Τα 15 πιο συνηθισμένα όνειρα και η σημασία τους!

Υπάρχουν κάποια όνειρα που όλοι μας έχουμε δει, έστω και μία φορά στη ζωή μας… Η ψυχολογική ερμηνεία και υπόσταση των ονείρων είναι αδιαμφισβήτητη. Οι συναισθηματικές και ψυχολογικές έννοιες είναι συγκεκριμένες για κάποια συνηθισμένα όνειρα που βλέπουν όλοι ή σχεδόν όλοι από εμάς. Μέσω των ονείρων μας, μπορούμε να επιδιώξουμε την πλέον αποτελεσματική αυτό-ψυχανάλυση και να βελτιώσουμε μέσω αυτού, την ποιότητα της ζωής μας!Ποια είναι αυτά τα όνειρα όμως; Παρακάτω σας παραθέτουμε τα 15 πιο συνηθισμένα όνειρα και την ψυχικο-συναισθηματική σημασία τους!

1. Κυνηγημένος

Ένα από τα συνηθέστερα και πιο συχνά όνειρα μας, είναι να βλέπουμε ότι κάποιος μας κυνηγά.
Το άγχος και η αγωνία που έχουμε εκείνα τα δευτερόλεπτα στο όνειρο, μαρτυρούν και την ψυχολογική μας κατάσταση στην πραγματική ζωή. Άγχος, φόβος και ανάγκη να ξεφύγουμε από κάτι, κάποιον ή κάποια κατάσταση ενοχλητική στην πραγματική μας ζωή, εκφράζεται μέσα από το όνειρο μας, βάζοντας τον εαυτό μας στο ρόλο του κυνηγημένου.
Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στα υπόλοιπα στοιχεία που μας δίνει το όνειρο αυτό και αναγνωρίσουμε σημάδια που εξηγούν, από τι θέλουμε να ξεφύγουμε και στην «ξύπνια» ζωή μας!

 

2.Νερό

Το νερό, σε όποια μορφή κι αν παρουσιαστεί στο όνειρο μας, είναι ένα από τα πιο συχνά όνειρα που βλέπει κάποιος και προδίδει τον συνολικό συναισθηματικό του κόσμο.
Αν το νερό δεν μας ευχαριστεί στο όνειρο είναι σκοτεινό, βρώμικο, πλημμύρα, με επικίνδυνα κύματα ή γενικά αποστροφικό, το όνειρο μας προειδοποιεί να τακτοποιήσουμε άμεσα τα συναισθήματα μας και να τα βρούμε με τον εαυτό μας. Αν το νερό είναι κρυστάλλινο, καθαρό και γενικά τα κύματα και οι ήχοι του μας ευχαριστούν στο όνειρο, μαρτυρούν συναισθηματική πληρότητα.

3.Οχήματα

Τα οχήματα μεταφοράς, είναι επίσης μία συχνή εμφάνιση στα όνειρα μας. Είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, αεροπλάνο, τρένο ή πλοίο, τα οχήματα στο όνειρο,  αντανακλά την κατεύθυνση που θεωρούμε ότι η ζωή μας και η καθημερινότητα μας έχει πάρει. Η διάθεση του ονείρου και τα συναισθήματα που μας αφήνει το όνειρο, προδίδουν αν είμαστε ευχαριστημένοι ή όχι, από την τροπή της ζωής και της καθημερινότητας μας την παρούσα περίοδο.

4. Άλλοι άνθρωποι

Πολύ συχνά βλέπουμε ένα όνειρο, στο οποίο δεν συμμετέχουμε καν οι ίδιοι αλλά άλλοι γνωστοί ή άγνωστοι άνθρωποι.
Βλέποντας άλλους ανθρώπους στο όνειρό μας, είναι μια αντανάκλαση των διαφορετικών πτυχών του εαυτού μας. Το όνειρο μας προειδοποιεί για τα φυσικά ή ψυχικά μας χαρακτηριστικά που ασυνείδητα θέλουμε να αναπτυχθούν.
Εξαιρούνται τα όνειρα που αφορούν άτομα και πρόσωπα που σκεφτόμασταν συχνά τον τελευταίο καιρό και πιθανόν επηρεαστήκαμε.

