Η κατάρα των δημοσιογράφων «χτύπησε» και τον Βασίλη Λυριτζή – Η Αριστερά, η δυνατή φιλία με τον Δ. Οικονόμου και ο καρκίνος

Η… κατάρα που έχει «χτυπήσει» τη δημοσιογραφική οικογένεια δεν φαίνεται να έχει διάθεση να κοπάσει ύστερα και από την είδηση για την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης, 2 Απριλίου, ο γνωστός δημοσιογράφος άφησε την τελευταία του πνοή σε ένα δωμάτιο της κλινικής του νοσοκομείου «Αγ. Σάββας», καταπονημένος και τελικά νικημένος από τον καρκίνο που έχει πάρει τόσους και τόσους άξιους και ξεχωριστούς ανθρώπους.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Τελευταία επιθυμία του, ευθυγραμμισμένη με τις πολιτικές του πεποιθήσεις και την ιδεολογία του, στοιχεία που ποτέ του δεν πρόδωσε, ήταν να ταφεί με πολιτική κηδεία. Πίσω του, εκτός από τη σύζυγό του Ελένη, αφήνει και δυο παιδιά, τον Δημήτρη και τη Μαριλένα.

Αγωνιστής και ιδεολόγος

Γεννημένος το 1957, στο Ηράκλειο της Κρήτης, ο Βασίλης Λυριτζής έδειξε από μικρός ότι ήταν ανήσυχο πνεύμα που αναζητούσε πάντα το κάτι άλλο που μπορεί να κρυβόταν πίσω από το γεγονός ή την πληροφορία, για να δει με τα μάτια του τι ακριβώς ισχύει στα αλήθεια.

Μια από τις αγαπημένες του φράσεις ήταν αυτή του… συντοπίτη του, Νίκου Καζαντζάκη, ο οποίος έλεγε: ««Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: “Θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε;”. Πολέμα!» Και αυτό ήταν ο Βασίλης Λυριτζής. Πολεμιστής, αγωνιστής και πάνω από όλα άνθρωπος.

Το τέλος της εφηβείας του τον βρίσκει φοιτητή πρώτα στη Θεσσαλονίκη, στη Φιλοσοφική Σχολή όπου και σπούδασε Ιταλική Φιλολογία. Εκεί ήταν που οι ιδέες της Αριστεράς μπήκαν για τα καλά μέσα του, όπου και ρίζωσαν μέχρι το τέλος, χωρίς να τις αποποιηθεί ή να τις λειάνει, κόντρα στο πνεύμα της εποχής που θέλει την «κωλοτούμπα» να έχει γίνει το εθνικό μας σπορ.

Πηγή: [email protected]

Γίνεται, λοιπόν, μέλος της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» του ΚΚΕ Εσωτερικού, μια οργάνωσης που έχει βγάλει μερικά από τα λαμπρότερ μυαλά αυτής της χώρας, κάνοντας γνωριμίες και επαφές και βλέποντας πλέον να ανοίγεται ορθάνοιχτα μπροστά του ένας τρόπος ζωής βασισμένος στα αγνά αριστερά ιδεώδη.

Το… μικρόβιο της δημοσιογραφίας

Ένας τέτοιος άνθρωπος με αυτό το τόσο διερευνητικό μυαλό και το ανήσυχο πνεύμα δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία. Τα πρώτα του βήματα τα κάνει τέλη της δεκαετίας του ’80 στην εφημερίδα «Αυγή», ενώ λίγο αργότερα, το 1990, πηγαίνει στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, όπου από τα ερτζιανά κάνει το όνομά του γνωστό για την αξιοπιστία, την εγκυρότητα και φυσικά το πείσμα και την εργατικότητα που πάντα τον διέκρινε σε εποχές πιο… άγριες για την πολιτική ζωή του τόπου.

Εκεί εφαρμόζει όσα πιστεύει, αλλά και ονειρεύεται, έχοντας για συνοδοιπόρο του έναν συνάελφό του, ο οποίος με τον καιρό έγινε και πολύ καλός του φίλος και μετέπειτα κουμπάρος του, τον Δημήτρη Οικονόμου.

Δείτε σχετικό βίντεο:

Μαζί κάνουν το πρώτο ραδιοφωνικό πρωινό μαγκαζίνο, υπηρετώντας στον απόλυτο βαθμό το δημοσιογραφίκό λειτούργημα και στεκόμενοι με αξιοπρέπεια, σεβασμό, αλλά και θάρρος στα αναζώματα της πληροφόρησης και το μεταρίζι της σωστής, αξιοπρεπούς, μάχιμης και δυναμικής δημοσιογραφίας, που έκανε χιλιάδες Ελλήνων να τους έχουν για καθημερινή πρωινή συντροφιά τους και, γιατί όχι, εμπνεόντας πολλούς επόμενους δημοσιογράφους να ακολουθήσουν κι αυτοι με τη σειρά τους τον ίδιο δρόμο.

