5 διατροφικές προτάσεις για να… νικήσεις τις αϋπνίες!

Εάν έχεις παρατηρήσει στον εαυτό σου δυσκολία στο να κοιμηθείς ή να κοιμάσαι χωρίς διακοπές, κάτι που είναι αρκετά συνηθισμένο στην εποχή μας λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων, του άγχους και γενικότερα της απαιτητικής μας καθημερινότητας, τότε ίσως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις το μαγνήσιο!

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μέταλλο αυτό μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την βελτίωση της ποιότητας του ύπνου μας, πέρα από τα θετικά αποτελέσματα που έχει για την σωματική μας υγεία. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό να αποτελέσει τον… άξιο αντικαταστάτη της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου που μέχρι σήμερα ήταν ευρέως γνωστή για τη βοήθεια που μας προσφέρει στο να κοιμηθούμε σαν… πουλάκια!

Ο ρόλος του μαγνήσιου στην υγεία μας

Αρχικά, θα πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι το μαγνήσιο συμβάλλει τα μέγιστα στη διατήρηση της καλής μας υγείας και της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού μας με πολλούς τρόπους. Κι αυτό, καθώς ισορροπεί τις ακόλουθες λειτουργίες μας:

  • μεταβολισμό
  • ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
  • υγεία των οστών
  • λειτουργία των νεύρων και των μυών κ.ά.

Βοηθάει και στον ύπνο

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στον καλό και ποιοτικό ύπνο μας, που σύμφωνα με τους ειδικούς πρέπει να είναι από 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ. Αυτό συμβαίνει, καθώς το μαγνήσιο είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που αναλαμβάνει να μετατρέψει την πρωτεΐνη που προσλαμβάνουμε καθημερινά στα χημικά εκείνα στοιχεία που μας βοηθάνε να χαλαρώσουμε και να κοιμόμαστε ήσυχοι.

Συμβάλλει, επίσης, στην χαλάρωση του νευρικού μας συστήματος, ώστε να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση των μυών μας, αλλά και της λειτουργίας των νεύρων μας. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι νευρολόγοι δίνουν μαγνήσιο στους ασθενείς που πάσχουν από το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών.

Επιπλέον, το μαγνήσιο υποστηρίζει τους υποδοχείς νευροδιαβιβαστών του εγκέφαλου που μας λένε ότι «είναι ώρα για ύπνο». Το GABA (γάμμα-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι ένας νευροδιαβιβαστής χαλάρωσης που δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να χαλαρώσετε πριν τον ύπνο. Το GABA δεν θα μπορεί να προσφέρει και πολλά αν οι υποδοχείς του στον εγκέφαλο δεν λειτουργούν, όπως θα έπρεπε και σε αυτή την περίπτωση, το γλουταμινικό, ένας νευροδιαβιβαστής που προωθεί την εγρήγορση, θα σας κρατήσει ξύπνιους περισσότερο από ό, τι θα θέλατε. Το μαγνήσιο, λοιπόν, κρατά τους υποδοχείς GABA σε καλή κατάσταση και έτοιμους να πάρουν το μήνυμα ότι ήρθε η ώρα να κοιμηθείτε.

Επιπροσθέτως, το μαγνήσιο είναι συμπαράγοντας των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνη και νορεπινεφρίνη, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διάθεση.

 

Ποια είναι η ενδεδειγμένη δόση σε μαγνήσιο

Εφόσον υπάρχουν, λοιπόν προβλήματα ύπνου είναι πολύ πιθανό ο γιατρός σας να σας προτείνει να πάρετε συμπλήρωμα σε μαγνήσιο, ειδικά σε περίπτωση που πάσχετε από έλλειψη, κάτι που δεν είναι απίθανο. Η συνιστώμενη δόση καθημερινά είναι από 100 έως 350 mg, η οποία και μειώνεται σε περίπτωση που υπάρχουν παρενέργειες. Εφόσον, η δόση ξεπερνά τα 350 mg καθημερινά είναι πιθανό να παρατηρήσουμε:

  • διάρροια
  • αρρυθμίες
  • καρδιακή ανακοπή

Οι δύο τελευταίες παρενέργειες θεωρούνται αποτέλεσμα της τοξικότητας που επιφέρει η υπερβολική δόση μαγνήσιου στον οργανισμό μας.

Σε ποιες τροφές συναντάται το μαγνήσιο

Εφόσον, λοιπόν, θέλετε να αυξήσετε τα επίπεδα του μαγνήσιου στον οργανισμό σας μέσω της διατροφής σας, τότε καλό θα είναι να αυξήσετε την κατανάλωση στα ακόλουθα:

  • αμύγδαλα
  • σπανάκι
  • γάλα σόγιας
  • φυστικοβούτυρο
  • αβοκάντο

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μελατονίνη: Πότε πρέπει να… συμπληρώσεις την «ορμόνη του ύπνου»;

Έλλειψη σε μαγνήσιο: Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέξεις

Σχετικά άρθρα