5 παθολογικά προβλήματα που σε κάνουν να φτερνίζεσαι συνέχεια!

Το φτέρνισμα, όταν γίνεται κάποιες φορές μέσα στην ημέρα, είναι μια απολύτως φυσιολογική αντίδραση του οργανισμούς μας στα ερεθίσματα, που «λαμβάνει» η ρινική μας κοιλότητα κι όχι μόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, με τον τρόπο αυτό η μύτη μας απελευθερώνει σκόνη ή άλλα σωματίδια που μπορεί να έχουν κολλήσει στο εσωτερικό των ρουθουνιών μας. Επίσης, είναι αντίδραση εφόσον είμαστε κρυωμένοι ή υποφέρουμε από κάποια άλλη πιθανή ίσωη.

Τι συμβαίνει, όμως, όταν φτερνιζόμαστε επανειλημμένα και πολλές φορές μέσα στην ημέρα; Μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο κάποια σοβαρή πάθηση;

Ας δούμε, λοιπόν, μαζί 5 λόγους για τους οποίους το φτέρνισμά μας μπορεί να είναι συνεχές και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί:

Αλλεργική αντίδραση

O πιο συνηθισμένος λόγος που φτερνιζόμαστε κατά κύματα είναι μια αλλεργία ή αλλώς αλλεργική αντίδραση. Η παρουσία ενός αλλεργιογόνου στοιχείου, όπως η γύρη ή οι τρίχες των ζώων, ερεθίζει τον ρινικό ιστό και ο οργανισμός προσπαθεί να το ξεφορτωθεί.

Εάν παρατηρήσετε άλλα συμπτώματα, όπως υγρά μάτια, ρινική καταρροή και συμφόρηση, ενώ βρίσκεστε έξω ή παρουσία ενός ζώου, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Η ρύπανση στο περιβάλλον, αλλά ο αέρας σε κλειστό χώρο  μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Καινούριο φάρμακο

Μια όχι και τόσο συχνή παρενέργεια κάποιου φαρμάκου που μπορεί να λαμβάνουμε είναι και το συνεχές φτέρνισμα. Και τούτο γιατί οι ουσίες που περιέχουν πολλά φάρμακα είναι πιθανό να ερεθίσουν το νευρολογικό μας σύστημα και να προκληθεί μια τέτοια αντίδραση του οργανισμού.

Εάν αντιληφθείτε μια τέτοια αντίδραση, ενώ έχετε ξεκινήσει μια νέα αγωγή, μην τη διακόψετε από μόνοι σας, χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό που σας την έχει συνταγογραφήσει.

nea gunaika pairnei xapi

Πολύ δυνατό άρωμα

Εάν για παράδειγμα κάποια ή κάποιος συνάδελφός σας στο γραφείο συνηθίζει να… υπερβάλλει με το άρωμα που φοράει σε ποσότητα, είναι πολύ πιθανό το διαρκές σας φτέρνισμα να οφείλεται και σε αυτό.

Όπως και στην περίπτωση της αλλεργίας, η μύτη προσπαθεί να εκκενώσει τα σωματίδια που το ερεθίζουν. Για να το αποφύγετε, εξηγήστε στον/στη συνάδελφό σας τους κινδύνους των αρωματικών προϊόντων και προσφέρετέ του/της ένα οργανικό αποσμητικό με φυσικά συστατικά.

Ρινικοί πολύποδες

Η παρουσία των ρινικών πολύποδων έχει επιστημονική ονομασία και ακούει στον τίτλο «ρινική πολυπόση». Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για χρόνια νόσο, η οποία δύσκολα εντ0πίζεται και επηρεάζει περίπου το 5% του πληθυσμού, αλλά δεν σχετίζεται με αλλεργία.

Πρόκειται για πολλαπλασιασμό του βλεννογόνου που συνήθως καλύπτει το τοίχωμα του κόλπου, αλλά που αναπτύσσεται ασυνήθιστα στην ρινική κοιλότητα. Μια φορά σε τρεις, συνδέεται με άσθμα ή αλλεργία στην ασπιρίνη.

Εάν, λοιπόν, φτερνίζεστε συχνά χωρίς εμφανή λόγο, εάν νιώθετε τη μύτη σας μπουκωμένη και παρατηρήσετε μείωση της αίσθησης της όσφρησης, μιλήστε με το γιατρό σας. Η φαρμακευτική αγωγή συνήθως συνταγογραφείται ως πρώτη λύση αντιμετώπισης.

Εάν αυτό δεν αρκεί για να ανακουφίσει τα συμπτώματα, θα εξεταστεί η πιθανότητα χειρουργικής επέμβασης.

Το φως του ήλιου

Σε μερικούς ανθρώπους, η ξαφνική έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει ένα ή περισσότερα φτέρνισμα. Το φτέρνισμα στον ήλιο ονομάζεται επίσης αντίδραση φωτοσύνθεσης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αλλεργική αυτή αντίδραση παρατηρείτε σε χώρες της Βόρειας και της Κεντρικής Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια δεν είναι και τόσο συχνό φαινόμενο.

Αν και τα ακριβή της αίτια δεν έχουν εντοπιστεί, θεωρείται ότι «κληροδοτείται» από γενιά σε γενιά μέσω των γονιδίων.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μπορεί κάποιος να έχει αλλεργία στον ήλιο;

Τι κρύβει το συνεχές φτέρνισμα;

Σχετικά άρθρα