Νέο σκάνδαλο για το Facebook, με διαρροή αρχείων

Διέρρευσαν εκατοντάδες εκατομμύρια αρχεία χρηστών του Facebook, σύμφωνα με στοιχεία από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας UpGuard.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αρχεία τους εντοπίστηκαν σε δημόσιο server προκαλώντας νέο… πονοκέφαλο στο γνωστό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Φαίνεται πως αποδεικνύεται αδύναμο να προστατεύσει όσους το χρησιμοποιούν.

Η βάση δεδομένων έκλεισε χτες Τετάρτη (3/4) όταν το Bloomberg ειδοποίησε το Facebook για το πρόβλημα και η εταιρεία με τη σειρά της επικοινώνησε με την Amazon. Να σημειωθεί πως τα αρχεία εντοπίστηκαν σε δικό της server.

Φαίνεται πως η ψηφιακή πλατφόρμα Cultura Colectiva με βάση το Μεξικό αποθήκευσε 540 εκατομμύρια αρχεία των χρηστών του Facebook, όπως σχόλια, αριθμούς ταυτοποίησης, αντιδράσεις και ονόματα λογαριασμών. Τα αρχεία ήταν προσβάσιμα από οποιονδήποτε τα έβρισκε online και υπήρχε και η δυνατότητα να τα «κατεβάσει».

Επιπροσθέτως, μία άλλη βάση δεδομένων της εφαρμογής At the Pool είχε λίστες ονομάτων, κωδικούς πρόσβασης και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 22.000 ανθρώπων. Πάντως, η UpGuard δεν γνωρίζει πόσο καιρό ήταν διαθέσιμα.

Η εν λόγω διαρροή έρχεται ένα- μόλις- χρόνο μετά το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και καταδεικνύει πόσο επισφαλή είναι τα online στοιχεία των χρηστών του.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Απάτη μέσω Facebook: Χιλιάδες ευρώ έγιναν… καπνός!

Πόσα χρήματα έχασε ο Ζάκερμπεργκ από την τεράστια βλάβη στο Facebook;

Το Facebook ανακοίνωσε ότι κατέβασε 1,5 εκατ. βίντεο από το μακελειό στη Νέα Ζηλανδία!

Σχετικά άρθρα