Μαυρομάτικα: Τα… σούπερ φασόλια που χαρίζουν υγεία και ενέργεια!

Τα μαύρα φασόλια, ευρύτερα γνωστά κι ως μαυρομάτικα, είναι μια πολύ καλή διατροφική επιλογή, λόγω των θρεπτικών στοιχείων που περιέχουν, στην οποία έχουν κάνει… στροφή οι χορτοφάγοι, αλλά και οι φίλοι της πιο extreme χορτοφαγίας, οι vegan. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις και όσων έχουν πιο… mainstream γούστα, αναφορικά με τη διατροφή τους.

Είναι υγιεινά τα μαύρα φασόλια;

Το ερώτημα που τίθεται, όμως, συχνά είναι πόσο υγιεινά είναι τα μαύρα φασόλια. Αρχικά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι τα μαύρα φασόλια είναι αναμφισβήτητα τα πιο θρεπτικά όσπρια που μπορείτε να φάτε.

Ειδικά το εξωτερικό τους περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν συνδεθεί με μειωμένα σημάδια γήρανσης, αλλά και με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου. Συγκεκριμένα, τα μαύρα φασόλια έχει αποδειχθεί βάσει ερευνών ότι περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο είδος φασολιών.

Θρεπτικά στοιχεία

Ας δούμε, όμως, μαζί τα θρεπτικά στοιχεία που περιέχονται στα μαύρα φασόλια, σε αναλογία μιας γεμάτης κούπας του καφέ:

  • 227 θερμίδες
  • 15 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 1 γραμμάρι λίπους (0,2 γραμμάρια κορεσμένου)
  • 15 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 41 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 0.5 γραμμάρια ζάχαρης
  • 2 γραμμάρια νατρίου

Τα οφέλη που έχουν τα μαύρα φασόλια για την υγεία μας

«Φουλ» της ενέργειας

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα μαύρα φασόλια, άνετα μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και «superfood». Ο συνδυασμός της πρωτεΐνης και των φυτικών ινών που περιέχονται στα μαύρα φασόλια μας προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο βοηθούν στον καλό μεταβολισμό του λίπους.

Σταθεροποιούν το ζάχαρο

Άλλη μια σημαντική ιδιότητα που έχουν τα μαύρα φασόλια είναι ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει διότι περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο περνάει στον οργανισμό μέσω του λεπτού εντέρου.

Μειώνουν τη χοληστερίνη

Τα μαύρα φασόλια μπορούν να διατηρήσουν την καλή υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τη χοληστερόλη μας. Οι υψηλές ποσότητες διαλυτών ινών που βρίσκονται στα μαύρα φασόλια έχουν αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης, λένε οι ειδικοί.

Οι παρενέργειες που έχουν τα μαύρα φασόλια

Εάν κάποιος υποφέρει από το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου και φάει μαύρα φασόλια είναι πολύ πιθανό να έχει φουσκώματα στην κοιλιά και αέρια, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες. Επίσης, εφόσον πάσχει από υπέρταση καλό θα είναι να τα αποφύγει μιας και είναι υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο.

Πόσο συχνά μπορούμε να φάμε μαύρα φασόλια

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, μαύρα φασόλια μπορούμε να τρώμε κάθε μέρα, στοχεύοντας σε ποσότητα αντίστοιχης σε μισή κούπα καφέ. Μερικές απλές διατροφικές προτάσεις για να συνδυάσετε τα μαύρα φασόλια είναι οι εξής:

  • Στο πρωινό, μαζί με την ομελέτα σας ως συνοδευτικό

  • Στο μεσημεριανό, ρίχνοντάς τα μέσα στη σαλάτα σας, καθώς λόγω της γεύσης τους ταιριάζουν με πολλά λαχανικά

  • Στο βραδινό, ακόμα και μόνα τους σαν σαλάτα, με λίγο λεμόνι ή ξύδι.

 

Με πληροφορίες από womenshealthmag.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Μαυρομάτικα φασόλια με αλμύρα, ανθότυρο και βασιλικό

Δίαιτα FODMAP: Η λύση στο σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου

Σχετικά άρθρα