Ποια σοβαρή πάθηση παραμονεύει εάν δεν καθαρίζεις σωστά τον αφαλό σου

Ένα από τα σημεία του σώματός μας που συνήθως δεν δίνουμε και τόσο μεγάλη σημασία, αναφορικά με την υγιεινή του, είναι ο αφαλός μας.

Μπορεί, λόγω σχήματος, να θεωρούμε πολύ πιθανό ότι δεν χρειάζεται τακτικό καθάρισμα, όμως οι ειδικοί έρχονται να ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα δίνοντάς μας κάποιες πολύ βασικές συμβουλές για το πώς πρέπει να καθαρίζουμε τον αφαλό μας, αλλά και τους σοβαρούς δερματολογικούς κινδύνους που διατρέχουμε, εφόσον τον παραμελούμε.

Δεν είναι απίθανο να έχεις παρατηρήσει υγρό δύσοσμο, σαν πύον, στον αφαλό σου που μπορεί να σε ανησυχήσει.

Τι ακριβώς, όμως, είναι το περιεχόμενο αυτό;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ύγρο (ή και χνούδι καμιά φορά) αυτό είναι ένας συνδυασμός νεκρών κυττάρων του δέρματος, υπολείμματα, ιδρώτα, εκκρίσεις ελαίων, μικρές ίνες ρούχων και φυσικά βακτήρια, τα οποία επιβιώνουν γύρω από το δέρμα του αφαλού μας.

Μολονότι οπτικά δεν είναι είναι… εμφανίσιμο, δεν είναι ιδιαίτερη πηγή κινδύνων για την υγεία μας σε επίπεδο μολύνσεων ή δερματικών παθήσεων. Πιο ευαίσθητοι σε αυτό το φαινόμενο είναι όσοι έχουν περισσότερες τρίχες στην περιοχή αυτή ή φοράνε συγκεκριμένους τύπους ρούχων.

Η δυσοσμία του αφαλού οφείλεται στο γεγονός ότι στο σημείο αυτό συγκεντρώνονται όπως είπαμε τα νεκρά δερματικά κύτταρα, αλλά και μύκητες.

Προσοχή! Εφόσον παρατηρήσετε έντονη δυσοσμία, ερεθισμό, πόνο, να στάζει υγρό ή εκκρίσεις κίτρινου χρώματος οπωσδήποτε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας, διότι είναι πιθανό να υπάρχει κάποια δερματική μόλυνση.

Πώς να τον καθαρίσεις σωστά

Η καλύτερη επιλογή είναι να πλύνετε την περιοχή με ένα απαλό σαπούνι και νερό (χωρίς ξύσιμο ή σκληρά αλκοολούχα συστατικά) και στη συνέχεια στεγνώστε το με μια πετσέτα, μόλις βγείτε από την μπανιέρα.

Ένας καθαρός αφαλός είναι σημαντικόε, αλλά ένα ξηρό περιβάλλον θα βοηθήσει να διατηρηθεί η υγρασία, όπου τα βακτήρια συνηθίζουν να αναπτύσσονται.

Εάν προσπαθήσετε να καθαρίσετε την περιοχή του αφαλού με κάποιο αιχμηρό αντικείμενο, για παράδειγμα μπατονέτα, και την τραυματίσετε, τότε καλό θα είναι να εφαρμόσετε στην πληγή λίγη βαζελίνη.

Τέλος, ακόμα και αν δεν έχετε παρατηρήσει στον αφαλό σας υγρό ή κάποια άλλη έκκριση, μην αμελείτε να τον καθαρίζετε τακτικά με τον τρόπο που προαναφέραμε.

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

9 πράγματα που δεν γνωρίζετε για το σώμα σας

Σχετικά άρθρα