Αρχική / Ψυχολογία / Teens / Ήμασταν κολλητοί και τώρα δεν μιλάμε. Πώς θα γίνει πάλι φίλος μου;
agkalia filoi

Η 15χρονη Γωγώ ρωτά

Ήμασταν κολλητοί και τώρα δεν μιλάμε. Πώς θα γίνει πάλι φίλος μου;

Πριν από μερικούς μήνες έκανα πολλή παρέα με έναν φίλο μου. Γνωριζόμασταν ήδη μερικά χρόνια και μιλάγαμε αλλά τώρα τελευταία είχαμε βρεθεί σε βαθμό να μιλάμε καθημερινά από το βράδυ μέχρι τις 2 το πρωί. Αυτός είναι ένα χρόνο μικρότερος και όταν ήρθε στο γυμνάσιο (που πηγαίνω και εγώ) σταματήσαμε να κάνουμε παρέα (όχι στο σχολείο και εξωσχολικά επειδή κάνουμε μαζί δραστηριότητες) και είναι σαν να μην γνωριζόμαστε, δεν μιλάμε σχεδόν καθόλου πλέον και όταν του στέλνω μήνυμα, δεν κάνουμε συζήτηση όπως παλιά. Τον έχω ρωτήσει αν έχει κάτι μαζί μου (και όταν άρχισε όλο αυτό) αλλά μου είπε «όχι». Δεν ξέρω τι να κάνω! Πραγματικά ένιωθα ότι ήμασταν κολλητοί και τώρα δεν ξέρω τι έχει γίνει…

Στο ερώτημά σας απάντησε η Νικέλα Καποτά, MSc Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner

Οι φίλοι μας είναι σημαντικοί ειδικά όταν νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνουν και μας κάνουν να αισθανόμαστε ο εαυτός μας. Είναι λογικό να αισθάνεσαι θλίψη με αυτή την απώλεια ειδικά από την στιγμή που μιλάγατε καθημερινά. Ένα μεγάλο κομμάτι όμως της ενηλικίωσης είναι να χάνουμε και να αποκτούμε φιλίες.

Βρίσκεστε και οι δύο σε μια περίοδο αλλαγών όπου από παιδιά γίνεστε έφηβοι και ψάχνετε να βρείτε τα διάφορα κομμάτια του εαυτού σας. Μπορεί να μην ξέρεις τι είναι αυτό που άλλαξε και αν αφορούσε σε προσωπικό ή και σε κοινωνικό επίπεδο. Να θυμάσαι όμως ότι κάποιοι άνθρωποι μπορούν ευκολότερα να αποδέχονται φίλους που διαφέρουν από τους ίδιους και κάποιοι όχι, για αυτό και ορισμένοι είναι πιθανό να απομακρυνθούν. Είναι λογικό αυτό να σε λυπεί. Δεν φταίει κανείς και δεν έκανε κανείς κάτι κακό. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου από την στιγμή που τον έχεις πλησιάσει για να ρωτήσεις τι συνέβη. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι περισσότερο από αυτό. Ίσως μέσα σου να νιώθεις και λίγο θυμό γιατί έχεις κάνει την κίνηση να τον πλησιάσεις και να τον ρωτήσεις την αιτία χωρίς όμως να πάρεις κάποια απάντηση από εκείνον.

randevou zeygari

Οι σχέσεις αποτελούν εμπειρίες για μάθηση, μέσα σε αυτές μεγαλώνουμε, αναπτυσσόμαστε, αλλάζουμε. Είναι λογικό να αναμένεις ότι κάποιες φιλίες σου με τον καιρό θα τελειώσουν. Και είναι επίσης λογικό ότι αυτό θα σε πληγώσει. Χρειάζεται να επιτρέψεις στην κατάσταση να ηρεμήσει. Σεβάσου ότι ενώ εσύ μπορεί να νιώθεις διαφορετικά, ο φίλος σου δεν είναι έτοιμος ή δεν θέλει να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Δώσε και στον εαυτό σου χρόνο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφιλίωση χρειάζεσαι χρόνο να θρηνήσεις μια αλλαγή ώστε να μπορέσεις να μετακινηθείς σε νέες φιλίες. Επέτρεψε στον εαυτό σου να νιώσει τη θλίψη και φρόντισέ τον. Φάε σωστά, κοιμήσου καλά κάνε τις δραστηριότητες που αγαπάς. Πολλές φορές φορές βοηθάει να μιλάμε και για αυτά τα θέματα οπότε αν χρειαστείς να μιλήσεις κάπου πήγαινε σε κάποιον που να αισθάνεσαι ασφάλεια, ίσως και σε κάποιον μεγαλύτερο σου. Με τον καιρό θα μετακινηθείς σε νέες φιλίες με τις οποίες θα έχεις καλύτερη επικοινωνία και θα μπορείς να αφήσεις αυτό το συμβάν πίσω σου.

Νικέλα Καποτά MSc
Ψυχολόγος / Bodynamic Practitioner
6945038881
Αγίας Παρασκευής 55, Χαλάνδρι

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Φιλία: Πόσους συμβιβασμούς να κάνω για να μείνω σε αυτήν την παρέα;

Απλός φίλος, κολλητός ή γνωστός; Πώς θα τους ξεχωρίσεις;

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X