Εξάλλου, κάποια εποχή θεωρούσαμε ότι δεν ήταν δύο ξεχωριστές προσωπικότητες, αλλά ένα άτομο μια ύπαρξη, που άκουγε στο όνομα «Λυριτζής – Οικονόμου». Το ξεχωριστό του αποτελέσματος αυτού είναι ότι οι ακροατές και μετέπειτα οι τηλεθεατές θεωρούσαν οτι αυτοί οι δύο πάνε… πακέτο, μολονότι επρόκειτο για δύο τελείως διαφορετικές προσωπικότητες, που όμως με σεβασμό ο ένας για τον άλλο και επαγγελματική ακεραιότητα και αξιοπιστία κατάφεραν να δώσουν ξεχωριστο τόνο και μια άλλη πινελιά σε αυτό που λέμε «καθημερινή ενημέρωση».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Ο κύκλος που έκλεισε

Για πολλά χρόνια οι δυο τους συνέχισαν να μας συντροφεύουν απο τη συχνότητα της κρατικής τηλεόρασης, ενώ το τελευταίο τηλεοπτικό σκηνικό της συνύπαρξής τους ήταν το κανάλι του ΣΚΑΙ, όπου για μεγάλο διάστημα συνέχισαν να κάνουν αυτό που ήξεραν καλύτερα, να ενημερώνουν δηλαδή σωστά το κοινό. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι την εποχή που ήταν στην πρωινή ζώνη της ΕΡΤ, ο κρατικός φορές κοιτούσε στα μάτια σε τηλεθέαση τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια και τις αντίστοιχες εκπομπές της εποχής εκείνης, χωρίς… φόβο, αλλά με πολύ πάθος.

‘Οπως, όμως, όλοι οι κύκλοι σε αυτή τη ζωή κλείνουν έτσι και η συνεργασία των δύο δημοσιογράφων σταμάτησε το καλοκαίρι του 2017, όταν το τηλεοπτικό δίδυμο της «Πρώτης Γραμμής» βάζει τίτλους τέλους. Ο Βασίλης Λυριτζής συνέχισε την πρωινή ενημέρωση από το ραδιόφωνο του Real Fm, αλλά και από τις γραμμές της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=kdF1bElwDMk

«Έχασα τον αδερφό μου»

Τη δυσάρεστη είδηση ανακοίνωσε μέσα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο επί χρόνια συνεργάτης του Δημήτρης Οικονόμου.

«Είναι σαν να έχασα τον αδερφό μου. Είναι ένα πάρα πολύ βαρύ πλήγμα για μένα, αυτό μόνο μπορώ να πω» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Οικονόμου.

«Η επιδείνωση της υγείας του υπήρξε ραγδαία τον τελευταίο μήνα» αποκάλυψε στη συνέχεια μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Οικονόμου.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Τη θλίψη του εξέφρασε και ο πολιτικός κόσμος

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη βαθιά θλίψη του για τον πρόωρο θάνατο του Βασίλη Λυριτζή και τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συναδέλφους του. Aναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Βασίλης Λυριτζής υπηρέτησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα με αρχές και ευσυνειδησία. Για πολλά χρόνια η φωνή του ήταν η πρωινή μας συντροφιά» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, ξεχώρισαν το ήθος και την ανιδιοτέλεια που τον διέκριναν. Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» προσθέτει ο πρωθυπουργός.

Ο Βασίλης Λυριτζής ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων, που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, εκφράζοντας τη θλίψη και τα συλλυπητήρια για τον πρόωρο χαμό του καταξιωμένου δημοσιογράφου.

«Αποχαιρετούμε σήμερα με μεγάλη θλίψη το Βασίλη Λυριτζή που υπηρέτησε σε όλα του τα βήματα το δημοσιογραφικό λειτούργημα με συνέπεια, ήθος, εντιμότητα, πίστη στις ιδέες και τα ιδανικά του και με έντονο αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία. Ανήκε στη γενιά των δημοσιογράφων που με πάθος διεκδικούν την έγκυρη ενημέρωση του κοινού», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: www.facebook.com

«Η ευθύτητα, η αυθεντικότητα και το ιδιαίτερο χιούμορ που πάντα τον χαρακτήριζαν μένουν χαραγμένα στη μνήμη όσων τον γνώρισαν από κοντά και συνεργάστηκαν μαζί του. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για την απώλεια του φίλου και συντρόφου μου στην οικογένεια και στους οικείους του», δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

«Ο Βασίλης Λυριτζής πορεύτηκε στον χώρο της ενημέρωσης με αξίες και αρχές που σήμερα σπανίζουν. Αντικειμενικός, ευφυής και πάντα αξιοπρεπής και μετριοπαθής» αναφέρει σε ανάρτηση του στο twitter ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Η απώλειά του είναι μεγάλη. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του» καταλήγει ο κ. Τζανακόπουλος.

“Έφυγε ο Βασίλης Λυριτζής. Σημαντικός λειτουργός δημοσιογράφος. Αταλάντευτος αριστερός δημοκράτης. Εκλεκτός φίλος. θα μας λείψει”, αναφέρει ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης.
«Μια μεγάλη απώλεια για τη δημοσιογραφία, την οποία τίμησε με τη διαχρονική του στάση. Ένας ιδιαίτερα ευφυής, ταλαντούχος και ευγενής άνθρωπος. Θα μας λείψεις Βασίλη Λυριτζή, καλό σου ταξίδι!» αναφέρει σε ανάρτηση της στον προσωπικό της λογαριασμό στο twitter η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ , Ράνια Σβίγκου

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, έκανε την ακόλουθη ανάρτηση στο διαδίκτυο για την απώλεια του Βασίλη Λυριτζή.

“Ο Βασίλης Λυριτζής ήταν ένας πολύ αξιοπρεπής και ποιοτικός δημοσιογράφος με τον οποίο έχω κάνει πολλές ουσιαστικές συζητήσεις. Λυπήθηκα πολύ για τον πρόωρο θάνατό του. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του”.

Με πληροφορίες από skai.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Λυριτζής

Την Τετάρτη η κηδεία του Βασίλη Λυριτζή – Τα μηνύματα του πολιτικού κόσμου

Σχετικά άρθρα