Απόφαση του Εφετείου ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή των αναδρομικών!

Τον δρόμο για να επιστραφούν οι παράνομες μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές χρημάτων ανοίγει απόφαση-σταθμός του Εφετείου Αθηνών.

Η απόφαση με αριθμό 647/2019, βγήκε από το Διοικητικό Εφετείο Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και είναι η πρώτη που έχει εκδοθεί, μετά τις χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων, η οποία δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του Ταμείου Νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015 – Ιούνιος 2017), ενώ βάσει του Εφετείου, δικαιούται και επιστροφή των παράνομων συντάξεων και για το 2018.

Το ποσό που παίρνει ο συγκεκριμένος συνταξιούχος είναι 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, δηλαδή 3.570 ευρώ συν τόκους δύο ετών.

Στην εκδίκαση αγωγής του κατά του ΕΦΚΑ είχε δικαιωθεί από το Πρωτοδικείο για τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 του 2012 που είχε στη σύνταξή του από το Ταμείο Νομικών στο διάστημα από 1/7/2015 έως 30/6/2017.

Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018, η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται στο πλήρες σκεπτικό της απόφασης, απέρριψε την έφεση του ΕΦΚΑ και δικαίωσε οριστικά και αμετάκλητα τον συνταξιούχο, ο οποίος πλέον παίρνει τα αναδρομικά των 3.570 ευρώ που του αναλογούν με τελεσίδικη δικαστική εφετειακή απόφαση.

Το Εφετείο ήταν καταπέλτης κατά του ΕΦΚΑ, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι αιτιάσεις του και κρίθηκε οριστικά ότι οι εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες διότι κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015, και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.

Η απόφαση είναι εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για το ποσό των 3.570 ευρώ όσο και για το γεγονός ότι:

  • Είναι η πρώτη απόφαση Εφετείου που δικαιώνει πλήρως συνταξιούχο με «τελεσίδικα» αναδρομικά και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανένα άλλο περιθώριο ελιγμών από τον ΕΦΚΑ, όπως η αναπομπή της εφετειακής απόφασης σε ανώτατο δικαστήριο, δηλαδή στο ΣτΕ για να αποφασίσει εκ νέου
  • Αποτελεί «πιλότο» για όλους τους συνταξιούχους, κυρίως για χιλιάδες από όσους έχουν προσφύγει για αναδρομικά και δικαιώθηκαν ήδη από τα Πρωτοδικεία
  • Δείχνει το δρόμο για τις διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τ α πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως και στο Εφετείο ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου.

Τα ποσά που μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι

anadromika

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αναδρομικά: Έως 110 ευρώ το μήνα για 80.000 νέους συνταξιούχους

Αναδρομικά : Πώς θα γίνει η επιστροφή χρημάτων

Αναδρομικά συνταξιούχων: Η αίτηση που πρέπει να συμπληρώσετε για την προσωπική διαφορά

 

Σχετικά άρθρα