gynaika night

Η τέχνη του να συγχωρείς τον εαυτό σου: Γιατί είναι τόσο δύσκολο;

Το να μπορείτε να συγχωρείτε τον εαυτό σας αποδεικνύεται- πολλές φορές- το δυσκολότερο πράγμα που μπορεί να κάνετε γιατί φαντάζει τόσο αδύνατο και οδυνηρό.

Έχετε βλάψει κάποιον άλλο ή τον εαυτό σας, και τώρα αισθάνεστε θυμωμένος, ένοχος, λυπημένος ή ντροπιασμένος. Αν κάποιος άλλος σας είχε ζημιώσει, θα θέλατε μια συγγνώμη και στη συνέχεια θα αποφασίζατε αν τι θα κάνατε. Αλλά όταν εσύ είσαι αυτός που έκανε το αδίκημα, τα βήματα είναι λιγότερο ξεκάθαρα. Ίσως δεν πιστεύετε ότι αξίζετε τη συγχώρεση, ή το κάνετε αλλά δεν ξέρετε πώς να σας συγχωρέσετε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αισθάνεστε απαίσια.

Πώς συγχωρείτε τον εαυτό σας ακόμα και όταν είναι αδύνατο;

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε και να εκτιμήσετε τον τρόπο που αισθάνεστε τώρα. Αναγνωρίστε ότι δεν είναι όλοι σε θέση να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει κάτι λάθος. Εκτιμήστε ότι είστε το είδος του ατόμου που μπορεί να αναγνωρίσει τα σφάλματα και τα λάθη σας και να πει, «το έκανα αυτό. Είμαι υπεύθυνος».

Μπορεί να έχετε κάνει κάτι λάθος, ναι, αλλά στον πυρήνα σας, είστε καλός άνθρωπος. Όταν συγχωρείτε άλλο ή συγχωρείτε τον εαυτό σας, αφήνετε τα παράπονά σας και τις κρίσεις σας. Να τονιστεί πως με τη λέξη αφήνετε δεν εννοείται να κάνετε ότι ποτέ δεν συνέβη ή να πείτε ότι αυτό που συνέβη ήταν εντάξει.

Η συγχώρεση σημαίνει αποδοχή

Η συγχώρεση δεν είναι χάρη ή δικαιολογία. Δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε συναισθήματα για το τι συνέβη. Η συγχώρεση σημαίνει αποδοχή του τι έγινε και εύρεση ενός τρόπου να προχωρήσουμε. Τα ανθρώπινα όντα κάνουν λάθη. Μερικά λάθη είναι μικρά και μερικά είναι τεράστια, αλλά όλα γίνονται για τον ίδιο λόγο. Είμαστε ατελή πλάσματα και όλοι αξίζουμε τη συγχώρεση.

pasxa-sugxoresi-psuxologia

Κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε με τα εργαλεία που διαθέτουμε. Μερικές φορές αυτά τα εργαλεία δεν είναι πολύ χρήσιμα. Οι γονείς μας δεν ήταν καλοί τύποι ή οι αντιλήψεις και οι κρίσεις μας είναι λανθασμένες. Καθίστε ήσυχα για μια στιγμή και πείτε στον εαυτό σας: «Έκανα αυτό που έκανα επειδή είμαι άνθρωπος και τα ανθρώπινα όντα δεν είναι τέλεια».

Ποιο είναι το επόμενο βήμα

Το επόμενο βήμα προς την αυτο-συγχώρεση είναι να δούμε ολόκληρη την εικόνα της κατάστασης που χρειάζεται απελευθέρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβετε πώς και γιατί συνέβη και να δείτε όλα όσα προέκυψαν από αυτό: το προφανές κακό και το όχι τόσο προφανές καλό.

Σκεφτείτε τι συνέβη στη ζωή σας που σας οδήγησε να κάνετε ό, τι κάνατε. Ποια ήταν η ανάγκη που προσπαθούσατε να συναντήσετε; Ποια ήταν τα μαθήματα που σας διδάσκουν οι γονείς σας; Τι εμπειρίες είχατε και τι περιοριστικές πεποιθήσεις; Αυτό δεν δικαιολογεί ή δικαιολογεί αυτό που κάνατε. Απλά βοηθά στον εντοπισμό του λόγου και όχι μόνο του τι συνέβη.

Όταν ξέρετε γιατί κάνατε αυτό που κάνατε, μπορείτε να βρείτε πιο εποικοδομητικούς τρόπους για να καλύψετε την ίδια ανάγκη στο μέλλον. Στη συνέχεια, κάντε ένα βήμα πίσω και δείτε όλα όσα συνέβησαν ως αποτέλεσμα αυτού που κάνατε. Όχι μόνο τι ζημιά προκάλεσε άλλους ή τον εαυτό σας, αλλά και ποια μαθήματα μάθατε από αυτό.

Αν δεν πιστεύετε ότι έχετε μάθει κάτι, αυτό σημαίνει ότι δεν έχετε εξετάσει αρκετά καλά την κατάσταση και τα συναισθήματά σας. Αφιερώστε, λοιπόν, λίγο χρόνο για να σκεφτείτε και να μάθετε εσάς. Η τιμωρία του εαυτού σας δεν εξυπηρετεί κανέναν.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

«Είπα ψέματα στους φίλους μου. Φοβάμαι ότι θα μείνω μόνη αν αποκαλυφθώ»!

Συγχώρεση, λέξη που λυτρώνει και απελευθερώνει…

Πώς θα κερδίσεις ξανά την εμπιστοσύνη κάποιου;

Πώς θα συγχωρέσουμε κάποιον που μας έκανε μεγάλο κακό;

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X