Μετατραυματικό στρες: Ο λόγος που οι γυναίκες υποφέρουν περισσότερο

Οι γυναίκες υποφέρουν, σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι οι άνδρες, από μετατραυματικό στρες καθώς το τραύμα είναι πιο τοξικό για την ψυχική τους υγεία.

Το θέμα των γυναικών και του σεξουαλικού τραύματος έχει σίγουρα αναφερθεί πολλάκις στις ειδήσεις, προκαλώντας μεγάλη συγκίνηση αλλά και αγανάκτηση.

Πολλές έρευνες σχετικά με τον τραυματισμό επικεντρώνονται στους άνδρες βετεράνους μάχης. Ωστόσο οι γυναίκες έχουν διπλάσιο ρυθμό μετατραυματικής διαταραχής (PTSD) από ότι οι άνδρες!

Ποια είναι τα συμπτώματα

Για να διαγνωστεί με την εν λόγω διαταραχή ένας επιζών, πρέπει να παρουσιάσει τα ακόλουθα συμπτώματα για τουλάχιστον 1 μήνα. Επίσης, πρέπει να είναι αρκετά σοβαρά για να παρεμποδίσει την καθημερινή λειτουργία.

Αυτά είναι οι εφιάλτες, τα flashbacks, οι τρομακτικές σκέψεις, οι θυμωμένες εκρήξεις, η υπερβολική επαγρύπνηση για απειλή, η δυσκολία στον ύπνο και οι αρνητικές σκέψεις.

Πολλές φορές γίνονται προσπάθειες να αποφευχθεί η υπενθύμιση του τραύματος, όπως η απομάκρυνση από τους ανθρώπους, τους τόπους ή τα πράγματα που είναι παρόμοια με τις πτυχές του. Όμως, αυτό συχνά πυκνά αποδεικνύεται ανεπαρκές.

gynaika

Είναι φυσιολογικά τα συμπτώματα

Είναι φυσιολογικό να αντιμετωπίζετε μερικά από αυτά τα συμπτώματα αμέσως μετά από ένα συμβάν όπως βιασμό ή σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα. Αλλά αν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από ένα μήνα, τότε μπορεί να έχετε PTSD.

Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να επιδιώξετε αξιολόγηση και θεραπεία ψυχικής υγείας. Να σημειωθεί πως μερικές φορές τα συμπτώματα μπορεί να ενεργοποιηθούν μήνες ή- ακόμα και- χρόνια μετά το πραγματικό συμβάν.

Διπλάσιο το μετατραυματικό στρες στις γυναίκες

Η επικράτηση της PTSD σε όλη τη ζωή είναι 5 με 6% στους άνδρες και 10 με 12% στις γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιο ρυθμό PTSD ως άνδρες. Παράλληλα, τείνει να διαρκεί περισσότερο στον γυναικείο πληθυσμό, 4 έτη έναντι 1 έτους κατά μέσο όρο.

gynaika

Η βασική εξήγηση για αυτό είναι ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο τραυματικά γεγονότα από τους άνδρες, αν και αναφέρουν λιγότερα τραύματα από εκείνους. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, παρόλο που αντιμετωπίζουν λιγότερα τραυματικά συμβάντα ζωής.

Μάλιστα, οι έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πράγματι διαφορετικά τραύματα. Από τη μια, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να βιώσουν ατυχήματα και φυσικές καταστροφές. Από την άλλη, οι γυναίκες βιώνουν περισσότερα περιστατικά, όπως η σεξουαλική κακοποίηση, η ενδοοικογενειακή βία και η σεξουαλική επίθεση.

Η σεξουαλική κακοποίηση αρχίζει συνήθως σε νεαρή ηλικία, όταν ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Σημειώνεται πως περίπου 1 στις 6 γυναίκες έχει βιώσει απόπειρα ή ολοκληρωμένη σεξουαλική επίθεση ή βιασμό στη ζωή της.

Υπενθυμίζεται πως η κίνηση #metoo έχει επισημάνει το γεγονός ότι οι γυναίκες σε πολλές διαφορετικές τοποθεσίες σταδιοδρομίας αντιμετωπίζουν υψηλά ποσοστά συνεχιζόμενης σεξουαλικής παρενόχλησης από τα αφεντικά και τους συναδέλφους τους.

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Έχεις χρόνιο στρες; Τι να φας για να το καταπολεμήσεις…

Κορτιζόλη: Η «ορμόνη του στρες» και οι συνέπειές της στην υγεία σου

Πένθος και μετατραυματικό στρες: «Νιώθω ότι το άγχος απειλεί το σώμα μου».

Σχετικά άρθρα