Ποιο είναι το διάστημα αποκατάστασης μετά από επέμβαση για δισκοκήλη;

Έκανα πριν ένα μήνα εγχείρηση για δισκοκήλη. Ακόμα, όμως, δεν έχω επιστρέψει πλήρως στην καθημερινότητά μου κι έχω πόνους στο πόδι μου και πρήξιμο στη γάμπα.

Στο ερώτημά σας απαντά ο Σπύρος Κυρίτσης, Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Τραυματιολόγος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βασική αρχή της ιατρικής είναι η εξατομίκευση, συνεπώς ερωτήσεις προσωπικά εξατομικευμένες θα απαντηθούν μόνο από το θεράποντα ιατρό σας, ειδικά τον χειρουργό σας.

Γενικά τα χειρουργεία για δισκοκήλη έχουν διάφορες τεχνικές και γίνονται – ανοιχτά ή κλειστά (αρθροσκοπικά) – αναλόγως της βαρύτητας και της εμπειρίας του ορθοπαιδικού.

Για την απλή περίπτωση για παράδειγμα της χειρουργικής αποκατάστασης με «πεταλεκτομή», θα νιώσετε αμέσως πιο ελεύθερα τα πόδια σας μετά το Χ.Ο.

Ενώ εάν είχατε για καιρό «μουδιάσματα» στα κάτω άκρα, αυτά μπορεί να πάρει μέρες ή και λίγες εβδομάδες μέχρι να φύγουν…

Την επομένη του χειρουργείου, θα σας βοηθήσει κάποιος να σηκωθείτε και να περπατήσετε. Θα πρέπει να νιώσετε πολύ πιο άνετα τα πόδια σας στο περπάτημα. Μέχρι τότε, πρέπει να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας στο κρεβάτι και γενικά να μην είστε ακίνητοι, από φόβο μην πονέσετε ή «χαλάσει» κάτι στην επέμβαση…

Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές σε κάθε χειρουργική επέμβαση είναι η φλεβική θρόμβωση και η πρόληψή της είναι η κίνηση των κάτω άκρων σε συνδυασμό με αντιπηκτική αγωγή και αντιθρομβωτικές κάλτσες ή/και αντλία αρχικά.

Η επιστροφή στις δραστηριότητες υπολογίζεται στις 4 εβδομάδες και στην άθληση περίπου στις 8 εβδομάδες, ενώ η πισίνα παρέχει εξαρχής πολύ καλή αποκατάσταση.

Σπύρος Κυρίτσης

Ορθοπαιδικός Χειρουργός-Τραυματιολόγος

(Εξειδικευθείς στις Παθήσεις των Κάτω Άκρων)

Τ. Επιμελητής ΓΝΑ ΚΑΤ,  Τ. Ιατρός Νοσοκ. ΥΓΕΙΑ

Εξειδικευθείς σε Νοσοκ. Birmingham & Solihull, U.K.

Aγ. Γεωργίου 19, Χαλάνδρι, 15234

ΤΗΛ. 210-68.11.116, 6944.866.706

Fb: Orthopaedic Center of Lower Limbs & Sports Injuries

E-Mail: [email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Δισκοκήλη: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις πριν χειρουργηθείς

Δισκοκήλη: «Πονάω πολύ εδώ και χρόνια… Θα θεραπευτώ ποτέ»;

Σχετικά άρθρα