Νομίζω ότι η σχέση μας αρχίζει να… ρουτινιάζει! Τι να κάνω;

Με το αγόρι μου είμαστε μαζί 2 χρόνια και από την αρχή ήμασταν και οι δύο πολύ ερωτευμένοι. Έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση, ειδικά για την ηλικία μας, καθώς υπάρχει πολλή αγάπη, σεβασμός, ειλικρίνεια και καθόλου εγωισμός. Το ξέρω ότι με αγαπάει πολύ όμως τον τελευταίο καιρό νιώθω ότι δεν είναι πλέον ερωτευμένος, ότι έχει ρουτινιάσει. Κυρίως από μικρά πράγματα το έχω παρατηρήσει: έχει σταματήσει τα χάδια, δεν ανυπομονεί να βρεθούμε, κάθεται πολύ στο κινητό όταν είμαστε μαζί, και γενικότερα από το βλέμμα του που δεν έχει αυτό τον ενθουσιασμό, παρόλο που συνεχίζει να με φροντίζει και να νοιάζεται ενώ και η σεξουαλική μας σχέση είναι ίδια.

Ωστόσο, εγώ είμαι πολύ ερωτευμένη ακόμα και όλη η κατάσταση με στεναχωρεί καθώς νιώθω ότι απομακρύνεται. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και προσπαθεί να είναι πιο τρυφερός, παρόλο που αρνείται ότι του χει περάσει ο έρωτας… Όμως, μετά από λίγο καιρό πάλι τα ίδια. Επίσης εκείνος έχει αρκετά προβλήματα στο κεφάλι του. Εγώ φοβάμαι ότι πλέον έχει ρουτινιάσει και σιγά σιγά θα με βαρεθεί και θα τελειώσει η σχέση μας, όμως εκείνος μου λέει ότι δεν έχουν αλλάξει τα συναισθήματα του για μένα και ότι δημιουργώ προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν.

Είμαι παράλογη ή όντως κάτι δεν πάει καλά;

Στο ερώτημά σας απάντησε ο ψυχολόγος Μάριος Παππάς

Θα ξεκινήσω από το τέλος. Σίγουρα δεν είσαι παράλογη και από την στιγμή που καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά μάλλον δεν θα πηγαίνει,αλλά το θέμα είναι σε πιο βαθμό δεν πάνε καλά τα πράγματα ή ποιος είναι ο λόγος που δεν πάνε καλά.

Σίγουρα σε μια σχέση που μπορεί να έχει πάρα πολλά θετικά όπως περιγράφεις για τη δική σας (αγάπη, σεβασμός, ειλικρίνεια, έλλειψη εγωισμού). Ο κίνδυνος της ρουτίνας ελλοχεύει.Έρευνες έχουν δείξει ότι μετά τους πρώτους 18 μήνες αρχίζει μια μάχη για να κρατηθεί ζωντανή μια σχέση.

Η… πάλη κάθε σχέσης με τον χρόνο και τη ρουτίνα

Ο χρόνος λοιπόν που μεσολαβεί μπορεί να αποφέρει σταδιακά δυσάρεστες αλλαγές (όπως ρουτίνα που αναφέρετε εσείς), μείωση ενδιαφέροντος, έλλειψη επικοινωνίας, σταδιακή εξασθένιση του αρχικού ενθουσιασμού τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε γκρίνιες,σεξουαλική αποξένωση και τάσεις απομάκρυνσης του ενός από τον άλλον.

Το καλό είναι ότι όλο αυτό ίσως είναι ακόμα στην αρχή του καθώς δεν έχει εξελιχθεί. Σίγουρα λοιπόν αγαπάτε ο ένας τον άλλον καθώς υπάρχουν στοιχεία (τρυφερότητα,σεξουαλική έλξη) που δείχνουν ότι η σπίθα ακόμα υπάρχει.

xorismos

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που αναφέρεις ότι εκείνος έχει πολλά προβλήματα στο κεφάλι του.Ίσως εκεί να είναι η πηγή της αποξένωσης που νιώθεις να υπάρχει. Δηλαδή όλο αυτό να έχει να κάνει με προβλήματα που αντιμετωπίζει εκείνος και όχι με την σχέση σας αυτή καθ εαυτή.Ίσως αν μπορούσες να είσαι πιο υποστηρικτική σε αυτά που τον προβληματίζουν και δεν τον φορτώνεις με ένα επιπλέον πρόβλημα ως προς τις ανασφάλειες σου για την πορεία της σχέσης τα πράγματα να βελτιωθούν.

Από κει και πέρα παράλληλα επειδή η ρουτίνα είναι πάντα ένας υπαρκτός κίνδυνος που μπορεί να βάζει ημερομηνία λήξης σε μια σχέση υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείς να κάνεις!

Τι να κάνεις για να μη… ρουτινιάσει η σχέση σας;

erotas

  • Μην παραμελείς την εμφάνιση σου. Αφιέρωσε χρόνο στην περιποίηση σου και φρόντιζε με κάθε ευκαιρία να φοράς ρούχα που αναδεικνύουν την θηλυκότητα σου.
  • Μερικές φορές η σιωπή είναι χρυσός.Αντί να του εκφράζεις την αγωνία σου και τις αμφιβολίες για το που πάει η σχέση σας μπορείς απλά να τον κοιτάξεις,να του πεις όλα αυτά που νιώθεις για εκείνον και να ζείτε απλά τη στιγμή χωρίς άλλες τοξικές και απαισιόδοξες σκέψεις για το μέλλον σας.Το μέλλον μια σχέσης το χτίζουν οι στιγμές του παρόντος.Μείνε λοιπόν σε αυτές.
  • Πέρα από το παρόν τόνωσε τη σχέση με κάποιες δόσεις παρελθόντος. Θύμησέ του ευτυχισμένες στιγμές του πρόσφατου παρελθόντος σας.Το ότι η σχέση σας έχει τόσα θετικά στοιχεία είναι ένα όπλο στη φαρέτρα σου.Το παρόν σας χτίζει το μέλλον, αλλά τρέφεται και από τη διατήρηση των όμορφων στιγμών του παρελθόντος.
  • Μπορείς να του κάνεις μια έκπληξη!Δεν υπάρχουν ιατρικές συνταγές για την ρουτίνα,αλλά το καλύτερο φάρμακο αναμφίβολα είναι μια έκπληξη. Κάτι που δεν περιμένει.Ένα δώρο που ξέρεις ότι θα ήθελε πολύ,μια μικρή απόδραση από την καθημερινότητα,κάτι που ξέρεις ότι θα πάρει το μυαλό του από αυτά τα πολλά που έχει στο κεφάλι του.

 

Αυτά είναι μόνο μερικά που μπορείς να κάνεις. Σίγουρα υπάρχουν και πολλά ακόμα που και η ίδια μπορείς να σκεφτείς.Το μυστικό είναι να αφιερώσεις την ενέργειά σου στο να διατηρήσεις ζωντανή τη σχέση και όχι να αφιερώνεις χρόνο στο να ερμηνεύεις τα σημάδια που σου δείχνουν ότι δεν πάει καλά.Όποια κι αν είναι η εξέλιξη εσύ θα ξέρεις ότι έκανες ότι καλύτερο μπορούσες.

Μάριος Παππάς

Ψυχολόγος

[email protected]

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Τα 3 συνηθισμένα λάθη που καταστρέφουν μια σχέση

Η ρουτίνα στη σχέση: Όταν ο σύντροφος είναι καλός αλλά βαριέσαι μαζί του

 

 

 

Σχετικά άρθρα