«Έχω σχέση με μεγαλύτερη και φοβάμαι τη γκρίνια της μάνας μου. Τι να κάνω;»

Είμαι πέντε μήνες σε μια σχέση με μια κοπέλα, μεγαλύτερή μου. Είναι 32 ετών και εγώ 26. Μόλις είπα στη μάνα μου την ηλικία της, έχουν έρθει τα πάνω κάτω. Σπάνια ηρεμούμε και το κορίτσι ξενερώνει περισσότερο.

Δεν πάμε βόλτες τακτικά, όπως άλλα ζευγάρια γιατί φοβάμαι την γκρίνια της μάνας μου. Την γράφω όσο μπορώ παρά να καυγαδίζω και να χάνω το δίκιο μου. Από θέμα εργασιακό είμαι σε καλό δρόμο.

Το μόνο που με βασανίζει είναι ότι η μάνα μου δεν θέλει καθόλου την κοπέλα μου λόγω ηλικίας. Κόλλησε σε ένα αριθμό. Έκανα ό,τι μπορούσα αλλά η υπομονή μου εξαντλείται. Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Στο ερώτημα απαντά η ψυχοθεραπεύτρια Δήμητρα Φιλοπούλου

Αγαπητέ αναγνώστη,

Κατ’ αρχάς, τα 6 χρόνια είναι μία αμελητέα διαφορά ηλικίας. Αν είστε καλά μεταξύ σας, και νιώθετε ότι είστε και οι δύο στην ίδια φάση ζωής, τότε η ηλικιακή διαφορά είναι αδιάφορη.

Κατά δεύτερον, οι μόνοι δύο που μπορούν να έχουν λόγο για τη σχέση σας είστε εσείς και η σύντροφος σας. Είστε ενήλικος, το ίδιο και η σύντροφος σας. Είστε μαζί γιατί το θέλετε και οι δύο. Άρα, δεν έχει κανένας άλλος λόγο στο τι θα κάνετε.

Τη μητέρα σας δεν την αφορά καθόλου το με ποιον σχετίζεστε. Η ζωή είναι δική σας αποκλειστικά. Το ποιον θα ερωτευτείτε, πως θα είναι αυτός, τι ηλικία θα έχει, τι δουλειά θα κάνει, αφορά μόνο εσάς.

Δεν μπορείτε να επηρεάσετε το πώς θα φέρεται

Αν η μητέρα σας έχει πρόβλημα με την σύντροφο σας, είναι ακριβώς αυτό – πρόβλημα της. Εκεί που ξεκινάει να είναι δικό σας θέμα είναι η στιγμή που της επιτρέπετε να έχει οποιονδήποτε λόγο στη ζωή σας. Η μητέρα σας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να φέρεται όπως θέλει.

Το πιθανότερο είναι πως δεν μπορείτε να επηρεάσετε το πώς θα φέρεται. Αυτό που είναι στο χέρι σας είναι η δική σας στάση απέναντι τόσο στην αδιακρισία της, όσο και στην απόρριψη της σχέσης σας.

Μπορείτε να προσπαθείτε να την πείσετε, να κάνετε καβγάδες, να έρχεστε σε σύγκρουση. Ή μπορείτε να της εξηγήσετε ήρεμα πως αυτή είναι η άποψη της, έχει κάθε δικαίωμα να την έχει, την ακούσατε, αλλά δεν σας αφορά στο ελάχιστο.

Η διαφορά ηλικίας είναι μικρή και άρα αδιάφορη – άρα για ποιο λόγο ακριβώς ενοχλείται η μητέρα σας; Μήπως οι ενστάσεις της είναι παντελώς αβάσιμες; Μήπως δεν έχουν να κάνουν με εσάς και το «καλό σας» όπως φαντάζομαι σας λέει;

Και οι γονείς είναι άνθρωποι

Μεγαλώνουμε σε μία κοινωνία που μας λέει ότι οι γονείς μας δρουν με γνώμονα το δικό μας το καλό, αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα έτσι. Και οι γονείς είναι άνθρωποι με ανθρώπινες αδυναμίες και ελαττώματα. Άρα, επειδή μια άποψη έρχεται από το στόμα της μητέρας σας δεν σημαίνει πως είναι σωστή.

Αυτό που θα σας ήταν χρήσιμο είναι να αναρωτηθείτε και να σκεφτείτε σοβαρά το γιατί έχει τόση σημασία για εσάς η άποψη της μητέρας σας. Η επιλογή συντρόφου είναι καθαρά δικό σας θέμα.

Και αν αφήσετε τώρα να παρέμβει και να χαλάσει τη σχέση σας, τότε αργότερα τι θα γίνει; Μέχρι ποιο σημείο θα έχει λόγο η μητέρα σας στις προσωπικές σας σχέσεις; Όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και οι σχέσεις γονέα-παιδιού έχουν ανάγκη από σωστή οριοθέτηση.

andras-parathiro-lupimenos

Δήμητρα Φιλοπούλου
Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Παπαδιαμάντη 7, Άνω Πατήσια
Τηλ.: 213 0 292167, 6956 297109
Facebook: dimitraefilopoulou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς θα καταλάβεις ότι είσαι σε μία σχέση που σε κάνει δυστυχισμένη;

Επανασύνδεση με πρώην: Τι να προσέξεις πριν επιστρέψεις σε μια σχέση

Πόση ειλικρίνεια αντέχει… μία ερωτική σχέση;

Σχετικά άρθρα