράζεσαι, να κατανοείς και να ευχαριστείς τον εαυτό σου για όλες εκείνες τις στιγμές, εύκολες ή δύσκολες, που σε συντροφεύει. Λίγος χρόνος με τον εαυτό μας είναι καλύτερος από το καθόλου, έτσι δεν είναι!

Για οτιδήποτε περαιτέρω μπορεί να χρειαστείς, είμαι στη διάθεσή σου!

 

Κωνσταντίνος Γερακίτης

Ψυχολόγος – τελειόφοιτος Msc «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δεν με γεμίζει πλέον τίποτα: αναρωτιέμαι γιατί υπάρχω – Νιώθω τόσο μόνη!

Blue Monday: Νίκησε τη μελαγχολία με… μια αγκαλιά!

Πώς αντιμετωπίζεται η μοναξιά και η μελαγχολία;

 

 

 

Σχετικά άρθρα