Ώρες ώρες δεν με ελέγχω από τα νεύρα: Ποιον να συμβουλευτώ;

Τον τελευταίο καιρό έχω παρά πολλά νεύρα. Ώρες ώρες δεν μπορώ να ελέγξω τον εαυτό. Δεν καταλαβαίνω ότι η κατάσταση ξεφεύγει. Γενικά είχα πάντα λιγάκι περισσότερα νεύρα από το κανονικό αλλά όχι τόσα πολλά.

Νομίζετε ότι πρέπει να συμβουλευτώ κάποιο ψυχολόγο; Να σας ενημερώσω ότι έχω και ένα μικρό παιδί ενός έτους το οποίο μεγαλώνω σχεδόν μόνη μου μιας και ο άνδρας μου δουλεύει και λείπει πολλές ώρες από το σπίτι. Άλλους κοντινούς συγγενείς δεν έχω εδώ που μένουμε.

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητή Άννα,

Το να μεγαλώνεις ένα μωρό είναι από μόνο του κάτι δύσκολο. Το γεγονός ότι νιώθεις ότι είσαι μόνη σου σε αυτό το τεράστιο εγχείρημα ίσως είναι κάτι που σε επιβαρύνει σημαντικά. Πάνω στη δυσκολία που έχουν οι πρώτοι μήνες με το μωρό προσθέτεις και την απελπισία του «δεν έχω που να στραφώ για βοήθεια».

Δεν είναι λογικό μετά να έχεις νεύρα; Μην προσθέτεις και ενοχές για τα νεύρα σου, γιατί στην ουσία αποτελούν σύμπτωμα της κούρασης σου και είναι ο τρόπος που έχει το σώμα σου να σου πει ότι είναι καιρός να κάνεις κάτι. Είναι πολύ σημαντικό το ότι αναγνωρίζεις ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να φέρνεις μία κοπέλα να σε βοηθάει μέσα στην ημέρα – έτσι ώστε να μοιράζεσαι το βάρος της ευθύνης με κάποιον. Αν έχεις ένα δεύτερο άνθρωπο στο σπίτι, έστω και για 3-4 ώρες κάθε δύο μέρες θα μπορείς να πάρεις μια ανάσα, να βγεις ίσως για ένα καφέ ή για ψώνια.

Κάτι που πολλές νέες μητέρες ξεχνούν να κάνουν είναι να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους. Μέρα με τη μέρα όμως, η κούραση και η ψυχολογική εξουθένωση συσσωρεύονται και κάποια στιγμή «σπάνε». Προσπάθησε να βρεις μέσα στην ημέρα κάποια στιγμή που να κάνεις κάτι μόνο για σένα. Ίσως αυτό να είναι λίγο περπάτημα το βράδυ, ή ένα χαλαρό μπάνιο.

Αν δεις ότι τα νεύρα σου επιμένουν ή ότι η κατάσταση μπορεί να κρύβει άλλα πράγματα πέρα από την κούραση με το μωρό, τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να δεις όντως κάποιον ειδικό που θα σου προσφέρει πιο εξατομικευμένη βοήθεια.

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Θυμός: Πώς τον προκαλούμε μόνοι μας και πώς θα βοηθηθούμε;

Ζήλια και θυμός: Τα 3 βήματα για να αντιμετωπίσεις τα δυσάρεστα συναισθήματα

5 φράσεις που δεν πρέπει να λες ΠΟΤΕ στο παιδί σου όταν έχεις νεύρα!

Σχετικά άρθρα