diazygio

Διαζύγιο: Η χώρα που «διδάσκει» τον χωρισμό – Ένα θέμα ταμπού;

Το διαζύγιο είναι μια ψυχικά τραυματική εμπειρία για αυτούς που χωρίζουν, αλλά είναι ακόμη περισσότερο οδυνηρό για τον ψυχικό κόσμο των παιδιών.

Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και χτίζονται οι διαπροσωπικές σχέσεις. Tα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί μεγάλες αλλαγές στη δομή της οικογένειας και τα ποσοστά των διαζυγίων έχουν ραγδαία αύξηση.

Αν και πλέον το διαζύγιο δεν αποτελεί κοινωνικό στίγμα ή «παθολογία», τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι, γονέων που χωρίζουν ή που χώρισαν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν προβλήματα της ψυχικής τους υγείας.

Μειωμένη σχολική απόδοση, περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψουν το σχολείο και αυξημένος κίνδυνος να γίνουν χρήστες ναρκωτικών και αλκοόλ είναι μερικές από τις επιπτώσεις αυτής της δύσκολης και επίπονης κατάστασης.

Αξίζει να αναφερθεί, πάντως, πως όσο μεγαλώνει ο αριθμός των παιδιών, τόσο μειώνεται και η διαζευκτικότητα.

Κάποτε ήταν θέμα ταμπού

Το 19ο αιώνα το διαζύγιο ήταν σπάνιο και αποτελούσε θέμα ταμπού. Τα ζευγάρια που ήταν δυσαρεστημένα και είχαν προβλήματα στους γάμους τους συχνά χώριζαν, αλλά δεν έπαιρναν διαζύγιο.

Οι άνθρωποι συχνά στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα παντρεύονταν για να αποκτήσουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή να μεταπηδήσουν σε ανώτερη κοινωνική τάξη. Όμως, η αγάπη, ο έρωτας και ο ρομαντισμός μπήκαν στις ζωές των ανθρώπων και έγιναν ο κύριος λόγος για να παντρευτεί κάποιος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το 1867 υπογράφτηκαν συνολικά 10.000 διαζύγια και το 1879 17.000, δηλαδή 0,3 διαζύγια ανά 1.000 άτομα.

Όσο τα χρόνια περνούσαν, οι γυναίκες εισήλθαν στο εργατικό δυναμικό κερδίζοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία και ελευθερία. Έτσι, άρχισαν να δημιουργούν μία νέα ταυτότητα. Κάποιες συνειδητοποίησαν ότι δεν χρειάζονται κάποιον δίπλα τους για να νιώθουν ασφάλεια.

diazygio

Ποια χώρα έχει «παντρευτεί» τα διαζύγια

Αν και η πλειοψηφία θα πίστευε πως τα μεγαλύτερα ποσοστά διαζυγίων κατέχουν οι Αμερικανοί (53%), τελικά οι Ευρωπαίοι είναι εκείνοι που καταλήγουν να χωρίζουν.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με έρευνα στο Business Insider το 2014, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Τσεχία και η Ουγγαρία ξεπερνούν το 60%. Με 70% το Βέλγιο ανακηρύσσεται στην πιο «διαζευγμένη» χώρα, παγκοσμίως, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό καταλαμβάνει η Χιλή με 3%.

«Οι σχετικά καλοί γάμοι αγγίζουν ένα ποσοστό περίπου 20% και, κατά τη δική μου εμπειρία, μόλις το 5% με 10% είναι πραγματικά ευτυχισμένοι». Αυτό δηλώνει ο δημοφιλής ψυχίατρος, Ματθαίος Γιωσαφάτ, που υπογράφει το βιβλίο «Να παντρευτεί κανείς ή να μην παντρευτεί».

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στη HuffPost Greece το 2015, πως ο μέσος όρος που μένει ένα ζευγάρι παντρεμένο μέχρι να χωρίσει διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στην Ιταλία οι σύζυγοι παραμένουν μαζί για 18 χρόνια ενώ στο Κατάρ- Ντόχα για- μόλις- 5 χρόνια!

gynaika

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Δυστυχώς, τα διαζύγια στη χώρα μας από το 1980 παρουσιάζουν 7 φορές αύξηση ενώ, από το 1974 μέχρι και το 2017, τα διαζύγια 13πλασιάστηκαν. Συγκεκριμένα, το 1974 είχαμε 140 διαζύγια ενώ το 2017, 1.932.