5.Σχολείο

Σε όποια ηλικία κι αν βρισκόμαστε, ένα από τα συνηθέστερα όνειρα, είναι εκείνα που σχετίζονται με το σχολείο και ότι έχει να κάνει με αυτό. Μαθητική τάξη, συμμαθητές, διαγωνίσματα, αργοπορία και καθηγητές.
Η ψυχολογική εξήγηση του ονείρου αυτού είναι πως στην πραγματική μας ζωή, έχουμε την ανάγκη ή την οφειλή να λογοδοτήσουμε σε κάποια «τεστ» ανθρώπων ή καταστάσεων, κυρίως για το παρελθόν μας και την επιθυμία μας να είμαστε άψογα προετοιμασμένοι για αυτό. Το όνειρο μας ωθεί να τακτοποιήσουμε οποιαδήποτε εκκρεμότητα στη ζωή μας, μας αγχώνει ή μας βαραίνει.

 

6.Προσωρινή παράλυση

Η προσωρινή παράλυση κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή συγκεκριμένα στην κατάσταση REM, δηλαδή στην κατάσταση μεταξύ ύπνου-ξύπνιου, είναι μία συχνή και πολύ δυσάρεστη εμπειρία αρκετών από εμάς.
Το στρες και το άγχος, είναι κυρίως οι αιτίες που θα μας φέρουν σε μία κατάσταση σωματικής υπνηλίας αλλά πνευματικής αγρυπνίας, με αποτέλεσμα δραστηριότητες  που σκεφτόμαστε εκείνη την ώρα, να μην μπορούν να εκφραστούν σωματικά, πχ να θέλουμε να φωνάξουμε και να μη βγαίνει η φωνή.
Φροντίζουμε, ακόμα και με την βοήθεια ειδικού, να μειώσουμε και να διαχειριστούμε το άγχος της καθημερινής και πραγματικής ζωής μας.

 

7.Θάνατος

Μπορεί παραδοσιακά ο θάνατος αν εκλαμβάνεται ως αρνητικός οιωνός στο όνειρο, όσον αφορά το μέλλον, η ψυχολογική του ερμηνεία ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική. Ο θάνατος δηλώνει μία μεγάλη και ίσως δραματικά ριζική αλλαγή στην ζωή του ενδιαφερόμενου.
Παρατηρούμε κι άλλα στοιχεία του ονείρου, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε από ποιο τομέα ή πρόσωπο αφορά αυτή η αλλαγή.

8.Πέταγμα

Το να πετάς σε ένα όνειρο και το πόσο αποτελεσματικά ή όχι το κάνεις, σχετίζεται με τον έλεγχο της ζωής σου, την παρούσα περίοδο.
Αν ονειρευτούμε ότι πετάμε ψηλά και με αίσθημα ευφορίας όνειρα, φαίνεται πως πολύ πιθανόν είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας και μας ευχαριστεί! Πέταγμα επικίνδυνο, με εμπόδια ή φόβο, φανερώνει την δυσαρέσκεια μας την παρούσα εποχή για την τροπή των επιθυμιών και των σκοπών μας.

9. Πέσιμο

Ακόμα πιο συχνό όνειρο είναι το ανεξέλεγκτο, απρόσμενο και κάποιες φορές αρκετά τρομακτικό πέσιμο, από μεγάλο ύψος. Τα όνειρα αυτά φανερώνουν καθαρά την απώλεια του ελέγχου σε κάποιες καταστάσεις που βιώνουμε στην πραγματική μας ζωή αλλά και το ξύπνημα της ζωής μας!

 

10.Γύμνια

Ένα συχνό όνειρο είναι επίσης να βλέπουμε τον εαυτό μας γυμνό και να προσπαθούμε να κρύψουμε ή να καλύψουμε την γύμνια μας.
Το όνειρο φανερώνει την συναισθηματική ή ψυχολογική έκθεση της παροντικής περιόδου και το μέρος του σώματος που είναι εκτεθειμένο μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συναίσθημα που έχει πληγεί και πρέπει να κατανοήσουμε.

