Η σύντροφός μου έχει ηπατίτιδα Α. Κινδυνεύω να κολλήσω κι εγώ;

Η σύντροφός μου έχει ηπατίτιδα Α. Συγκατοίκουμε στο ίδιο σπίτι. Πώς μπορώ να προφυλαχτώ; Επιτρέπεται η κοινή χρήση τουαλέτας; Το φιλί και το σεξ; Πρέπει να κοιμόμαστε σε διαφορετικά δωμάτια;

Πόσες εβδομάδες κρατάει η νόσος και ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Στο ερώτημά σας απαντά ο δρ. Αναστάσιος Γιακουμής, MD, PhD, Ειδικός Παθολόγος

Η ηπατίτιδα Α προκαλείται από ένα RNA ιό (πικορναϊός) που μεταδίδεται εντερικά και που στον ενήλικα προκαλεί οξεία ιογενή ηπατίτιδα με ανορεξία, αδυναμία και ίκτερο, χωρίς να μεταπίπτει σε χρόνια νόσο.

Είναι συχνή στα παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες όπου και μπορεί να διαδράμει τελείως ασυμπτωματικά.

Πώς μεταδιδεται η ηπατίτιδα Α;

Μεταδίδεται κυρίως με την κοπρανο-στοματική οδό, μέσω κατανάλωσης μολυσμένου νερού ή τροφής, και ως εκ τούτου παρατηρείται σε περιοχές με συνθήκες πτωχής υγιεινής. Συχνά ευθύνεται η κατανάλωση ωμών οστρακοειδών.

Σποραδικά μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο καθώς ο ιός διασπείρεται από τα κόπρανα ακόμα και πριν την ανάπτυξη συμπτωμάτων και παύει μερικές ημέρες αφού τα συμπτώματα ξεκινήσουν.

Τι πρέπει να προσέχετε στη συγκατοίκηση;

Σε περίπτωση που συγκατοικείτε με ένα άτομο που πάσχει από ηπατίτιδα Α, φρόνιμο είναι να αποφευχθεί η κοινόχρηστη τουαλέτα, αν δεν μπορεί να απολυμανθεί σωστά.

Παράλληλα, οι σύντροφοι θα πρέπει να αποφύγουν και το απροφύλακτο σεξ, ειδικά το πρωκτικό, στην περίοδο μετάδοσης του ιού.

Κατά τα λοιπά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

zeugari-problima

Πότε σταματάει να μεταδίδεται;

Έτσι η μεταδοτικότητα σταματάει όταν η ηπατίτιδα είναι κλινικά έκδηλη. Η ηπατίτιδα Α δεν απαντάται σε κατάσταση χρόνιου φορέα και συνεπώς δεν προκαλεί χρόνια ηπατίτιδα ή κίρρωση.

Στους περισσότερους ενήλικες αυτή η ιογενής ηπατίτιδα προκαλεί τυπικές εκδηλώσεις με ανορεξία, αδυναμία, πυρετό, ναυτία, εμετό, πόνο στο δεξιό υποχόνδριο και ίκτερο με υπέρχρωση ούρων και κνησμό (από ανάπτυξη χολόστασης) σε περισσότερο από 70% των περιπτώσεων.

Οι εκδηλώσεις αποδράμουν τελείως μετά από 2 περίπου μήνες, αλλά σε ορισμένους ασθενείς συνεχίζουν ή επανεμφανίζονται μέχρι και για 6 μήνες. Η ανάρρωση είναι πάντα πλήρης και σπάνια παρατηρείται κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

Η διάγνωση τίθεται ορολογικά με ανεύρεση θετικών αντισωμάτων για την ηπατίτιδα Α (IgM anti-HAV σε περίπτωση οξείας νόσησης ή IgG anti-HAV σε περίπτωση παρελθούσας νόσησης ή μετά από εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α).

Επίσης, παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα τρανσαμινασών, χολοστατικών ενζύμων και χολερυθρίνης.

Υπάρχει θεραπεία;

Καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία η ηπατίτιδα Α αντιμετωπίζεται υποστηρικτικά με διαιτητικούς περιορισμούς (συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ), ανάπαυση και ενυδάτωση. Στα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνεται πρωτίστως η προσεγμένη ατομική υγιεινή με συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπουνόνερο μετά την χρήση της τουαλέτας, τον χειρισμό τροφών και την αλλαγή πάνας βρέφους και επιμελή καθαρισμό με διάλυμα χλωρίνης του σπιτιού, ειδικά της τουαλέτας και της κουζίνας. Επίσης όλα τα παιδιά πλέον εμβολιάζονται έναντι της ηπατίτιδας Α μέχρι την ηλικία των 18 μηνών.

Προφυλακτικά επανεμβολιάζονται:

  • όσοι ταξιδεύουν μετά από 2 εβδομάδες (χρόνος που χρειάζεται μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία) σε χώρες με αυξημένη ενδημικότητα
  • οι εργαζόμενοι σε διαγνωστικά εργαστήρια, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή στα σώματα ασφαλείαςκαι όσοι έχουν χρόνιες ηπατικές διαταραχές όπως η χρόνια ηπατίτιδα C
  • άτομα που έχουν έρθει σε στενή επαφή με το νοσούντα από ηπατίτιδα Α λαμβάνουν προφυλακτικά εμβολιασμό αν δεν έχουν εμβολιαστεί στο παρελθόν (ενήλικες έως 40 ετών) ή άνοση σφαιρίνη (ενήλικες άνω των 40 ετών)

Δρ. Αναστάσιος Β. Γιακουμής, MD PhD
Ειδικός Παθολόγος
Ιατρός Αιμοσφαιρινοπαθειών
Επιμελητής Β’ Ε.Σ.Υ.
Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας
Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς»

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ηπατίτιδα Α: Τι να προσέχεις για να μην κολλήσεις

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α;

Ηπατίτιδα: Πόσοι τύποι υπάρχουν και ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος

Σχετικά άρθρα