Να αναφερθεί, όμως, ότι και τα ποσοστά της γαμηλιότητας από το 1975 και μετά έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί, αφού το 1975 οι γάμοι ανέρχονταν σε 5.628 ενώ το 2017 σε 13.062.

Αυτό σημαίνει πως το 1975 έχοντας 121 διαζύγια σε 5.628 γάμους το ποσοστό διαζευκτικότητας ήταν 2,14%, ενώ το 2017 το ποσοστό ήταν 2,25%.

Aπό τα ζευγάρια που χώρισαν το 2017, 46,0% δεν είχαν εξαρτώμενα παιδιά κάτω των 18 χρόνων, 28,6% είχαν ένα, 19,6% δύο και 4,3% είχαν τρία ή περισσότερα παιδιά.

diazygio

Το παράδειγμα της Δανίας: Σεμινάριο… διαζυγίου

Στη Δανία, ένας στους δύο γάμους καταλήγει σε διαζύγιο. Σε απλές περιπτώσεις το διαζύγιο βγαίνει μέσα σε μια εβδομάδα με μια online αίτηση και παράβολο 60 ευρώ.

Σύμφωνα με το euronews, σε μια προσπάθεια να κάνει τα ζευγάρια με παιδιά να σκεφτούν πολύ καλά πριν πάρουν την απόφαση να χωρίσουν, η κυβέρνηση τους υποχρεώνει να παρακολουθούν ένα σεμινάριο πριν πάρουν διαζύγιο.

«Ο σκοπός του δεν είναι να παραμείνουν παντρεμένοι αλλά να τους φέρουμε σε μια καλύτερη θέση. Το μάθημα λοιπόν μπορεί να διαρκέσει από μισή ώρα μέχρι 15 ώρες. Παίζει ρόλο πόση βοήθεια χρειάζεται κάποιος», εξηγεί στο euronews ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, Γκερτ Μάρτιν Χαλντ.

Και συνεχίζει: «Και μπορείς να το παρακολουθήσεις όποτε θες. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για να μετριάσει τις δυσμενείς ψυχολογικές και φυσιολογικές συνέπειες του διαζυγίου. Και έχει δοκιμαστεί. Βασίζεται σε αποδεικτικά στοιχεία και ξέρουμε ότι έχει αποτέλεσμα».

Το σεμινάριο είναι πλήρως ψηφιακό και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε οι γονείς να κατανοήσουν πώς είναι το διαζύγιο από την προοπτική των παιδιών. «Είναι δύσκολο, προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Και στο δυτικό κόσμο δεν είμαστε πολύ καλοί στον χειρισμό. Το βλέπουμε ως ένα νομικό ζήτημα», υποστηρίζει στο euronews η βουλευτής Περνίλε Ρόσενκρατζ.

diazygio

Σημασία έχει η σωστή προετοιμασία

Είναι σημαντικό όσοι ασχολούνται με παιδιά, είτε ως γονείς είτε ως σύμβουλοι, να συμμετέχουν ενεργά στη σωστή προετοιμασία τους.

Το κλίμα συνεργασίας και ειλικρίνειας, χωρίς εντάσεις είναι σημαντικός παράγοντας. Σκοπός να μπορέσει κανείς να το διαχειριστεί όσο καλύτερα γίνεται.

Και, κυρίως, στόχος είναι να διατηρηθούν οι ισορροπίες, όσο είναι αυτό εφικτό. Για αυτό, καλό είναι να εξηγήσουν από κοινού και με ήπιο τρόπο ότι πλέον δεν μπορούν να παραμείνουν μαζί. Και οι λόγοι δεν έχουν να κάνουν με τα παιδιά αλλά με την προσωπική τους σχέση.

Τα παιδιά τείνουν να κυριεύονται από ενοχές όταν η σχέση των γονέων είναι συγκρουσιακή και διαλύεται. Έτσι, είναι αναγκαίο να ξεκαθαριστεί ότι δεν είναι δική τους ευθύνη ο χωρισμός.

Το σίγουρο είναι, όμως, πως με τη σωστή βοήθεια και καθοδήγηση, τα συναισθήματα δουλεύονται και εκφράζονται με εποικοδομητικό τρόπο.

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός από την πρώτη σοβαρή σχέση: Πώς τον ξεπερνάς;

Διαζύγιο: «Δεν θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν με χωρισμένους γονείς»

Αποφασίσαμε να πάρουμε διαζύγιο. Πώς να το πούμε στο παιδί;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X