Γιατί τα μάτια μας υποφέρουν την άνοιξη;

Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του Χειμώνα αναμένεται έξαρση της ανθοφορίας την Άνοιξη. Η Άνοιξη είναι μια πολύ όμορφη εποχή, αλλά δυστυχώς η άλλη πλευρά του «νομίσματος» είναι η ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων αυτήν την περίοδο από την αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Τις χρονιές με έντονη ανθοφορία παρουσιάζονται και περισσότερα προβλήματα αλλεργικής αντίδρασης.

Γράφει η Έλενα Κεφάλα, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι φλεγμονή και ερεθισμός του επιπεφυκότα, δηλαδή της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων και το βολβό των οφθαλμών.

Είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανίζεται κατά τη διάρκεια όλου του έτους, αλλά συχνά είναι εποχιακή (εαρινή) με μεγαλύτερη έξαρση, ανάλογα την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Η εαρινή (εποχιακή) επιπεφυκίτιδα είναι πιο συχνή και προκαλείται από αντίδραση του οργανισμού στην έκθεση σε αντιγόνα (γύρη, φυτά κλπ), που υπάρχουν πιο πολύ την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Ο τύπος της αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, που εμφανίζεται όλο το χρόνο, συνήθως οφείλεται στην έκθεση σε άλλα αντιγόνα όπως το τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, το άκαρι της σκόνης, κλπ.

Συμπτώματα αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα παρουσιάζεται με κνησμό (φαγούρα) στα μάτια και στα βλέφαρα, δακρύρροια, καύσο και αίσθημα ξένου σώματος, ερυθρότητα και οίδημα στα βλέφαρα. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι ο κνησμός, που είναι το κύριο σύμπτωμα, μπορεί να είναι έως και πολύ έντονος, με αποτέλεσμα το συχνό κι έντονο «τρίψιμο των ματιών» από τον ασθενή. Αυτό ενέχει τον κίνδυνο «μικροτραυματισμών», οι οποίοι ενοχλούν και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς τριψίματος.

Η διάγνωσή της πρέπει να γίνεται από οφθαλμίατρο καθώς υπάρχει κίνδυνος η «εικόνα» του ερεθισμού, που μοιάζει με αλλεργική επιπεφυκίτιδα, να μην οφείλεται σε αυτό αλλά σε άλλες αιτίες που χρήζουν άλλη θεραπευτική προσέγγιση.

Αλλεργική επιπεφυκίτιδα στα παιδιά

Στα παιδιά η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε μικρή (προσχολική) ηλικία. Είναι λίγο συχνότερη στα αγόρια και παρατηρείται να μειώνονται τα συμπτώματα μεγαλώνοντας (8-10 ετών) στις περισσότερες περιπτώσεις.

Θεραπεία αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η εξέταση στον οφθαλμίατρο επιβεβαιώνει τη διάγνωση. Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνεται κι έλεγχος από αλλεργιολόγο, ώστε να γίνουν κάποια δερματικά τεστ για να βρεθεί το αίτιο που προκαλεί την αλλεργική αντίδραση.

Ο οφθαλμίατρος θα καθορίσει τη θεραπευτική πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής. Συνήθως αυτή συνίσταται στη συχνή χρήση τεχνητών δακρύων, χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων και κολλυρίων κορτιζόνης, τα οποία όμως πρέπει να δίνονται μόνο μετά από σύσταση του οφθαλμιάτρου λόγω των ανεπιθύμητων παρενεργειών της κορτιζόνης στη μακροχρόνια, μη ελεγχόμενη χρήση καθώς και τις αντενδείξεις της. Ανακούφιση προσφέρουν τα δροσερά επιθέματα στα βλέφαρα, ακόμη και το πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό βρύσης.

Πρόληψη αλλεργικής επιπεφυκίτιδας

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα συνήθως δεν είναι επικίνδυνη για τα μάτια, αλλά είναι πολύ ενοχλητική. Μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη προσβολή, ο ασθενής γνωρίζει το πρόβλημα και με την ορθή καθοδήγηση του οφθαλμιάτρου, προετοιμάζεται ξεκινώντας τη χρήση αντιισταμινικών κολλυρίων 1-2 εβδομάδες πριν τη συνήθη έναρξη των συμπτωμάτων, οπότε τα μάτια είναι καλυμμένα με φάρμακα προτού έρθουν σε επαφή με τα εποχιακά αντιγόνα. Με αυτόν τον τρόπο, η αντίδραση μετριάζεται κατά πολύ ή και εξαλείφεται.

Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να συνυπάρχει και με άλλες αλλεργικές αντιδράσεις, όπως η αλλεργική δερματίτιδα(έκζεμα), η αλλεργική ρινίτιδα. Μετά την πρώτη προσβολή, όπου θα μπει και η διάγνωση, ο οφθαλμίατρος μπορεί να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες έτσι ώστε να προληφθεί και να ελεγχθεί ώστε να μη μας ταλαιπωρεί ιδιαίτερα βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής.

Έλενα Κεφάλα, MICOpth

Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Αθανασιάδη 3-5 – Αθήνα (στάση metro Αμπελόκηποι)

τηλ. 210 645 89 59

email: [email protected] 

http://www.ofthalmiatros-athina.gr/

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα μάτια μου πονάνε και δακρύζουν, μήπως είναι αλλεργία;

Αλλεργίες στα μάτια λόγω άνοιξης – Τρόποι αντιμετώπισης

Σχετικά άρθρα