Ο σύζυγος είναι προσβλητικός και ζηλιάρης – Έχω χάσει την υπομονή μου

Έχω χάσει την υπομονή μου. Ο σύζυγος είναι προσβλητικός, μόνιμα θυμωμένος, ζηλεύει ακόμα και αυτά με τα οποία ασχολούμαι (επιστήμη, συμμετοχή σε συνέδρια κ.α.).

Είμαστε συνταξιούχοι. Εκείνος, όμως, έχει μόνιμη ασχολία τα σταυρόλεξα, την τηλεόραση και το ποτό. Με διαβάλλει έντεχνα ακόμα και στους δικούς μου. Δεν ξέρω πια τι να κάνω. Μη μου πείτε μόνο να κάνω μια συζήτηση μαζί του. Όποτε δοκίμασα, έπεσα σε τοίχο. Βρίζει χυδαία και δεν συμμετέχει στη συζήτηση.

Στο ερώτημα απαντά ο ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής Δημήτρης Σεφεριάδης:

Την αξία σας δεν την ορίζει ο σύζυγός σας ούτε κάποιοι άλλοι, παρά μόνο εσείς. Αν είστε σίγουρη για αυτά που κάνετε και τη δυναμική της προσωπικότητά σας, δεν μπορεί κανείς να σας διαβάλλει γιατί πολύ απλά, τα αρνητικά που θα λένε, δεν θα έχουν αξία για εσάς και δεν θα τα υπολογίζετε.

Πιθανότατα ο σύζυγός σας υποτιμάει τον εαυτό του και αφού δεν μπορεί να το αντέξει, ασυνείδητα, το προβάλλει σε εσάς. Θα είναι χρήσιμο να του το ερμηνεύετε χωρίς θυμό ώστε να καταλάβει ότι εσείς γνωρίζετε πως το πρόβλημα είναι δικό του.

Έτσι, μόνο αν έχετε αμφιβολίες μπορεί να προβληματίζεστε τι θα πουν ή τι θα σκεφτούν οι άλλοι. Θα χρειαστεί λοιπόν να λύσετε αυτή την αμφιθυμία προς όφελός σας και τότε θα αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο.

Ακόμα και αν κάποιος, κάποτε έκανε λάθος επιλογές, όταν δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτές, ο καλύτερος τρόπος είναι τις δεχτεί και να τις αντιμετωπίσει. Αυτό αφορά και εσάς και τον σύζυγό σας.

Δημήτρης Σεφεριάδης
Ψυχολόγος – ψυχοθεραπευτής
Λ. Αλεξάνδρας 209, T.K. 11523 ΑΘΗΝΑ
τηλ: 2106462030
κιν: 6973537970
email: [email protected]
www.dimseferiadis.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Δεν είμαστε μαζί αλλά βρισκόμαστε ακόμα: Τι ζητάει από μένα;

Απάτησα το αγόρι μου αλλά δεν θέλω να τον χάσω: Τι να κάνω;

Απιστία: Γιατί μια απατημένη σύζυγος μπορεί να νιώθει ενοχές;

Σχετικά άρθρα