Η μητέρα μου είναι γαντζωμένη πάνω μου – Πώς να το χειριστώ;

Έχω πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη μητέρα μου. Πριν 3 χρόνια χάσαμε τον πατέρα μου και από τότε είναι γαντζωμένη από επάνω μου.

Δεν με αφήνει να πάρω ανάσα χωρίς να της το πω. Μετά από ένα μεγάλο μας καβγά πριν 3 μέρες αποφάσισα να απεξαρτηθώ από αυτήν και μιας και μένουμε στην ίδια πολυκατοικία είχε αναλάβει αυτή να πλένει τα ρούχα και να μαγειρεύει.

Τώρα δεν θέλω να το κάνει άλλο, θέλω να τακτοποιώ εγώ το σπίτι μου γιατί θεωρούσε ότι ήμουν υποχρεωμένη να την υπακούω και να κάνω ότι θέλει αυτή.

Δεν αντέχω όμως άλλο αυτόν τον ψυχολογικό πόλεμο που μου κάνει. Σίγουρα την αγαπάω αλλά αυτή τι στιγμή της ζωής μου με πνίγει και δεν με αφήνει να κάνω τη ζωή μου.

Προσπαθούμε με τον φίλο μου εδώ και 2 χρόνια να κάνουμε παιδί αλλά προφανώς είναι ψυχολογικός ο λόγος εξαιτίας της πίεσης που δέχομαι.

Δεν ξέρω πώς να το χειριστώ όλο αυτό που μου έχει συμβεί. Μπορείτε να με βοηθήσετε κάπως;

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Αυτό που οφείλετε να κάνετε είναι να ζήσετε τη δική σας ζωή και όχι της μητέρα σας. Αυτό ορίζει η φύση. Οπωσδήποτε ο σεβασμός απέναντι στη μητέρα σας δεν περιλαμβάνει και τους παραλογισμούς της.

Είναι θετικό ότι αρχίσατε να βάζετε κάποια όρια γιατί η μητέρα σας δεν κατανοεί ότι σας υποτιμάει και εσείς παρασύρεστε σε όλη αυτή την πλοκή με αποτέλεσμα να  προβληματίζεστε και ενοχοποιήστε.

Από την άλλη αυτό που χρειάζεται να της πείτε είναι ότι καταλαβαίνετε πώς νοιώθει που είναι μόνη της και ότι μπορεί να γίνει πολύ χρήσιμη μόνο όταν την χρειάζεστε πραγματικά. Διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει και εσάς.

Αν υπάρχουν κάποιοι εκβιασμοί ψυχικοί ή άλλου είδους στη σχέση σας αυτό, δε λέγεται ισότιμη σχέση και εσείς δεν πρόκειται να το ακολουθήσετε.

Τα όρια βοηθούν και εσάς και θα βοηθήσουν τελικά, όσο και αν σας φαίνεται αδύνατο, και τη μητέρα σας.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απάτησα το αγόρι μου αλλά δεν θέλω να τον χάσω: Τι να κάνω;

«Έχασα τον πατέρα μου»: Πώς βιώνεται το πένθος και η απώλεια;

Πένθος: Θέλω να κλάψω αλλά δεν μπορώ!

Σχετικά άρθρα