5 «θαύματα» που κάνει το ιχθυέλαιο για την υγεία μας!

Το ιχθυέλαιο είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς από τους σημαντικότερους διατροφικούς παράγοντες για την προστασία της υγείας μας και την γενικότερη εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας.

Τα οφέλη του είναι πάρα πολύ, μιας και το ψάρι από μόνο του είναι πηγή πολλών καλών και χρήσμων θρεπτικών συστατικών, που προφυλάσσουν την υγεία μας από πολλούς και διάφορους κινδύνους.

Ειδικότερα, το ιχθυέλαιο είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι πολύ καλά για την υγεία και με τη μορφή κάψουλας, δηλαδή ως συμπλήρωμα διατροφής.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα οφέλη του ιχθυέλαιο για την υγεία μας:

Προστατεύει την καρδιά

Επιστημονική έρευνα έδειξε ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ιχθυέλαιο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση πολλών παραγόντων κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Ειδικότερα, το ιχθυέλαιο συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων (λίπη στο αίμα) και βοηθά στην πρόληψη ή τη θεραπεία της σκλήρυνσης των αρτηριών επιβραδύνοντας την παραγωγή πλάκας ή θρόμβων αίματος.

Μελέτες, επίσης, δείχνουν ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Η κατανάλωση συμπληρωμάτων ιχθυελαίου ή η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως σολομού ή τόνου δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, θα έχει θετικό αντίκτυπο στη χοληστερόλη. Τα ωμέγα-3s συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα HDL, δηλαδή της «καλής χοληστερόλης».

Δυναμώνει τα οστά

Ένα άλλο από τα πολλά οφέλη του ιχθυελαίου είναι στην ενδυνάμωση των οστών. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα λιπαρά οξέα στο ιχθυέλαιο έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία των οστών στα ζώα. Έτσι, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την απορρόφηση ασβεστίου στον οργανισμό μας, μειώνοντας ταυτόχρονα την ποσότητα του ασβεστίου που αποβάλλεται από τα ούρα.

«Μαλακώνει» τους πόνους της περιόδου

Μια σχετική έρευνα που έγινε σε γυναίκες νεαρής ηλικίας έδειξε ότι το ιχθυέλαιο έχει ευεργετική επίδραση στους πόνους της περιόδου. Όπως και η βιταμίνη 12 αποδείχθηκε ότι βοηθάει στο να… μαλακώσουν οι πόνοι από τις κράμπες στην κοιλιά.

Καλό για τις ψυχικές ασθένειες

Μια πρώτη μελέτη έδειξε ότι τα ωμέγα-3 θα ήταν ευεργετικά σε άτομα με κατάθλιψη. Μια άλλη αποκάλυψε ότι οι ασθενείς με διπολική διαταραχή έχουν λιγότερες μεταβολές της διάθεσης, όταν καταναλώνουν συμπληρώματα ιχθυελαίου επιπλέον της θεραπείας τους. Τέλος, μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ιχθυέλαιο είναι καλό και για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας.

Σε κάθε περίπτωση πριν πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ιχθυελαίου ή οποιοδήποτε άλλο διατροφικό συμπλήρωμα, καλό θα είναινα συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας, ο οποίος και θα σας κατευθύνει αρμοδίως, ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Διαπρεπής Αμερικανός καθηγητής θα μιλήσει για τα Ω-3 λιπαρά οξέα!

Το ιχθυέλαιο θωρακίζει την ψυχική υγεία

Η θρεπτική αξία των ψαριών και την ευεργετική τους δράση στην υγεία

Σχετικά άρθρα