 

11.Μωρό

Ένα από τα πιο συχνά ομολογούμενα όνειρα, είναι εκείνα που συμπεριλαμβάνουν ένα μωρό. Από ψυχολογική σκοπιά,  το όνειρο αντιπροσωπεύει κάτι νέο,  μια νέα ιδέα, νέο άνοιγμα κύκλου, νέες ευκαιρίες αλλά και ανανέωση συναισθηματικού κόσμου και ελπίδα!

12.Φαγητό

Αν δεν πρόκειται για πείνα, που εκδηλώνεται μέσα στον ύπνο με τη μορφή ονείρου, τότε αυτό το επίσης συχνό όνειρο, συμβολίζει την ενέργεια μας, τα συναισθήματα και την πνευματικότητα μας. Το φαγητό μπορεί επίσης να είναι μια εκδήλωση απόλαυσης των κεκτημένων μας ή αν στο όνειρο δεν απολαμβάνουμε το φαγητό, ίσως νιώθουμε στην πραγματικότητα, ότι δεν έχουμε ότι ή όσα αξίζουμε!

13.Σπίτι

Το σπίτι στο όνειρο είναι το συνηθέστερο σκηνικό για οποιοδήποτε όνειρο μας.
Το σπίτι συχνά αντιπροσωπεύει το μυαλό του ενδιαφερόμενου.  Η κατάσταση του σπιτιού φανερώνει αν ο ονειροπόλος, είναι πνευματικά αλλά και ψυχολογικά ισορροπημένος ή όχι. Αν τα όνειρα μας «προτιμούν» το πατρικό ή το εξοχικό μας, τότε το υποσυνείδητο μας αναπολεί την ανεμελιά των παιδικών ή εφηβικών μας χρόνων.

 

14.σεξ

Αν το σεξ στο όνειρο δεν είναι απλά μια έξοδος για σεξουαλική έκφραση του υποσυνειδήτου ή των επιθυμιών μας, τότε συμβολίζει την στενή σύνδεση μας με κάποιον ή την επιθυμία μας να «δεθούμε» μαζί του περισσότερο. Αν πχ ένας ετερόφυλος άνδρας, δει ένα ακατανόητο όνειρο σεξουαλικής φύσης με έναν άντρα φίλο του, σημαίνει απλά ότι θέλει να διορθώσει κάποιες κακές πτυχές της μεταξύ τους φιλικής σχέσης. Αρκετά συχνά είναι τα όνειρα σεξουαλικού χαρακτήρα με συγγενικά πρόσωπα αλλά αυτό δεν θα πρέπει ούτε να μας φοβίζει, ούτε να μας ντροπιάζει. Αντίθετα, φανερώνουν ότι θέλουμε να πετύχουμε μία καλύτερη σχέση με το συγκεκριμένο πρόσωπο.

 

15.Φωτιά

Ένα επίσης συχνό όνειρο είναι η φωτιά. Η φωτιά αντιπροσωπεύει τα πάθη και τις ορμές μας. Αν δούμε ότι καιγόμαστε εμείς οι ίδιοι, σημαίνει τύψεις και ενοχές για τα πάθη μας και για κάποιες πράξεις μίσους ή πάθους. Αν δούμε ότι βάζουμε εμείς φωτιά κάπου, τότε είμαστε απόλυτα συνειδητοποιημένοι για τα πάθη μας και τα έχουμε αποδεκτεί. Αν όμως προσπαθούμε να σβήσουμε μία φωτιά ή την φοβόμαστε, τότε αυτό φανερώνει ότι θέλουμε να «συμμαζέψουμε» τις ζημιές που έχουν φέρει στην καθημερινότητα μας, τα πάθη μας.

Πηγη:Oroskopos.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όνειρα: 7 λόγοι για τους οποίους πρέπει να τα ερμηνεύετε

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X