2 νεκροί σε εκλογικό κέντρο στην Τουρκία έπειτα από συμπλοκή

Στην γειτονική χώρα διεξάγονται δημοτικές εκλογές, οι οποίες ωστόσο σημαδεύτηκαν από άγρια συμπλοκή σε εκλογικό κέντρο στην Μαλάτια της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το τουρκικό DHA, σε εκλογικό κέντρο ξεκίνησε καυγάς μεταξύ δύο ομάδων για την εκκίνηση της διαδικασίας. Η κατάσταση ξέφυγε και κάποιοι από αυτούς έβγαλε όπλα και πυροβόλησαν!

Αποτέλεσμα ήταν να σκοτωθούν ο Χασάν Ακτάς και ο Ιλίγιας Ακτάς, πατέρας και γιός.

Στα «σχοινιά» ο Ερντογάν εν μέσω της οικονομικής κρίσης

Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκλογική διαδικασία που, σύμφωνα με το Bloomberg, έχει τα χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος και της ψήφου εμπιστοσύνης για τον Ερντογάν, ο οποίος, για πρώτη φορά, θα αντιμετωπίσει τη συνεργασία κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Για τις εκλογές έχουν στηθεί 194.390 κάλπες, ενώ ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων είναι 8.270.

Εξ αυτών θα εκλεγούν 30 δήμαρχοι μητροπολιτικών δήμων καθώς και 1.359 δήμαρχοι για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πέρα από τους δημάρχους, οι πολίτες θα ψηφίσουν και για τα δημοτικά συμβούλια, καθώς και τους κοινοτάρχες, ενώ στη διαδικασία θα συμμετέχουν και 53.099 Σύροι που έχουν λάβει την τουρκική υπηκοότητα.

Bloomberg: Η λίρα «βυθίζεται», ο Ερντογάν επιτίθεται

Διεθνή δίκτυα, όπως το Bloomberg, προβλέπουν «ντέρμπι» σε αρκετές μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Καθώς η λίρα περνά από μια κρίση στην επόμενη, ο Ερντογάν εξαπολύει επιθέσεις σε εχθρούς τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους τραπεζίτες με “βαρύ κόστος” που θα κληθούν να πληρώσουν για το υφιστάμενο νομισματικό χάος» σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

«Μια σημαντική απώλεια ψήφων θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου Ερντογάν»

Από την πλευρά του, ο Βολφγκάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας συμβούλων Teneo Intellligence, υποστήριξε ότι «μια σημαντική απώλεια ψήφων θα ανησυχούσε τον Ερντογάν καθώς θα υπονόμευε την αύρα του ανίκητου. Χάνοντας τον έλεγχο μίας, ή περισσότερων πόλεων, θα αποτελούσε ένα ισχυρό χτύπημα στην περηφάνια του Ερντογάν και θα περιέπλεκε τη δυνατότητα του AKP να ικανοποιήσει, σε τοπικό επίπεδο, τη σκληροπυρηνική βάση ψηφοφόρων του» προσέθεσε ο Πίκολι.

Περισσότερες οι γυναίκες ψηφοφόροι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες.

Μόνο στην Κωνσταντινούπολη, στις κάλπες θα προσέλθουν πάνω από 10 εκατομμύρια ψηφοφόροι (10.560.963 άνθρωποι).

Σε ό,τι αφορά τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές είναι 12.

Στους περισσότερους όμως μητροπολιτικούς δήμους και όχι μόνο, τα κόμματα κατεβαίνουν με συμμαχίες.

Πάνω από εκατό συγκεντρώσεις σε 50 μέρες έκανε ο Ερντογάν

Όλη η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη περισσότερο σε κλίμα βουλευτικών παρά δημοτικών εκλογών. Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε 102 μεγάλες εκλογικές συγκεντρώσεις σε 50 μέρες.

Οι εκλογικές απαγορεύεις δημοσιεύσεων και προπαγάνδας επισήμως ξεκίνησαν από τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου και θα λήξουν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία. Τα πρώτα αποτελέσματα μεταδίδονται με την άρση των απαγορεύσεων, κάτι που είθισται να αποφασίζει το Ανώτατο εκλογικό Συμβούλιο συνήθως κατά τις 19:00 το απόγευμα των εκλογών, αφού έχει ξεκινήσει η καταμέτρηση. Με εξαίρεση τους δήμους που μπορεί να υπάρχει μάχη στήθος με στήθος, στις περισσότερες περιπτώσεις λίγο μετά τις 10 το βράδυ ξεκαθαρίζουν τα αποτελέσματα των εκλογών.

Επιμένει στο προκλητικό όραμά του για την Αγία Σοφία

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι μετά τις εκλογές θα προβεί σε σημαντικές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις εντός της Αγίας Σοφίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο κρατικό κανάλι TRT, αναρωτήθηκε αν η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο ή τζαμί και πως αυτό είναι που πρέπει πρώτα να λυθεί.

«Η Αγιά Σοφιά κέρδισε το καθεστώς του μουσείου πρόσφατα. Πρώτα πρέπει να αποδώσουμε στην Αγιά Σοφιά την πραγματική της ταυτότητα. Ποια είναι αυτή; Τζαμί. Αυτό πρέπει να το διευθετήσουμε. Μετά λένε ότι στο Σουλτάναχμετ (Μπλε Τζαμί) η είσοδος είναι δωρεάν, αλλά επειδή η Αγιά Σοφιά βρίσκεται στο καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς μπαίνει κανείς με εισιτήριο. Εμείς είπαμε αυτό μπορεί να διευθετηθεί» υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Δημοτικές εκλογές σήμερα στην Τουρκία – Κρίσιμο «τεστ» για τον Ερντογάν

Εκλογές σήμερα στην Ουκρανία με… πρωταγωνιστή έναν κωμικό!

Σχετικά άρθρα