3 (πολύ) καλοί λόγοι για να βάλεις τα μανιτάρια στη διατροφή σου!

Μπορεί η Άνοιξη να έχει μπει πλέον, τουλάχιστον ημερολογιακά, όμως οι βροχές και οι καταιγίδες που επιμένουν σε όλη τη χώρα, κάνουν την εποχή ιδανική για την εμφάνιση των μανιταριών και φυσικά την κατανάλωσή τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς διαιτολόγους – διατροφολόγους, τα μανιτάρια έχουν τρία πολύ βασικά οφέλη για την υγεία μας, οπότε αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι σήμερα, καλό θα είναι να ξεκινήσουμε να τα συμπεριλαμβάνουμε στη διατροφή μας.

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί ποια είναι τα τρία βασικά οφέλη των μανιταριών:

Βιταμίνες και μέταλλα

Ως το μόνο λαχανικό που παράγει βιταμίνη D, τα μανιτάρια περιέχουν επίσης υψηλή δόση πρωτεΐνης, καθώς και βιταμίνες Β2, Β3 και Β5. Με αυτά τα θρεπτικά συστατικά, το σώμα μας καταπολεμά την χειμερινή κατάθλιψη, ενισχύει τα οστά, διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί υγιές δέρμα. Ο κατάλογος των θρεπτικών ουσιών των μανιταριών περιλαμβάνει σίδηρο, ψευδάργυρο, χαλκό και σελήνιο. Αυτό που μας κάνει να θέλουμε να ετοιμάσουμε ένα καλό τηγανισμένο για δείπνο!

Μεταβολισμός

Όχι μόνο τα μανιτάρια έχουν πολύ λίγες θερμίδες και συμβάλλουν στην αίσθηση του κορεσμού, περιορίζοντας τις… λιγούρες, αλλά βοηθούν και στον μεταβολισμό. Οι βιταμίνες βοηθούν τα τρόφιμα να μετατραπούν σε ενέργεια για το σώμα και να καίουν καλύτερα το λίπος και τις πρωτεΐνες. Μαγειρεμένα σε σαλάτα, σούπα ή σοταρισμένα στο τηγάνι, προσαρμόζονται σε όλες τις μαγειρικές επιθυμίες μας και μας βοηθούν να παραμείνουμε σε φόρμα

Ανοσοποιητικό σύστημα

Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το λευκό μανιτάρι διεγείρει την ανοσοαπόκριση αυξάνοντας την παραγωγή αντιικών πρωτεϊνών, που μπορούν να προστατεύσουν και να αποκαταστήσουν τους ιστούς του σώματος.

Τίποτα καλύτερο, λοιπόν, για την καταπολέμηση των μικροβίων και την αποφυγή των ασθενειών που σχετίζονται με την αλλαγή της εποχής, όπως κρυώματα, αλλεργίες κλπ. Η κατανάλωση μανιταριών, προστατεύει επίσης από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ειδικά στις γυναίκες, και βοηθά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών με τα αντιοξειδωτικά της.

Πολλή προσοχή εφόσον επιλέξεις να μαζέψεις μανιτάρια από δάσος, διότι πολλά είναι άκρως τοξικά και αν δεν γνωρίζεις καλά το αντικείμενο κινδυνεύεις άμεσα από τροφική δηλητηρίαση, που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία!

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Γιατί τα μανιτάρια είναι ευεργετικά για την υγεία μας;

Ριζότο με ξερά και φρέσκα μανιτάρια


Σχετικά άρθρα