Η… συνετή παράνοια: Αυτό ακριβώς που χρειαζόμαστε

Μια μικρή παράνοια μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, σύμφωνα με άρθρο που εξέτασε ενδελεχώς την αξία της «συνετής» εκδοχής της.

Πότε το άγχος ή ο φόβος μετατρέπονται σε παράνοια; Πολλοί από εμάς δεν εμπιστεύονται κάτι νέο και άγνωστο. Τι συμβαίνει, όμως, σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Ή όταν χρειαζόμαστε κάτι, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να πλησιάσουμε κάποιον ή να εμπιστευτούμε τα κίνητρά τους;

Ο Roderick M. Kramer έγραψε ένα συναρπαστικό άρθρο για το Harvard Business Review στο οποίο ισχυρίζεται ότι μια μικρή παράνοια- και μερικές φορές πολύ- είναι καλό για εμάς. Ονομάζεται «συνετή παράνοια».

Πρόκειται για μια μορφή εποικοδομητικής υπόνοιας σχετικά με τις προθέσεις και τις ενέργειες των ανθρώπων και των οργανώσεων. Με την αφύπνιση μιας αίσθησης του παρόντος ή του μελλοντικού κινδύνου, η εν λόγω παράνοια χρησιμεύει ως μέρος του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης του νου. Έτσι, ωθούνται οι άνθρωποι να αναζητήσουν και να εκτιμήσουν περισσότερες πληροφορίες για τις καταστάσεις τους.

(Και) ο Steve Jobs χρησιμοποίησε… παράνοια!

Ο συντάκτης προτείνει ότι ακόμη και ο Steve Jobs χρησιμοποίησε… παράνοια! Έπεισε τους νέους ανθρώπους της Apple να είναι επιφυλακτικοί από την IBM. Μήπως αυτό σας υπενθυμίζει την κατάσταση στην πολιτική;

Πηγή: psychologytoday

Ηλιάνα Φασόλη

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Ψυχιατρική: Τα σημάδια ότι κάποιος πάσχει από ψύχωση

Πώς αναγνωρίζουμε την προσωπικότητα ενός ψυχοπαθούς;

Τεστ προσωπικότητας: Τι άνθρωπος είσαι τελικά;

Σχετικά άρθρα