Προσαρμογή στον παιδικό σταθμό: 7 tips για να το πετύχετε… ανώδυνα!

Παιδικός σταθμός. Ο πρωινός αποχωρισμός που αγχώνει και το παιδί και τη μαμά. Πώς να τον κάνετε πιο ανώδυνο για σας αλλά και για το παιδί; Υπάρχουν μερικά tips που προτείνουν οι ειδικοί και μπορούν να σας βοηθήσουν!

Δώστε του κάτι δικό του μαζί του

Είναι πολύ σημαντικό για το μικρό σας, μέχρι να συνηθίσει, να αισθάνεται ασφάλεια. Το αγαπημένο του παιχνίδι ή το κουκλάκι που έχει στον ύπνο του που… μυρίζει μανούλα για να σας αισθάνεται κοντά του…

Φτιάξτε ένα τελετουργικό

Τα παιδιά κατά βάθος λατρεύουν τα όρια και τα τελετουργικά. Τους δημιουργούν ασφάλεια! Αν βάλετε το θέμα του παιδικού στην καθημερινή του ρουτίνα και ακολουθείτε καθημερινώς τα ίδια βήματα, σιγά σιγά θα συνηθίσει. Οπότε είναι καλό τόσο να το πηγαίνετε μια συγκεκριμένη ώρα αλλά και να το παραλαμβάνετε επίσης μια συγκεκριμένη ώρα, ώστε να ξέρει πότε να σας περιμένει!

Εξασκήστε την ανεξαρτησία του στο σπίτι

Είναι δύσκολο, ειδικά με το πρόγραμμα που ακολουθείτε καθημερινώς, να βοηθήσετε το παιδί σας να γίνει ανεξάρτητο. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό! Όταν είστε σπίτι, εννοείται ότι πρέπει να ασχολείστε με το παιδί αλλά δώστε του να καταλάβει ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου! Μάθετέ του να παίζει μόνο του ενώ εσείς κάνετε δουλειές ή μαγειρεύετε, ώστε να μην είναι γαντζωμένο πάνω σας!

Παρέα με άλλα παιδάκια

Είναι σημαντικό το παιδί να συνηθίσει από μικρό να παίζει με τα άλλα παιδάκια και να μάθει να μοιράζεται τα παιχνίδια του! Αλλιώς θα δυσκολευτεί πολύ στον παιδικό, ειδικά όταν θα χρειαστεί να παίξει με άλλα παιδιά! Η παιδική χαρά, κάποιες δραστηριότητες σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης ή σε Αθλητικά κέντρα ( παιδική γιόγκα, κολύμβηση, μουσική προπαιδεία, παιχνίδια για την ηλικία του) μπορούν να το… βάλουν από νωρίς στο κλίμα ώστε η μετάβαση στον παιδικό να είναι πιο ομαλή. Στην αρχή θα είστε μαζί τους, ειδικά αν τα ξεκινήσετε από πολύ νωρίς αλλά στη συνέχεια μπορείτε να περιμένετε απ’ έξω, ώστε να συνηθίσουν να είναι μόνα τους σε μια ομάδα.

Αφήστε το γρήγορα και φύγετε!

Προσπαθήστε να είστε ψύχραιμη! Όσο πιο γρήγορα το αφήσετε στο σχολείο, τόσο πιο γρήγορα θα συνέλθει κι εκείνο. Κάντε την καρδιά σας πέτρα, ακόμα και αν έχει αρχίσει να κλαίει και αφήστε το στα έμπειρα χέρια της δασκάλας. Αν μείνετε, τότε μπορεί να μη σταματήσει ποτέ να κλαίει και να μην καταφέρετε τελικά να το αφήσετε στο σχολείο! Η δασκάλα ξέρει να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Αφήστε κατά μέρος τις ενοχές, οπλιστείτε με υπομονή και όλα θα πάνε καλά!

mama paidi sxoleio

Μην παρακολουθείτε απ’ έξω!

Σε κάθε παιδικό σταθμό υπάρχει η περίοδος προσαρμογής του παιδιού, όπου το αφήνετε 2 ώρες το πολύ και οι γονείς είναι παρόντες στον ευρύτερο χώρο του σχολείου. Ωστόσο, ακόμα και τότε, καλό είναι το παιδί να μην έχει οπτική επαφή μαζί σας! Αν σας δει πχ να κατασκοπεύετε από το παράθυρο, θα του αποσπάσετε την προσοχή και μπορεί και να βάλει τα κλάματα! Δεν το βοηθάτε καθόλου έτσι, άλλωστε!

Να ζητάτε feedback από τη δασκάλα!

Τόσο στο διάστημα προσαρμογής του παιδιού όσο και στη συνέχεια, είναι καλό να παρακολουθείτε από κοντά το πώς τα πηγαίνει το παιδί σας και να μιλάτε καθημερινά με τη δασκάλα του. Υπάρχουν σχολεία τα οποία έχουν ως σύστημα να καταγράφουν σε τετράδιο πώς πέρασε το παιδί τη μέρα του (αν και τι έφαγε, τι έπαιξε, αν κοιμήθηκε)… Αν το δικό σας σχολείο δεν έχει αυτό το σύστημα, ζητήστε από τη δασκάλα καθημερινώς αναφορά για τα πάντα. Δεν γίνεστε κουραστική! Πρόκειται για το παιδί σας και την προσαρμογή του σε μια καινούρια καθημερινότητα!

Ν.Κ.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς επηρεάζει ο παιδικός σταθμός τις κοινωνικές δεξιότητες ενός παιδιού;

Το παιδί μου προτιμάει τον παιδότοπο από τον παιδικό σταθμό. Τι να κάνω;

Παιδικός σταθμός: Τα 5 βήματα για την προσαρμογή του παιδιού σας

 

 

 

Σχετικά άρθρα