Μοιραία πτήση Ethiopian Airlines: Τα τελευταία δραματικά δευτερόλεπτα προτού «νεκρώσει» ο ασύρματος…

Νέα στοιχεία για την μοιραία πτήση της Ethiopian Airlines έρχονται σιγά-σιγά στο φως, αποκαλύπτοντας τα τελευταία λεπτά πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο πιλότος.

Πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα;

Αποσπάσματα ραδιοφωνικών επικοινωνιών ανάμεσα στο πιλοτήριο και τον πύργο ελέγχου στην Αντίς Αμπέμπα, τα οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Wall Street Journal, καταδεικνύουν πως η μύτη του αεροσκάφους άρχισε να κάνει «βουτιά» σχεδόν αμέσως μετά από την απογείωση.

Όπως αποκαλύπτει η ίδια εφημερίδα, το πρόβλημα εμφανίστηκε ενώ το Boeing 737 Max είχε φτάσει σε υψόμετρο μόλις 137 μέτρων πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

Με τρεμάμενη φωνή, ο συγκυβερνήτης ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου ενώ ο βετεράνος πιλότος, ο οποίος είχε πάνω από 8.000 ώρες πτήσης στο ενεργητικό του, προσπαθούσε να επαναφέρει το αεροσκάφος.

Μόλις ένα λεπτό αργότερα, περίπου στις 8:40πμ, το αεροπλάνο άρχισε να «βουτά» προς το έδαφος.

«Πάνω, πάνω» φέρεται να είπε ο ένας από τους πιλότους τα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, απευθυνόμενος στον συνάδελφό του. Στη συνέχεια, ο ασύρματος νέκρωσε.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως το αυτόματο σύστημα αποτροπής απώλειας ισορροπίας, το οποίο είχε εγκαταστήσει η Boeing στα μοντέλα Μax, ενεργοποιήθηκε ερήμην των χειριστών -κάτι που προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους και τον θάνατο 157 ανθρώπων.

Τα κοινά σημεία με την προηγούμενη τραγωδία στην Ινδονησία

Με τον ίδιο τρόπο εκτιμάται πως συνετρίβη τον περασμένο Οκτώβριο και ίδιο μοντέλο της Boeing, της αεροπορικής εταιρίας Lion Air, ανοιχτά της Ινδονησίας. Το προκαταρκτικό πόρισμα έδειξε πως η μύτη του αεροπλάνου, με 187 επιβαίνοντες, άρχισε να κάνει βουτιά προς τα κάτω λίγο μετά την απογείωση.
Οι δύο αυτές αεροπορικές τραγωδίες έχουν οδηγήσει στην καθήλωση των 737 Max ανά τον κόσμο.

Πηγή: cnn.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα του πιλότου του… μοιραίου Boeing 737 MAX 8

Αιθιοπία και Κίνα «καθηλώνουν» τα Boeing 737 ΜΑΧ 8

Αιθιοπία: Νεκροί και οι 157 επιβάτες του αεροπλάνου που συνετρίβη (ΒΙΝΤΕΟ)

 

 

Σχετικά άρθρα