4 βασικές αιτίες που προκαλούν τη νόσο του Crohn

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η νόσος του Crohn ειναι μια χρόνια μόλυνση του πεπτικού συστήματος, η οποία αφορά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλη την Ευρώπη.

Μολονότι η ακριβής της αιτία εκδήλωσης δεν έχει ακόμα καθοριστεί, οι επιστήμονες συλλέγουν διαρκώς στοιχεία τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν προς την κατεύθυνση αυτή.

Ποια τα αίτια της νόσου;

Το βασικότερο συμπέρασμα που έχει βγει μέχρι τώρα είναι ότι οι αιτίες της χρόνιας αυτής φλεγμονής είναι συνδεδεμένες με:

  • το ανοσοποιητικό μας σύστημα
  • τα γονίδια
  • το περιβάλλον
  • την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χλωρίδα του εντέρου μας

Οι παράγοντες συμβάλλουν στη εμφάνιση της νόσου του Crohn

Το ανοσοποιητικό σύστημα

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με απλά λόγια, η νόσος του Crohn προέρχεται από μια μη ενδεδειγμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, δηλαδή απο κάποια ανωμαλία του, συνδυάζοντας ένα έλλειμα στην φυσική ανοσία και μια πέραν του φυσιολογικού δραστηριότητα της επίκτητης ανοσίας.

Οι γενετικοί παράγοντες της νόσου του Crohn

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες το 8 – 10% των ασθενών με νόσο του Crohn έχουν τουλάχιστον έναν γονιό, ο οποίος αντιμετωπίζει το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Μερικά γονίδια σχετίζονται συχνότερα με τη νόσο του Crohn και ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, το γονίδιο NOD2 / CARD15, το οποίο κανονικά ελέγχει την έμφυτη ανοσία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn κατά 40%, εφόσον έχει υποστεί κάποια μετάλλαξη.

Ο ρόλος του αστικού περιβάλλοντος

Ο αντίκτυπος της νόσου του Crohn είναι μεγαλύτερος στις βιομηχανικές χώρες και έχει αυξηθεί σταδιακά από τη δεκαετία του 1950. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μελετάται, επίσης, ο περιβαλλοντικός παράγοντας. Ο δυτικός τρόπος ζωής θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει την εμφάνισή της νόσου του Crohn με αιτίες όπως είναι η διατροφή, το άγχος, οι φαρμακευτικές αγωγές, το κάπνισμα κλπ.

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, η διατροφή που ακολουθεί κανείς δεν δρα ως ένας παράγοντας που προκαλεί ή επιδεινώνει την φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο του Crohn. Όπως σε πολλές εντερικές ασθένειες, ορισμένα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται, προκαλώντας δυσνεξία, όπως είναι οι φυτικές ίνες ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά μόνο σε περιόδους που τα συμπτώματα της νόσου είναι σε έξαρση.

Επίσης, οι ερευνητές έχουν σκεφτεί από καιρό ότι το άγχος θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην ενεργοποίηση των επιληπτικών κρίσεων της νόσου του Crohn. Το άγχος, γενικά, δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα, υποστηρίζουν οι γαστρεντερολόγοι. Όπως προαναφέρθηκε, η αυξανόμενη χρήση ορισμένων αντιβιοτικών είναι ένας πιθανός παράγοντας κινδύνου, όπως και το κάπνισμα.

Πώς επηρεάζει η υγεία της εντερικής χλωρίδας;

Αναφορικά, τέλος, με τη σχέση μεταξύ εντερικής χλωρίδας και της νόσου του Crohn, το σίγουρο είναι ότι στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο του Crohn οι επιστήμονες παρατηρούν συχνά προβλήματα και ανωμαλίες στην εντερική χλωρίδα, η γενετική τροποποίηση της οποίας για την αντιμετώπιση της ασθένειας προς το παρόν δεν κρίνεται επαρκής και επιτυχημένη.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Νόσος Crohn του εντέρου: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Νόσος του Crohn: τι είναι και ποια τα συμπτώματά της;

Σχετικά άρθρα